Φόρμα αναζήτησης

Η ε/κ πλευρά στέλνει μήνυμα πως άλλο Τουρκία και άλλο Ακιντζί

Στις 20 Ιουλίου θα ενημερώσει τελικά μέσω τηλεδιάσκεψης το ΣΑ του ΟΗΕ η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης Γκουτέρες, η οποία αφορά μεταξύ άλλων τη λειτουργία της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί τους τελευταίους μήνες εν μέσω πανδημίας, αλλά και τις εξελίξεις που άπτονται των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Θα ενημερώσει επίσης τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις σχετικά με θέματα τα οποία αφορούν τις καλές υπηρεσίες του γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Ωστόσο, η σχετική έκθεση αναμένεται εκτός απροόπτου να δημοσιοποιηθεί στις 10 Ιουλίου, μαζί με τις γραπτές ενημερώσεις που έχουν ετοιμάσει τόσο η ε/κ όσο και η τ/κ πλευρά και οι οποίες περιλαμβάνουν τη συνεισφορά της κάθε μίας στο να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος που να επιτρέπει να προχωρήσουν οι διεργασίες προς την επίλυση του Κυπριακού (όπως έχει ζητηθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ).

Για όλα τα πιο πάνω η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία την ερχόμενη εβδομάδα τόσο με τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί. Οι διεργασίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ψηφοφορίας που θα γίνει στο ΣΑ του ΟΗΕ στις 29 Ιουλίου για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί.

Η ενημέρωση της ε/κ πλευράς

Στο ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον περασμένο Ιανουάριο τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν από τις δύο πλευρές να ετοιμάσουν γραπτές ενημερώσεις και να τις καταθέσουν στην αποστολή καλών υπηρεσιών του γ.γ. του ΟΗΕ, οι οποίες θα επισυναφθούν στην έκθεση Γκουτέρες. Η γραπτή ενημέρωση από την ε/κ πλευρά έχει διαβιβαστεί στην επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης από τα μέσα Ιουνίου και περιλαμβάνει όλες τις εξελίξεις γύρω από τις καλές υπηρεσίες του γ.γ. του ΟΗΕ.

Βασική παράμετρο της γραπτής ενημέρωσης που ετοίμασε η ε/κ πλευρά αποτελεί το γεγονός ότι η πανδημία αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή δεν άφησαν ιδιαίτερα περιθώρια για διαμόρφωση συνθηκών που να οδηγούν με τη σειρά τους σε βελτίωση του κλίματος στο Κυπριακό. Οι αναφορές από πλευράς Προεδρικού στέλνουν το μήνυμα πως η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός στο νησί προχωρούν σε ενέργειες που δυναμιτίζουν τη δημιουργία καλού κλίματος, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί.

Στη γραπτή ενημέρωση υπάρχουν, μεταξύ άλλων, αναφορές στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις από πλευράς Άγκυρας «που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο», γεγονός που δεν επιτρέπει άμεση επανέναρξη των όποιων διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το Προεδρικό. Ιδιαίτερες αναφορές υπάρχουν και σε σχέση με τις απειλές και τους σχεδιασμούς που προωθούν η Άγκυρα και η «κυβέρνηση» αναφορικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων (σημείο 12 του προηγούμενου ψηφίσματος), στοιχείο το οποίο με τη σειρά του προβληματίζει και «δημιουργεί ένταση η οποία δεν αφήνει να διαμορφωθούν συνθήκες που να οδηγούν σε διαπραγματεύσεις». Καταγράφονται επίσης όλες οι παραβιάσεις και οι προκλήσεις του τουρκικού στρατού στη νεκρή ζώνη, όπως για παράδειγμα αυτή του περασμένου Φεβρουαρίου στο Spitfire στη Λευκωσία (σημείο 11 του προηγούμενου ψηφίσματος) και οι εξελίξεις στα Στροβίλια (σημείο 12 του προηγούμενου ψηφίσματος). Καταγράφονται επίσης και τα όσα έγιναν σε σχέση με τα οδοφράγματα μέχρι την ημέρα κατάθεσης της γραπτής ενημέρωσης.

Τα θετικά σημεία

Από τη μια οι αρνητικές αναφορές στη γραπτή ενημέρωση που κατέθεσε η ε/κ πλευρά επικεντρώνονται στις τουρκικές προκλήσεις, στις ενέργειες του τουρκικού στρατού στο νησί και στους σχεδιασμούς και τις ενέργειες της «κυβέρνησης» και από την άλλη οι θετικές αναφορές έχουν να κάνουν τόσο με τη λειτουργία των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, όσο και με την επικοινωνία και τη συναντίληψη Αναστασιάδη και Ακιντζί. Σημαίνοντα ρόλο στις αναφορές διαδραματίζει και το στοιχείο της συνεργασίας για ανθρωπιστικά θέματα και για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα κατεχόμενα το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα το Προεδρικό συμπεριέλαβε τη δράση και τη συνεχή επικοινωνία των δύο πλευρών στο πλαίσιο της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για θέματα Υγείας, μέσω της οποίας έλαβαν στήριξη Ε/Κ και Τ/Κ σε σχέση με ανθρωπιστικά ζητήματα. Καταγράφεται επίσης το γεγονός ότι η δικοινοτική επιτροπή συνερχόταν μέσω τηλεδιασκέψεων ανά τακτά διαστήματα εν μέσω πανδημίας, έτσι ώστε να υπάρχει εικόνα για την κατάσταση στην κάθε πλευρά. Αναφορά γίνεται και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ Νικου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, μέσα από τις οποίες προέκυψαν η αποστολή φαρμάκων και προστατευτικού εξοπλισμού στην τ/κ πλευρά, όπως επίσης και η συναντίληψη σε σχέση με το σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων σε συντονισμό (σημείο στο οποίο υπήρξαν προσκόμματα από πλευράς «κυβέρνησης»). Το Προεδρικό άλλωστε συμπεριέλαβε αναφορές που δηλώνουν την ετοιμότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο γίνεται αναφορά στο γεγονός πως οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται (όχι από την ε/κ πλευρά) αναβάλλουν τις όποιες συνομιλίες για μετά τον Οκτώβριο.

Τόσο στην έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ σε σχέση με τις καλές υπηρεσίες στο Κυπριακό, όπως αποκάλυψε ο «Π» την περασμένη Δευτέρα, όσο και στη γραπτή ενημέρωση που απέστειλε στην ειρηνευτική δύναμη το Προεδρικό υπερισχύει η αίσθηση πως η πανδημία επηρέασε τις οποιεσδήποτε διεργασίες, ενώ δεν υπάρχει πρόθεση για επίρριψη ευθυνών ανάμεσα στην ε/κ και την τ/κ πλευρά. Προτεραιότητα στην παρούσα φάση δόθηκε στο να μεταφερθεί η μεγάλη εικόνα όπως την αντιλαμβάνεται το Προεδρικό, η οποία θέτει ως βασικούς αρνητικούς πρωταγωνιστές των εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό, και ευρύτερα την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, την Τουρκία, τον τουρκικό στρατό και την «κυβέρνηση». Η αίσθηση που επικρατεί είναι πως δεν αναμένονται ιδιαίτερα προβλήματα και παγίδες σε σχέση με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, όπως άλλωστε πάντοτε συμβαίνει με προσπάθειες προσθήκης αναφορών στο σχετικό ψήφισμα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.