Φόρμα αναζήτησης

Αλουμίνιο, γυαλί και γεννήτριες – Τι θα χρειαστεί ο Λίβανος το επόμενο διάστημα

Τεράστια είναι η ανταπόκριση των Κυπρίων προς τους κατοίκους της Βηρυτού, οι οποίοι μία εβδομάδα μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της πόλης προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι απέμεινε και να ορθοποδήσουν.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Εθελοντισμού Γιαννάκη Γιαννάκη, ο οποίος μίλησε στον «Π», οι στόχοι έχουν καλυφθεί, τόσο από τους απλούς πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα, όσο και από ιδιωτικές εταιρείες, που από την πρώτη στιγμή στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τον γειτονικό λαό. Ο κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι μετά το πρώτο φορτίο που έφυγε την Τρίτη για τον Λίβανο και που συμπεριλάμβανε κυρίως ξηρά τροφή, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέο ταξίδι, με πλοίο, για να μεταφέρει τη δεύτερη και τελευταία παρτίδα όσων ειδών θα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι και αύριο Παρασκευή.

Επιπρόσθετα, ο επ. Εθελοντισμού τόνισε πως υπάρχει αίτημα προς το Υπ. Εξωτερικών της Κύπρου από τον Λίβανο για μεταφορά αλουμινίου και γυαλιού, ωστόσο αυτό θα διευθετηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, δεδομένου ότι τώρα προέχει η σίτιση του κόσμου και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των τραυματιών. Τόνισε πως εξίσου σημαντική ήταν η δωρεά ηλεκτρικών γεννητριών από την Κύπρο προς τον Λίβανο, αφού δεν υπάρχει επαρκής ηλεκτροδότηση λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Βηρυτό.

Το ευχαριστώ του Εκπρ. της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρονιτών στη Βουλή Γιαννάκης Μούσα

Τεράστια χαρκατηριζεί στον «Π» την βοήθεια που προσέφερε και προσφέρει η Κύπρος στον Λίβανο, ο εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρονιτών στη Βουλή Γιαννάκης Μούσα, ο οποίος τόνισε ωστόσο πως η κατάσταση στη γείτονα χώρα είναι τραγική αφού πέραν των 300 χιλιάδων ανθρώπων έγιναν πρόσφυγες στην ίδια την χώρα τους. Ο κ. Μούσα εξήγησε ότι τόσο ο λαός του Λιβάνου, όσο και ο απλός κόσμος αναγνωρίζει την τεράστια βοήθεια του κυπριακού λαού και της Κυβέρνησης και αυτό είναι που εισπράττει ο ίδιος. Ερωτηθείς για την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα, ο κ. Μούσα εξήγησε ότι τον τελευταίο ένα χρόνο ο λαός του Λιβάνου ήταν στους δρόμους τόσο για την οικονομική όσο και για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, εντούτοις οι δύο εκρήξεις της περασμένης εβδομάδας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Στον Λίβανο γίνεται ένας πόλεμος διά αντιπροσώπων και εμπλέκονται διάφορες χώρες, ωστόσο ο λαός θεωρεί ότι πρέπει να αναλάβει δράση η Γαλλία», υπογράμμισε ο κ. Μούσσας, εξηγώντας παράλληλα ότι η σημερινή καταστροφή είναι η μεγαλύτερη που υπέστη η χώρα εκ της ιδρύσεως της ως κράτος.

Αναφορικά με την βοήθεια που προσέφερε ή θα συνεχίσει να προσφέρει η Κύπρος στον γειτονικό λαό, ο κ. Μούσσα ανέφερε πως την δεδομένη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη από υλικά για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανοικοδόμηση των σπιτιών. Τα περισσότερα σπίτια λόγω του οστικού κύματος έπαθαν σοβαρές ζημιές κυρίως στα παράθυρα και τις πόρτες, γι’ αυτό και υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένα υλικά. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι τώρα είναι καλοκαίρι και δεν φαίνεται το πρόβλημα λόγω καιρικών συνθηκών, ωστόσο σε τρεις μήνες που θα αλλάξει ο καιρός θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις λόγω του καιρού. Σχετικά με τις δωρεές τροφίμων και φαρμάκων, σημείωσε πως υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για φάρμακα και αναλώσιμα διότι τρόφιμα στους πληγέντες προσφέρουν πολλές χώρες καθώς και ο λαός του Λιβάνου.

