Φόρμα αναζήτησης

Αλλάζουν τα μέτρα μετά το φιάσκο στ΄αεροδρόμια

Αποφάσεις σε σχέση με τον επαναπατρισμό συγκεκριμένων ομάδων Κυπρίων, μάλλον στη βάση ανθρωπιστικών κριτηρίων, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο εξωτερικό, αναμένεται να λάβει σήμερα η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ο υπουργός Μεταφορών με δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο κ. Καρούσος βρέθηκε στο αεροδρόμιο για να δώσει λύση στην ένταση, τον εκνευρισμό και την απόγνωση που επικράτησε το απόγευμα μετά τις 6, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή το διάταγμα με τα αυστηρότερα μέτρα εισόδου στην ΚΔ. Κι αυτό επειδή δεν επιτράπηκε η είσοδος σε 70 περίπου συνολικά επιβάτες δύο πτήσεων της EasyJet που προσγειώθηκαν από την Αγγλία σε Λάρνακα και Πάφο, από λειτουργούς της Υπ. Μετανάστευσης που διεξήγαγαν τους ελέγχους, καθότι δεν διέθεταν το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό. Σύμφωνα με την απόφαση θα έπρεπε να σταλούν πίσω στο Ην. Βασίλειο, ωστόσο επειδή επρόκειτο για Κύπριους υπηκόους, όπως εξήγησε ο κ. Καρούσος, λήφθηκε η απόφαση να επιδειχθεί καλή θέληση. Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην αεροπορική εταιρεία η οποία επέτρεψε σε άτομα χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό να επιβιβαστούν στην πτήση. Αυτή ξεκαθάρισε ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που επιδείχθηκε ανοχή. Πάντως, μετά το περιστατικό με την EasyJet αεροπορική εταιρεία που θα αναχωρούσε αργότερα από τη Θεσσαλονίκη προς την Κύπρο δεν επέτρεψε σε κανέναν επιβάτη να επιβιβαστεί χωρίς πιστοποιητικό και το αεροσκάφος της έφτασε άδειο.

Δύσκολα επιστροφή όλων

Σε ό,τι αφορά την εξαγγελία Καρούσου δύσκολα, εξ όσων είναι σε θέση να ο γνωρίζει ο «Π», η κυβέρνηση θα αποφασίσει τη ναύλωση αεροσκαφών για καθολικό επαναπατρισμό όλων των υπηκόων της που «παγιδεύτηκαν» στο εξωτερικό λόγω των σκληρότερων μέτρων που λήφθηκαν την Κυριακή για αναχαίτιση της επιδημίας του κορωνοϊού, χωρίς να διαθέτουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό υγείας. Κι αυτό σχετίζεται κυρίως με τη δυνατότητα, ή καλύτερα την αδυναμία της χώρας, να κρατήσει στην απομόνωση για 14 ημέρες τους επαναπατρισθέντες για να είναι βέβαιη ότι δεν θα διασπείρουν τον ιό. Σε αυτή τη βάση είχε ληφθεί και η απόφαση για να δοθεί το κίνητρο των 750 ευρώ προς τους φοιτητές σε περίπτωση παραμονής τους στη χώρα σπουδών τους και το αντικίνητρο για έκδοση ιατρικής βεβαίωσης.

Σε απόγνωση

Πάντως σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες Κύπριοι οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό εξαιτίας του απαγορευτικού διατάγματος που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 6 χθες το απόγευμα σε αεροδρόμια και λιμάνια. Ένα μέτρο το οποίο λήφθηκε για να αποτρέψει τους φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό να έρθουν για τις γιορτές του Πάσχα, αλλά που προκαλεί σοβαρές παρενέργειες σε όσους πολίτες βρέθηκαν αυτές τις μέρες σε ταξίδια ανά την υφήλιο καθώς δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής στην πατρίδα τους.

