Φόρμα αναζήτησης

Ξεκινούν νέες μάχες για το χαλλούμι

Για να βγει από τα συρτάρια της Κομισιόν ο φάκελος του χαλλουμιού και κυρίως για να διαχωριστεί το παραδοσιακό μας προϊόν από το κυπριακό πρόβλημα, καταβάλλει προσπάθειες η κυβέρνηση. Επίσης, έγινε πλέον ξεκάθαρο πως με την κατοχύρωση του χαλλουμιού θα ξεκινήσει και μια προσπάθεια αλλαγής και προσθήκης κάποιων νέων προνοιών, εάν γίνει κατορθωτό να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των αιτητών, που δεν είναι άλλοι από τους ποιμνιοτρόφους. Το θέμα του χαλλουμιού απασχόλησε χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, στην οποία παρέστησαν οι υπουργοί Ενέργειας και Γεωργίας και άλλοι εμπλεκόμενοι.

Μιλώντας για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού, ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε εκ νέου ότι το θέμα έχει μπλοκάρει για πολιτικούς λόγους. Πρόσθεσε ότι αυτό έγινε παράτυπα και γίνονται ουσιαστικές ενέργειες για να λήξει το θέμα, στις οποίες όπως είπε, για ευνόητους λόγους δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να αναφερθεί. Παράλληλα, ο κ. Καδής σημείωσε πως αποτελεί θετική εξέλιξη το ότι για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες τους οποίους αφορά το χαλλούμι ήρθαν στο ίδιο τραπέζι και υπήρξε συνεννόηση για τα επόμενα βήματα αναφορικά με τον φάκελο του χαλλουμιού.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν σημεία στον φάκελο που θα μπορούσαν να βελτιωθούν, ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει μετά την έγκριση του φακέλου. Με τους εμπειρογνώμονες των διαφορετικών ομάδων, πρόσθεσε, μπορούμε να διερευνήσουμε όλα τα ενδεχόμενα για να μην αδικηθεί κανένας. Εκπρόσωποι των αιγοπροβατοτρόφων, των αγελαδοτρόφων και των τυροκόμων επιβεβαίωσαν την ύπαρξη συναίνεσης, πλην κάποιων εξαιρέσεων εκ μέρους των ποιμνιοτρόφων που διερωτήθηκαν γιατί γίνονται συζητήσεις για αλλαγές στον φάκελο.

Ξεκινούν μάχες

Νέες νομικές μάχες θα δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία για το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού, αυτήν τη φορά για να αποτραπεί η απώλεια του κοινοτικού σήματος που κατέχει, αφού υπάρχουν τρεις αιτήσεις για διαγραφή του, όπως αναφέρθηκε από τη Νομική Υπηρεσία.

Μετά την απώλεια του εμπορικού σήματος στη Βρετανία και την απόρριψη της προσπάθειας έφεσης εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, το κοινοτικό σήμα είναι το μόνο που κατοχυρώνει το παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου τόσο εντός ΕΕ, όσο και στη Βρετανία.

Η Νομική Υπηρεσία διαβεβαίωσε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για υπεράσπιση του κοινοτικού σήματος και ο κ. Λακκoτρύπης είπε ότι παρά την αισιοδοξία που υπάρχει είναι απαραίτητο να γίνονται εξαντλητικοί έλεγχοι για την εφαρμογή του προτύπου στο χαλλούμι ώστε να μπορέσει να υποστηριχθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Στόχος, όπως είπε, δεν είναι να πληγούν οι εξαγωγές των κυπριακών επιχειρήσεων, ωστόσο οι επιλογές ήταν είτε να υπάρξουν ενδελεχείς έλεγχοι είτε να γίνονταν διαγραφές από το μητρώο εξαγωγών.

Στο Υπουργικό

Αναφορικά με την πειθαρχική έρευνα στο Υπουργείο Εμπορίου για την απώλεια του εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγησή του για διορισμό ερευνώντος λειτουργού για την υπόθεση.

Όσον αφορά την αίτηση που έγινε για δικαίωμα καταχώρισης έφεσης για την απώλεια του εμπορικού σήματος στη Βρετανία, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι αυτή απορρίφθηκε από το βρετανικό Εφετείο αφού δεν υπήρχαν νέοι νομικοί λόγοι. Πρόσθεσε ότι μελετάται το ενδεχόμενο καταχώρισης μιας άλλης διαδικασίας για να εξαντληθούν πλήρως τα ένδικα μέσα που είναι διαθέσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.