Ναυλωμένη πτήση αλληλεγγύης

Με ναυλωμένη πτήση της Cyprus Airways, η οποία αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας και έφτασε λίγο μετά τις 10.30 χθες στο αεροδρόμιο του Λιβάνου, η εταιρεία ARAMEX μετέφερε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου μετά την καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού την περασμένη βδομάδα. Σε δηλώσεις του ο Μουσταφά Καντούχ, CEO της εταιρείας ARAMEX, ανέφερε ότι «η εκστρατεία συλλογής τροφίμων, ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης ξεκίνησε από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κυπριακός λαός ανταποκρίθηκε στην έκκληση της εταιρείας και σε σύντομο χρονικό διάστημα παρέδωσε στα γραφεία που διατηρούμε σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου μεγάλες ποσότητες τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης».

Οι δέκα τόνοι με ρούχα και τρόφιμα τοποθετήθηκαν σε κοντέινερ και παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό στο λιμάνι Λεμεσού και ακολούθως φορτώθηκαν στο αρματαγωγό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «ΙΚΑΡΙΑ», το οποίο σήμερα το πρωί αναμένεται ξεφορτώσει στον Λίβανο την ανθρωπιστική βοήθεια βάρους 70 τόνων». Επιπλέον, ο Όμιλος CTC, ανταποκρινόμενος στην έκκληση του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης, έχει αποστείλει 1.000 πακέτα με αλεύρι και άλλα τρόφιμα στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου. Η βοήθεια έχει δοθεί μέσω του επιτρόπου Εθελοντισμού και έχει ήδη φτάσει στη γειτονική χώρα.

Στα 15 δις οι ζημιές

Στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια αποτιμούνται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, οι υλικές ζημιές που άφησαν πίσω τους οι δύο εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού. Επιπλέον, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο Λίβανος έχει 32.000 τόνους άλευρα επιπρόσθετα των 110.000 τόνων που έχουν φθάσει ή θα φθάσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρκετό αλεύρι για τέσσερις μήνες», ανέφερε ο Ραούλ Νέχμε σε ανάρτησή του στο twitter.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα στέλνει επίσης 17.000 τόνους αλεύρι ως την πρώτη δόση ενός σχεδίου τροφοδοσίας 50.000 τόνων. Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε χθες ότι ο Λίβανος έχει προμήθειες μόλις για έξι εβδομάδες. «Δεν έχουμε κρίση αποθεμάτων, ούτε κρίση ψωμιού», ανέφερε ο Νέχμε στην ανάρτησή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η λιβανέζικη κυβέρνηση, σε αντίθεση με πολλά άλλα κράτη που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σίτου, δεν διατηρούσε στρατηγικά αποθέματα, και όλα τα ιδιωτικά αποθέματα σίτου που ήταν αποθηκευμένα σε σιλό στο λιμάνι της Βηρυτού καταστράφηκαν στην έκρηξη που συγκλόνισε την πόλη στις 4 Αυγούστου. Ο Νέχμε δήλωσε την Παρασκευή ότι το υπουργείο του σχεδίαζε να δημιουργήσει κρατικά αποθέματα με 40.000 τόνους σίτου, αλλά τα σχέδια αυτά δεν υλοποιήθηκαν πριν από την έκρηξη. Η κυβέρνηση του Λιβάνου παραιτήθηκε τη Δευτέρα, αλλά ο Πρόεδρος Μισέλ Αούν ζήτησε από τα μέλη της να παραμείνουν στις θέσεις τους με υπηρεσιακή ιδιότητα έως ότου σχηματιστεί νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Καταστροφή!

Μόνο παρήγορα δεν είναι τα νέα που φτάνουν από τη Βηρυτό σχετικά με την ιατρική περίθαλψη των τραυματιών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  (ΠΟΥ), δρόμοι και χώροι στάθμευσης έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία, αφού τα περισσότερα από τα μισά από τα υφιστάμενα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Έπειτα από την αξιολόγηση της κατάστασης σε 55 κλινικές και νοσοκομεία στη Βηρυτό, «γνωρίζουμε πως λίγο παραπάνω από 50% των εγκαταστάσεων αυτών είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, ο περιφερειακός διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.