Κι ενώ η ομάδα των φοιτητών δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα αφού και με την οικονομική βοήθεια που ανακοινώθηκε πως θα τους δοθεί φαίνεται πως έχουν πειστεί ότι είναι καλύτερα να μείνουν στη χώρα των σπουδών τους παρά να βρεθούν για 14 μέρες σε καραντίνα στην Κύπρο (αφού όλα τα άτομα που φθάνουν από το εξωτερικό, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσής τους τίθενται υποχρεωτικά υπό περιορισμό για 14 μέρες, σε χώρους φιλοξενίας στο Τρόοδος και τις Πλάτρες), το μεγάλο πρόβλημα είναι οι πολίτες που ξέμειναν στο εξωτερικό…

«Δανεικά» από πρεσβείες

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε στον «Π» πως το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων απαντά από χθες σε δεκάδες τηλεφωνήματα προσπαθώντας να βοηθήσει ή να κατευθύνει πολίτες που έχουν αποκλειστεί σε χώρες του εξωτερικού. «Σήμερα (σ.σ. χθες) μίλησα με όλες τις πρεσβείες και προξενεία μας σε όλο τον κόσμο, για να δω αφενός ποια είναι η κατάσταση, και αφετέρου για να δούμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε ακόμη και για να επιβιώσουν».
Έχουν δοθεί οδηγίες από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις κυπριακές διπλωματικές αποστολές να προσφέρουν ακόμη και χρηματική βοήθεια σε Κύπριους που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, χρήματα τα οποία θα επιστρέψουν στην ΚΔ όταν θα επαναπατρισθούν.

Από την Αυστραλία μέχρι το Θιβέτ

Παγιδεύτηκαν ανά την υφήλιο

Με βάση τα μηνύματα τα οποία έχουμε πάρει, και όπως μας ανέφερε και ο υπ. Εξωτερικών σύμφωνα τα τηλεφωνήματα που δέχεται το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή Κύπριοι σε όλο τον κόσμο οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί λόγω των μέτρων.

  • Ασθενείς που βρέθηκαν στις ΗΠΑ για χημειοθεραπεία εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου διότι χωρίς πιστοποιητικό ότι δεν έχουν κορωνοϊό δεν τους επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε πτήσεις για την Κύπρο.
  • 40-60 άτομα βρέθηκαν χθες σε διάφορα αεροδρόμια της Ολλανδίας χωρίς δικαίωμα επιβίβασης για Κύπρο αφού οι ολλανδικές αρχές αρνούνταν να τους εξετάσουν και να τους δώσουν το πιστοποιητικό. Αεροπορική εταιρεία αρνήθηκε να τους επιβιβάσει στην πτήση για Αθήνα διότι η συνδετική πτήση για Κύπρο έφτανε στις 8 το βράδυ και το «ελεύθερο» ήταν μέχρι τις 6 μ.μ.
  • Επτά Κύπριοι οι οποίοι ήταν διακοπές στην Πολωνία εγκλωβίστηκαν στη χώρα όταν αυτή έκλεισε τα σύνορα. Τελικά ύστερα από συνεννόηση του ΥΠΕΞ με την πολωνική κυβέρνηση επέστρεψαν με αεροσκάφος που ναυλώθηκε από την Πολωνία για να παραλάβει τους τουρίστες υπηκόους της που βρίσκονταν στο νησί μας. Άλλοι 3 Κύπριοι δεν πρόλαβαν και έμειναν στην Πολωνία.
  • Έξι Κύπριοι εγκλωβίστηκαν στο Θιβέτ χωρίς πρόσβαση σε ιατρικό κέντρο για να κάνουν το διαγνωστικό τεστ.
  • Γκρουπ 19 ατόμων βρίσκεται στην Ταϊλάνδη με τις πτήσεις να ακυρώνονται σε αυτές τις χώρες.
  • Κύπριοι έχουν εγκλωβιστεί σε Αυστραλία, Αφρική και Νιγηρία, ενώ ξένοι εργάτες με άδεια εργασίας δεν μπορούν να έρθουν στην Κύπρο διότι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό διάγνωσης.
  • Ταξιδιώτης που βρέθηκε εγκλωβισμένος στο Λονδίνο δήλωσε ότι αν καταφέρει να επιστρέψει στην Κύπρο θα απαιτήσει νομικά να του καταβληθούν όλα τα επιπλέον έξοδα για ξενοδοχεία και άλλες διακινήσεις.

Όπως μας είπαν αρκετοί διαμαρτυρόμενοι Κύπριοι πολίτες, «εκτός του ότι η Κύπρος δεν έχει πολλές απευθείας πτήσεις, οι αρχές των άλλων χωρών βάζουν πτήσεις για να μεταφέρουν τους υπηκόους τους πίσω στη χώρα τους, ακόμα και από την Κίνα. Δεν έχουν χρόνο για μας, ούτε για εξετάσεις ούτε για έκδοση πιστοποιητικών. Εμάς η κυβέρνηση μάς είπε απολογούμαστε για την ταλαιπωρία και μας άφησε χωρίς πατρίδα».

