Φόρμα αναζήτησης

Αλλεργικός στην κριτική ο γενικός εισαγγελέας – Δηλώνει ανεύθυνος για το φιάσκο

Παρότι η Νομική Υπηρεσία καθοδηγεί τις έρευνες για τις ποινικές υποθέσεις και συμβουλεύει αναλόγως τους ανακριτές για την εξιχνίαση εγκλημάτων και την παραπομπή των υπόπτων ενώπιον της δικαιοσύνης, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αποποιείται κάθε ευθύνης για το φιάσκο στην εξέλιξη της δίκης για τον φρικτό θάνατο της 46χρονης Petrana Milchova Nikolova από τη Βουλγαρία, την οποία κατασπάραξαν σκύλοι στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 στην τουριστική περιοχή της Γεροσκήπου. Ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας ο οποίος προΐσταται της Νομικής Υπηρεσίας, που είχε την ευθύνη για τη διενέργεια της ανάκρισης, τη σύνταξη του κατηγορητηρίου και της παρουσίασης της υπόθεσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου, θεωρεί πως δεν έχει καμιά ευθύνη για την αδυναμία να στοιχειοθετηθούν επαρκώς και πέραν από κάθε λογική αμφιβολία οι κατηγορίες ενώπιον του δικαστηρίου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αθωωθεί ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης των σκύλων.

Του έφταιξε ο «Π»

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε αλλεπάλληλες δηλώσεις του χθες σε τηλεοπτικούς σταθμούς, όχι μόνον αποποιήθηκε κάθε ευθύνης για την εξέλιξη της δίκης, τις αδυναμίες, τα κενά και τις παραλείψεις στην παρουσίαση της υπόθεσης, τις προχειρότητες και τους ερασιτεχνισμούς στη διερεύνησή της, επιτέθηκε μάλιστα στον «Π» λέγοντας πως αυτά τα γράφει ο «Π» που είναι γνωστός για το μένος εναντίον του. Η απάντηση του γενικού εισαγγελέα δόθηκε όταν παρουσιαστής του ΡΙΚ έκανε αναφορά σε δημοσίευμα του «Π» για τις ευθύνες που επιρρίπτονται στις ανακριτικές αρχές, την ιατροδικαστική υπηρεσία και τη Γενική Εισαγγελία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πληροφόρηση αυτή είναι από την εφημερίδα «Πολίτης» γνωστή για το μένος στο πρόσωπο του γενικού εισαγγελέα». Μάλιστα, επέπληξε και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Μηλιώτη για τις ερωτήσεις της, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να επιλέγει άλλες πηγές για να υποβάλλει ερωτήσεις! Την ίδια στιγμή, ο κ. Κληρίδης επιβεβαίωσε την εφημερίδα ότι μελετάται η απόφαση του Κακουργιοδικείου και εξετάζεται το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση. Όπως ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, μιλώντας συγκεκριμένα στη μεσημβρινή εκπομπή του Άλφα, πρόκειται για μια πολυσέλιδη απόφαση, η οποία θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης. «Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο», ανέφερε ο Κώστας Κληρίδης, τονίζοντας πως η Νομική Υπηρεσία θα μελετήσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση, ανεξαρτήτως των κενών και των παραλείψεων από πλευράς των λειτουργών που διαπιστώθηκαν από το Κακουργιοδικείο. Ανέφερε, επίσης, ότι πρόκειται για τραγική κατάληξη μιας ανύποπτης γυναίκας που κατασπαράχθηκε από σκύλους. Θα εξαντλήσουμε συνέχισε κάθε περιθώριο. Δεν μπορείς, κατέληξε, εκ των υστέρων να διορθώσεις τα λάθη που έγιναν και έχουν προσμετρήσει στην αξιολόγηση των στοιχείων αυτής της υπόθεσης. «Θα δούμε, όμως, τον τρόπο προσέγγισης αυτών των κενών και παραλείψεων στο σύνολο», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Απαντώντας στις αναφορές του Κώστα Κληρίδη, η δημοσιογράφος του «Π» Κάτια Σάββα, ανέφερε ότι «είναι δικαίωμα του δημοσιογράφου να ασκεί κριτική καθηκόντως, διότι είναι με την κριτική που εύχομαι κι εγώ προσωπικά τούτη η πολιτεία, τούτο το κράτος να γίνεται καλύτερο». Συνέχισε λέγοντας πως «η Κατηγορούσα Αρχή είναι η Νομική Υπηρεσία, αυτός που καθοδηγεί τις έρευνες είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Έτσι έχουν τα πράγματα».

