POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αλ. Τριφωνίδης στον «Π»: «Πραγματικός υποκινητής μας ο… Ντόναλτ Τραμπ!»Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος μέχρι την περασμένη Τρίτη (28/7/2020), αποχώρησε από το κόμμα του μαζί με άλλους τέσσερις συναγωνιστές του (Βότσης, Μουσιούττας, Προκοπίου, Τσίγκης) για πολιτικούς λόγους, όπως εξήγησαν στην Κοινή τους Δήλωση και την Επιστολή προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Όπως λέει, «με την πολιτική μας συμπεριφορά και τον κώδικα δεοντολογίας, θελήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα συνεννόησης. Δώσαμε πίστωση χρόνου. Και παρά τη συνεχόμενη πολεμική που δεχθήκαμε και τον επαναλαμβανόμενο παραγκωνισμό, παραμείναμε στο κόμμα ελπίζοντας πως τα πράγματα θα άλλαζαν προς το καλύτερο. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε από τον πρόεδρο, ο οποίος συνεχίζει ακόμη και σήμερα να αποφασίζει με τον περίγυρό του -κουμπάροι, κουμέρες, συνεταίροι- και να συμπεριφέρονται με αλαζονικό και απαξιωτικό τρόπο στους συναγωνιστές τους» απαντά ο κ. Τρυφωνίδης, ερωτηθείς γιατί οι «5» δεν αγωνίστηκαν για αλλαγή, παραμένοντας στο κόμμα τους.

«Περαστικοί και λαθρεπιβάτες»

Επιπλέον, ο τέως αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, κάνει λόγο για «αλλοιωμένο και παραμορφωμένο σημερινό ΔΗΚΟ», ενώ στους χαρακτηρισμούς Παπαδόπουλου περί προδοτών και αποστατών, υπενθυμίζει τα εξής: «Ο πρώτος που δίδαξε την αποστασία και την προδοσία είναι ο ίδιος μαζί με την ομάδα του, το 2013, όταν παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, έναν μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, και αντιστρατεύθηκε μαζί με την ομάδα του την απόφαση του κόμματος, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα». «Οι περαστικοί και οι λαθρεπιβάτες», συνεχίζει ο κ. Τρυφωνίδης, «που ήρθαν για να χρησιμοποιήσουν το ΔΗΚΟ, για ικανοποίηση και μόνον των προσωπικών τους φιλοδοξιών, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μιλούν με αυτό τον τρόπο σε εμάς που δώσαμε αγώνες δεκαετιών, από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια μας, και δεν μας έδωσε κανείς οποιοδήποτε αξίωμα έτοιμο στο πιάτο». Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι τα στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα «δεν πατούσαν το πόδι τους στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του ΔΗΚΟ», ο κ. Τρυφωνίδης απάντησε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Αυτό κι αν είναι ψέμα. Πάντα συμμετείχα στις συνεδρίες, στις εξορμήσεις, στις περιοδείες, με ποσοστό πάνω από 95%. Άλλοι να απαντήσουν, που ήρθαν ουρανοκατέβατοι από τα τζάκια και τους καναπέδες τους» συμπλήρωσε.

Κουμπάροι και συνέταιροι

Ποιος είναι αυτός ο περιβόητος περίγυρος, η «αυλή», που σας «έδιωξε» από το κόμμα; Ο Χρύσης Παντελίδης; Ο Άθως Αντωνιάδης; Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου; Ο Γιώργος Σολωμού; Ποιοι;

Ναι αυτοί!! Κουμπάροι και συνεταίροι μεταξύ τους με αρχηγό τον Νικόλα, ο οποίος γεμάτος πολιτικές ανασφάλειες και συνεχώς αγχωμένος για το πότε θα ανέβει στο Προεδρικό, παραγκώνιζαν ετσιθελικά και επιδεικτικά όλους, αποφάσιζαν μόνοι τους σε κλειστές πόρτες και είχαν μετά την απαίτηση να τα υλοποιούμε σαν πιστά στρατιωτάκια. Η απολυταρχία και ο αυταρχισμός στο απόλυτό τους.