Καρούσος: Μέτρα για επαναπατρισμό ειδικών περιπτώσεων Κυπρίων

Εκτός του ότι εκφράζουν αδυναμία έκδοσης ιατρικού πιστοποιητικού…

Δεν θα βρίσκουν ούτε πτήση από σήμερα

Βασικό εμπόδιο όπως έχουμε πληροφορηθεί από πολλούς Κύπριους που εγκλωβίστηκαν στο εξωτερικό, αλλά κι όπως μας μετέφεραν τουριστικοί φορείς που έρχονται σε επαφή με Κύπριους ταξιδιώτες, είναι πως δεν υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης του εν λόγω διαγνωστικού ακόμα και σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία και η Ελλάδα, καθώς τα συστήματα υγείας έχουν επιβαρυνθεί λόγω της πανδημίας και δεν έχουν το περιθώριο να εξετάζουν άτομα χωρίς σοβαρά συμπτώματα.

Αυτό μας ανέφερε και ο κ. Αντωνίου από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, σημειώνοντας πως το αρμόδιο γραφείο υγείας στο οποίο απευθύνθηκε για τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ και την έκδοση πιστοποιητικού υγείας ανέφερε στον ίδιο και τη γυναίκα του, που κανονικά θα επέστρεφαν σήμερα στην Κύπρο, ότι δεν μπορούν να το εξασφαλίσουν. Απελπισμένος ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειές του να έρθει σε επαφή τόσο με τις προξενικές αρχές της ΚΔ όσο και με την αεροπορική εταιρεία, η οποία δεν τους ενημέρωσε εάν θα πραγματοποιηθεί σήμερα το ταξίδι. «Δεν ξέρω τι να κάνω και από αύριο το πρωί δεν θα έχω πού να πάω», μας είπε ο κ. Αντωνίου, ο οποίος διερωτήθηκε κατά πόσον είναι νόμιμο να απαγορεύει μία χώρα στους υπηκόους της να επαναπατρισθούν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ, χθες οι προξενικές αρχές στο Ην. Βασίλειο δέχτηκαν τεράστια πίεση, ενώ η προτεραιότητά τους είναι να βρεθεί στέγη για τους Κύπριους που αποκλείστηκαν. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει σε όλες τις πρεσβείες.

Πανικός στην Πάφο:Κλειστό το νοσοκομείο – Νοκ άουτ γιατροί και νοσηλευτές

Ελάχιστες πτήσεις

Πέρα πάντως από το θέμα της εξασφάλισης του πιστοποιητικού, οι Κύπριοι που λίγο-πολύ παγιδεύτηκαν σε ξένες χώρες, αναμένεται πως από σήμερα θα δυσκολευτούν να βρουν και μέσο για να επιστρέψουν αφού οι πλείστες αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να αναστείλουν τις πτήσεις τους από και προς την Κύπρο.
Χθες εξ όσων μας πληροφόρησε η Hermes Airports, ήταν μειωμένη η κάθοδος αεροσκαφών στην Κύπρο, ενώ αρκετές εταιρείες ήδη εξήγγειλαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις τους στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών οι Cyprus Airways, Aeroflot, Rossiya Airlines, S7 Airlines, TUI και Jet2.com. Σημειώνεται ότι την Κυριακή ακυρώθηκε το 23% των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ταξίδεψαν γύρω στις 22.500. Αρκετά αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας είχαν χαμηλή πληρότητα και άλλα υψηλότερη, ενώ κατά μέσο όρο η πληρότητα αγγίζει το 51%.

Μην ταξιδεύετε

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΞ έχει εκδώσει οδηγία προς τους Κύπριους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων και όπου κρίνεται απολύτως αναγκαίο. Η οδηγία έχει ισχύ μέχρι και την 30ή Απριλίου 2020. Οι Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδεύσουν για οποιονδήποτε εξαιρετικό λόγο στο εξωτερικό ενθαρρύνονται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.oikade.gov.cy για εγγραφή στο σύστημα εθελοντικής εγγραφής στοιχείων Κύπριων πολιτών ΟΙΚΑΔΕ.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.