Η αντίδραση της δημοσιογράφου του ΡΙΚ

Φιάσκο

Το Κακουργιοδικείο Πάφου αθώωσε τον 28χρονο ιδιοκτήτη των σκύλων rottweiler από τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και τηw πρόκλησης θανάτου λόγω απερίσκεπτων πράξεων και αμέλειας, διότι δεν πείστηκε για την ενοχή του πέραν πάσης αμφιβολίας όπως επιτάσσει η νομολογία, από τα τεκμήρια και τις μαρτυρίες που παρουσίασε στη διάρκεια της πολύμηνης δίκης η Κατηγορούσα Αρχή. Το γεγονός ότι για μια εβδομάδα οι έρευνες των ανακριτών πελαγοδρομούσαν αναζητώντας ύποπτο γεωργικό μηχάνημα ήταν ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της υπόθεσης. Στη διάρκεια αυτών των ημερών χάθηκαν ή εξαφανίστηκαν πολύτιμα τεκμήρια για την στοιχειοθέτηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των σκύλων που επιτέθηκαν στην Πετράνα. O «Π» σε σειρά πρωτοσέλιδων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2018 είχε αναδείξει την προχειρότητα, την τσαπατσουλιά, τον ερασιτεχνισμό, τις ελλείψεις και τις παραλείψεις στη διερεύνηση της υπόθεσης του θανάτου της Πετράνας. Ακολούθησαν ρεπορτάζ για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, τα οποία έδιναν έμφαση πάντοτε στις αμφιβολίες που καλλιεργούσε και ανεδείκνυε ο συνήγορος του κατηγορούμενου, ο οποίος τελικά αθωώθηκε από το Κακουργιοδικείο.

Τσαπατσουλιά, ελλείψεις και παραλείψεις

Οι βασικές αμφιβολίες του Κακουργιοδικείου, όπως εξηγήθηκαν και στην απόφασή τους, αφορούν την κηλίδα αίματος του θύματος που εντοπίστηκε στο κλουβί του ενός σκύλου και τον τρόπο που αυτή μεταφέρθηκε στο συγκεκριμένο σημείο. Οι δικαστές δέχθηκαν ότι μπορεί το αίμα να μεταφέρθηκε στο κλουβί από τον σκύλο, ο οποίος τις μέρες που ακολούθησαν το τραγικό περιστατικό κυκλοφορούσε ελεύθερος στην περιοχή και ίσως να επισκέφθηκε το σημείο που υπήρχαν αίματα του θύματος. Για να ενισχύσει αυτό το σημείο ο συνήγορος του κατηγορούμενου είχε αναφερθεί στις βροχοπτώσεις των ημερών που κρατούσαν νωπό το αίμα και το χώμα. Η δεύτερη αμφιβολία των δικαστών αφορούσε τους σκύλους που επιτέθηκαν στην άτυχη γυναίκα, καθώς δεν είχε ταυτοποιηθεί η οδοντοστοιχία τους με τις δαγκωματιές στο σώμα του θύματος. Στο δικαστήριο είχε παρουσιαστεί μαρτυρία ότι κυκλοφορούσαν στην περιοχή και άλλοι σκύλοι. Το πιο τραγικό, όμως, είναι ότι ο εμπειρογνώμονας που παρουσιάστηκε από την Κατηγορούσα Αρχή δεν είχε δει αυτοπροσώπως τους σκύλους για να διαπιστώσει αν ήταν επιθετικοί ή το μέγεθός τους και κατέθετε στο δικαστήριο βάσει των φωτογραφιών που του υποδείχθηκαν. Δεν παρουσιάστηκε, επίσης, μαρτυρία για τους ύποπτους σκύλους και τη συμπεριφορά τους όταν ήταν υπό την επίβλεψη της Αστυνομίας. Το αποκορύφωμα της προχειρότητας ήταν ότι στον νεκρό σκύλο rottweiler που εντοπίστηκε στην Αναρίτα δεν έγιναν εξετάσεις στην οδοντοστοιχία του. Πέραν όλων αυτών, είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις του Κακουργιοδικείου για τη στάση και τον ρόλο των ιατροδικαστών, οι οποίοι υπέκυψαν στις πιέσεις των ανακριτών και έβαλαν ως πιθανή αιτία για την πρόκληση των θανατηφόρων τραυμάτων το γεωργικό μηχάνημα στις άλλες 4 νεκροψίες που ακολούθησαν και τους ανακριτές που επέβαλλαν τη συγκεκριμένη θέση στους ιατροδικαστές.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.