Δηλαδή, επί Καρογιάν ήταν πιο δημοκρατικό το… Δημοκρατικό Κόμμα; Λειτουργούσαν τα συλλογικά όργανα του κόμματός σας;

Επί προεδρίας Καρογιάν παρόλο που γινόντουσαν λάθη και παραλείψεις οι συνεδρίες ήταν τακτικότατες και πολλές φορές πολύωρες, για να εκφραστούν όλες οι απόψεις και να παρθούν στο τέλος οι αποφάσεις με πλειοψηφία.

Πολιτική ανυποληψία

Από πότε οι «5» σχεδιάζατε την αποχώρησή σας από το ΔΗΚΟ;

Εδώ και αρκετό καιρό συζητούσαμε μεταξύ μας πολλοί συναγωνιστές την άσχημη πορεία του κόμματος, τον μονολιθικό τρόπο που παίρνονταν οι αποφάσεις αλλά και την πολιτική απομόνωση που περιήλθε το κόμμα, ιδίως μετά την αποτυχία στις προεδρικές εκλογές του 2018, όταν ο κεντρώος χώρος σμπαραλιάστηκε και το ΔΗΚΟ έπεσε σε πολιτική ανυποληψία. Τελευταίως αποφασίσαμε ότι δεν μπορούσαμε να είμαστε συνένοχοι και συνυπεύθυνοι σε αυτή την καταστροφική πορεία.

Πότε θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την Πολιτική Πλατφόρμα;

Στόχος, αυτή τη στιγμή, είναι να κτίσουμε την Πολιτική Πλατφόρμα. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αρχές Σεπτεμβρίου του 2020. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική, κάτι που ομολογουμένως δεν το περιμέναμε. Η Πλατφόρμα δεν θα έχει αρχηγό, όλοι θα είμαστε ίσοι, με στόχο την πολιτική ζύμωση των ιδεών και απόψεων των πολιτών και την προώθηση των κοινωνικών προβλημάτων της κοινωνίας. Η σύνεση, η μετριοπάθεια, η σύνθεση απόψεων, η εθνική συνεννόηση, η πολιτική συναντίληψη και η επικέντρωση στον άνθρωπο και τις ανησυχίες του, θα είναι η κεντρική μας κατεύθυνση.

Επικοινωνία με ΔΗΠΑ

Ποια η σχέση εσάς των «5» με τη ΔΗΠΑ;

Με αρκετούς συναγωνιστές της ΔΗΠΑ είχαμε και θα έχουμε επικοινωνία, γιατί αγωνιστήκαμε για δεκαετίες στο ΔΗΚΟ σε κοινούς αγώνες, για τα ιδανικά και τις αξίες του κόμματος και της πατρίδας.

Θα ενταχθείτε στη ΔΗΠΑ; Θα συνενωθείτε; Θα συνεργαστείτε στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου;

Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε διάλογο με όσες πολιτικές δυνάμεις το επιθυμούν, ούτως ώστε να βρεθεί η καλύτερη φόρμουλα για συνεργασία, και ιδίως με εκείνους που θα ταυτίζονται οι θέσεις αρχών, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα ευρύτερα κοινωνικοοικονομικά θέματα.

Υποκινητής ο… Τραμπ

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ λέει ότι πίσω από την κίνησή σας κρύβονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ. Ποια η σχέση σας με ΠτΔ και Συναγερμό;

Πραγματικά είναι για να γελά κανείς. Η μυθοπλασία και η επινόηση από κάποιους για επίδοξους εχθρούς και υποκινητές, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σας αποκαλύψω, για να ησυχάσουν και να ηρεμήσουν κάποιοι, ότι ο πραγματικός υποκινητής μας είναι ο… Ντόναλτ Τραμπ! Καθοδηγητικός φάρος των ενεργειών μας είναι η συνείδησή μας, η πολιτική μας αυτονομία και η αγωνία μας για το μέλλον αυτού του τόπου.

Έπονται κι άλλοι

Είστε σε επαφή και με άλλα δυσαρεστημένα στελέχη του ΔΗΚΟ;

Βεβαίως υπάρχουν και άλλα δυσαρεστημένα στελέχη από τη βάση έως και την ηγετική πυραμίδα. Θα μπορούσα να πω ότι ορισμένοι από αυτούς εκφράζονται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες πιο έντονα από εμάς, και όταν το αποφασίσουν θα κάνουν και εκείνοι τη δική τους έξοδο. Ελπίζω σύντομα να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια, την υστεροφημία και να σεβαστούν τον εαυτό και τους αγώνες τους. Τα άτομα που αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια θα ανακοινώνονται σταδιακά, με τα πρώτα εντός αυτής της εβδομάδας.

