Φόρμα αναζήτησης

Αλλαγές στα ν/σ για τοπική αυτοδιοίκηση θέλει το ΔΗΚΟ

Σοβαρές αλλαγές προσανατολίζεται να ζητήσει το ΔΗΚΟ στα τρία νομοσχέδια που συνθέτουν τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με μοναδικό θέμα τη μεταρρύθμιση, με συμμετοχή των μελών της Γραμματείας και στελεχών του κόμματος που ασχολούνται με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης ή συμμετέχουν σε αυτήν (δήμαρχοι, κοινοτάρχες, σύμβουλοι), ακούστηκαν πολλές απόψεις για μικρές και μεγάλες αλλαγές στα νομοσχέδια και αποφασίστηκε η σύσταση τεχνικής επιτροπής, η οποία θα κωδικοποιήσει τις προτεινόμενες αλλαγές, θα τις καταθέσει στην ηγεσία του κόμματος και αυτή θα διαβουλευθεί με την κυβέρνηση και τα κόμματα στη Βουλή.

Επαρχιακοί οργανισμοί

Οι πιο σοβαρές αλλαγές που συζητούνται από το ΔΗΚΟ αφορούν τους πέντε επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης, στους οποίους θα ενταχθούν τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, τα Συμβούλια Αποχετεύσεων και οι οργανισμοί διαχείρισης αποβλήτων. Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι το ΔΗΚΟ δεν συμφωνεί με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που έτυχε ήδη επεξεργασίας στη Βουλή σχετικά με τη διοίκηση των επαρχιακών οργανισμών και ιδιαίτερα διαφωνεί με την ανάθεση της διοίκησής τους σε αιρετούς εκπροσώπους των δήμων και των κοινοτήτων που θα αποτελούν τον επαρχιακό οργανισμό. Το ΔΗΚΟ προσανατολίζεται να αντιπροτείνει ο πρόεδρος, ίσως και κάποια μέλη του συμβουλίου κάθε οργανισμού, που ζητά να είναι επταμελές, να διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και κάποια άλλα να είναι τεχνοκράτες από τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, Αποχετεύσεων και διαχείρισης αποβλήτων. Τα καθήκοντα του προέδρου προτείνεται να είναι εκτελεστικά. Θέση αρκετών στελεχών του ΔΗΚΟ είναι ότι με τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης αποκτούν ιδιαίτερα πολλές και σημαντικές εξουσίες οι δήμαρχοι και πρέπει να υπάρξει διοχέτευση κάποιων εξουσιών σε άλλα όργανα.

Πολεοδομικές άδειες

Στο ΔΗΚΟ φαίνεται επίσης να κερδίζει έδαφος η θέση ότι η εξουσία έκδοσης πολεοδομικών αδειών δεν πρέπει να δοθεί στους νέους δήμους, αλλά στους επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν μάλιστα απόψεις να δοθούν σε αυτούς τους οργανισμούς και οι αρμοδιότητες έκδοσης των αδειών οικοδομής, ώστε να συσταθούν ενιαίες αρχές αδειοδότησης. Θεωρείται βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δήμων αλλά και κάποιων κομμάτων.

Περί Δήμων Νόμος

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για αντικατάσταση του περί Δήμων Νόμου, το ΔΗΚΟ ευνοεί αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο ανάδειξης των αντιδημάρχων στα δημοτικά διαμερίσματα. Το νομοσχέδιο προβλέπει ξεχωριστή εκλογή των αντιδημάρχων από τους δημότες, αλλά στο ΔΗΚΟ φαίνεται να ευνοούν την επιλογή του αντιδημάρχου από τους εκλελεγμένους δημοτικούς σύμβουλους κάθε διαμερίσματος. Κάτι τέτοιο ίσως προκαλέσει προβλήματα λόγω του μικρού αριθμού συμβούλων σε κάποια διαμερίσματα.
Μια σοβαρή ένσταση που υπάρχει στο ΔΗΚΟ αφορά την ανάθεση των σχολικών εφορειών στους νέους δήμους, κάτι που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Δημιουργείται ισχυρή τάση στο κόμμα υπέρ της διατήρησης των σχολικών εφορειών ως αυτόνομων οργανισμών, αλλά με μείωση του αριθμού τους, ώστε να λειτουργεί μία εφορεία σε κάθε ένα από τους 17 νέους δήμους.
Διαφωνίες υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση συνενώσεις. Στο ΔΗΚΟ δεν βλέπουν με θετικό μάτι τη συνένωση του Στροβόλου με τους αστικούς δήμους Λευκωσίας και τη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου δήμου. Αρκετοί ομιλητές στην ευρεία σύσκεψη φάνηκε να ευνοούν τη διατήρηση του Στροβόλου ως αυτόνομου δήμου, λόγω του μεγάλου πληθυσμού που ήδη έχει. Όπως ξαναγράψαμε, ενστάσεις για τον μητροπολιτικό δήμο στη Λευκωσία υπάρχουν και στο ΑΚΕΛ, ακόμα και στον ΔΗΣΥ.
Το ΔΗΚΟ εξακολουθεί να διαφωνεί και με τη συνένωση της Γεροσκήπου με την Πάφο και θα επιμείνει σε διαφοροποίηση της πρότασης της κυβέρνησης όταν συζητηθεί στη Βουλή.

Επίσης, στο ΔΗΚΟ πιστεύουν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί/δημιουργηθεί κάποιου είδους τοπική εξουσία στις 50 κοινότητες που προβλέπεται να συνενωθούν με δήμους. Όπως μας ελέχθη, θα μπορούσε να διατηρηθεί σε αυτές τις κοινότητες ένα ολιγομελές κοινοτικό συμβούλιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόνοια του νομοσχεδίου για τον περί Δήμων Νόμο που προβλέπει παράταση της θητείας των σημερινών δημοτικών συμβουλίων μέχρι το 2024, στο ΔΗΚΟ υπάρχει διαφωνία. Ευνοούν πραγματοποίηση των δημοτικών εκλογών κανονικά τον Δεκέμβριο του 2021, ώστε να συνεχίσουν τη διαδικασία συνενώσεων τα νεοεκλεγέντα συμβούλια.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.