Φόρμα αναζήτησης

Αλλάζει η Πράσινη Γραμμή: Κάμερες και περιπολίες

Προσπάθειες αξιολόγησης και ενδυνάμωσης των ελέγχων αλλά και της πρακτικής εφαρμογής του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή κάνουν, από κοινού και σε συντονισμό Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Άμυνας και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης που γίνεται από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, εντοπίζονται περιθώρια βελτίωσης σε αρκετούς τομείς, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τον αποτελεσματικό έλεγχο και την αποτροπή παραβιάσεων του Κανονισμού. Τα ζητήματα τα οποία προβληματίζουν ιδιαίτερα και χρήζουν αλλαγών, αφορούν κυρίως στην εφαρμογή του Κανονισμού από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν να κάνουν με την αύξηση των ροών παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα, με το λαθρεμπόριο από μη ελεγμένες διόδους, με την προώθηση στην αγορά φρούτων και λαχανικών που βαπτίζονται τ/κ, ενώ γίνονται εισαγωγή από την Τουρκία και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, οι αρχές διατηρούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Κομισιόν, καθώς έχει γίνει εισήγηση για να επιτραπεί το εμπόριο προϊόντων τα οποία τυγχάνουν μεταποίησης, όπως για παράδειγμα χυμοί, ελαιόλαδο, ταχίνι κ.ό.κ. Η Κυπριακή Δημοκρατία φέρει ένσταση σε μια τέτοια εξέλιξη με το επιχείρημα πως προέχει η ασφάλεια των καταναλωτών, καθώς προκύπτουν ζητήματα υγιεινής τροφίμων, τα οποία δεν περνούν από τους απαραίτητους ελέγχους. Η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει θέμα διενέργειας και ανάποδου εμπορίου, δηλαδή, από την Κυπριακή Δημοκρατία στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ η Κομισιόν με τη σειρά της επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά την ανάγκη βελτίωσης των παραμέτρων που αφορούν στη διέλευση φορτηγών, στοιχείο που θεωρούν πως θα βοηθήσει στην εντατικοποίηση του εμπορίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Αυξημένες ροές μεταναστών

Οι αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο ακόμα και για μεθοδευμένη αποστολή από την Τουρκία παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι καταφθάνουν στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν, οδηγούνται στα οδοφράγματα ή σε άλλες διόδους και αιτούνται ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με πηγές εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, η ροή μεταναστών από τα κατεχόμενα έχει τριπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που προβληματίζει έντονα τις αρχές. Τα κενά που χρήζουν βελτίωσης είναι αρκετά, καθώς για παράδειγμα αν κάποιος επισκέπτης της Κύπρου από τρίτη χώρα εξασφαλίσει βίζα, φτάσει στο νησί από επίσημο αεροδρόμιο της Δημοκρατίας και διαπιστωθεί πως θα διαμένει στα κατεχόμενα (ε/κ περιουσία), τότε υπάρχει ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα. Ωστόσο, αν ο ίδιος φτάσει στο νησί από το Ερτζιάν και θελήσει να επισκεφτεί τοποθεσίες σε ολόκληρη την Κύπρο, τότε οι αρχές το επιτρέπουν, όπως μας ανέφεραν αρμόδιες πηγές. Αλλαγές σχεδιάζονται, επίσης, στην ταχύτητα με την οποία εξετάζονται αιτήσεις για παραχώρηση ασύλου, στην περιπολία της πράσινης γραμμής, σε συνεργασία με την ΕΦ αλλά και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σε μια προσπάθεια να δοθεί το μήνυμα πως δεν είναι εύκολο να περάσει κανείς την πράσινη γραμμή. Τον συντονισμό των ενεργειών της ΕΦ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο, ανέλαβε ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης. Οι περιπολίες από ΕΦ και Αστυνομία θα αυξηθούν, ενώ υπερσύγχρονες κάμερες θα ελέγχουν την Πράσινη Γραμμή, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π». Το τμήμα τελωνείων, σε ό,τι το αφορά, επισημαίνει πως γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, 24 ώρες το 24ωρο, ενώ όποτε διαπιστωθεί ότι λαχανικά ή φρούτα προέρχονται από την Τουρκία, επιβάλλονται πρόστιμα και τα προϊόντα καταστρέφονται. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κυπριακή Δημοκρατίας, η συνολική αξία των εμπορευμάτων με συνοδευτικά έγγραφα που διήλθαν από την πράσινη γραμμή αυξήθηκε το 2018 κατά 1,4% και ανήλθε σε 4.856,892 ευρώ σε σχέση με 4.790,964 ευρώ την προηγούμενη περίοδο.

Ενημερώνουν Κομισιόν

Για κάθε αλλαγή που επιθυμεί να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία στον κώδικα εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, βάσει των προνοιών, έχει καθήκον να ενημερώνει την Κομισιόν, η οποία έχει έναν μήνα να μελετήσει τα μέτρα που θα ζητήσει να εφαρμόσει η Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να εκφράσει άποψη κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση από την εφαρμογή σε σχέση με τις πρόνοιες του Κανονισμού. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η προσπάθεια βελτίωσης της πρακτικής εφαρμογής του Κανονισμού είναι συνεχής.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.