Κάποιοι λένε ότι φύγατε τώρα από το ΔΗΚΟ, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, γιατί δεν είχατε πιθανότητα να εκλεγείτε βουλευτής.

Είχα προειδοποιήσει έγκαιρα, από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2019, ότι «δεν θα συμμετάσχω στις βουλευτικές εκλογές του 2021 με σημαδεμένη τράπουλα». Δυστυχώς, όχι μόνον δεν εισακούστηκα αλλά το σημαδεμένο παιγνίδι συνεχίστηκε και έχει τελειώσει. Ο πρόεδρος και η μικρή του ομάδα έχουν αποφασίσει ποιοι θα εκλεγούν σε κάθε επαρχία, τα παπαγαλάκια το διαφημίζουν παντού, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια να είναι πενιχρό και ο ανταγωνισμός να είναι εξαιρετικά άνισος. Αυτό να το έχουν υπόψη τους όλοι όσοι κολακεύονται από τη μικρή ομάδα για να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια. Θα τους χρησιμοποιήσουν και την επόμενη των εκλογών θα τους ξεχάσουν, όπως έκαναν με πολλούς άλλους σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Τους προειδοποίησα από το 2019, για ωρολογιακή βόμβα που θα εκραγόταν στα χέρια τους, αλλά η υπεροψία και η πολιτική τους μυωπία δεν τους άφησε να το αφουγκραστούν σωστά και να σταματήσουν τα ύπουλα παίγνια που οργάνωναν.

Τους ξεγελάσαμε όλους

Συνέβαλε στην έξοδό σας από το ΔΗΚΟ και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θέλει τον Νικόλα Παπαδόπουλο να επιθυμεί μια συνεργασία με το ΑΚΕΛ για τις προεδρικές του 2023;

Δεν απορρίπτουμε καμία συνεργασία με κανένα κόμμα που να βασίζεται πάνω σε θέσεις αρχών, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα υπόλοιπα θέματα οικονομίας, παιδείας, υγείας κ.λπ. Αυτό που ενοχλεί είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται από μερικούς, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς να γίνεται ζύμωση απόψεων και ανάλυση της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί. Πώς γίνεται να κατηγορείς για χρόνια τα δύο μεγάλα κόμματα για ΔΗΣΑΚΕΛ, ότι έχουν μειωμένες αντιστάσεις στο Κυπριακό, και ξαφνικά να το ξεχνάς και να θέλεις να σε βγάλουν και Πρόεδρο; Οι πολιτικές παλινωδίες επτά χρόνων, που στόχο είχαν την εξυπηρέτηση των προσωπικών φιλοδοξιών του Νικόλα και της μικρής ομάδας, οδήγησαν το ΔΗΚΟ σε πολιτική απομόνωση και ανυποληψία. Καμία πολιτική δύναμη δεν μας είχε εμπιστοσύνη να συνεργαστεί μαζί μας, γιατί με όλους, με έπαρση και εγωιστικό τρόπο, τους κατηγορήσαμε και τους ξεγελάσαμε. Απόλυτα υπεύθυνοι γι’ αυτήν την καταστροφική πορεία είναι ο Νικόλας με τη μικρή του ομάδα που όφειλαν, εάν είχαν ίχνος ευθιξίας, να παραιτηθούν και να αφήσουν το κόμμα να βρει τον δρόμο του.

Η θέση σας στο Κυπριακό ποια είναι; Έχετε πρόβλημα με τις θέσεις του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ για λύση στη βάση της ΔΔΟ;

Η θέση μας στο Κυπριακό είναι η διαχρονική θέση από τον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών σε όλη την Κύπρο, για όλους τους πολίτες της. Να θυμίσω ότι στις προεδρικές του 2018, ο Νικόλας -στο πρόγραμμά του για τη Νέα Στρατηγική- είχε πετάξει τη ΔΔΟ, κατ’ απαίτηση των τότε συνεργατών του.

kateliadi@politis-news.com

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.