Φόρμα αναζήτησης

Ακραία πολιτικά φαινόμενα στο ΔΗΚΟ

Έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σήμερα Κυριακή 16/02/2020 στις 11 π.μ. με αντικείμενο συζήτησης το νομοσχέδιο του 2017 με τίτλο «περί της Σύστασης Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας» που αφορά τα διοικητικά πρόστιμα για όσους παρανομούν.

Στις 5/02/2020 οι τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ κ. Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας και Γιώργος Προκοπίου είχαν εκδώσει κοινή δήλωση με την οποία στην ουσία εκφράζουν την πλήρη στήριξή τους στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Λίγες μέρες προηγουμένως εν αγνοία των βουλευτών, ο κ. Παπαδόπουλος είχε καταθέσει σχετικές τροπολογίες. Ακολούθησε δημόσια στις 4/02/2020 άδειασμα από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Ανδρέα Φακοντή που κατήγγειλε ξεδόντιασμα του νομοσχεδίου εκ μέρους του προέδρου του ΔΗΚΟ ενώ οι τρεις βουλευτές του δηλώνουν δημόσια ότι δεν συμφωνούν με την προσέγγιση Νικόλα, ούτε θα στηρίξουν τέτοιες τροπολογίες αλλά ούτε θα τις ψηφίσουν αν ο ίδιος επιμείνει. Στις 21/02/2020 το επίμαχο νομοσχέδιο άγεται ενώπιον της ολομέλειας και εκεί θα δούμε τις δράσεις και τις αντιδράσεις όλων.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αναμένονται κινήσεις, αφού την κοινή δήλωση των τριών βουλευτών, με τους οποίους συμφωνούν όπως φαίνεται σε πολλά, στηρίζουν οι κ. Αλέκος Τρυφωνίδης, Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, Χρίστος Τσίγκης και άλλα δηκοϊκά στελέχη, κάποια από τα οποία μοιράστηκαν την ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κατά διαστήματα καταγράφουν τις πολιτικές διαφωνίες τους με τον τρόπο που η ηγεσία του κόμματος διαχειρίζεται διάφορα ζητήματα.

Επανακαθορισμός ταυτότητας

Πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρουν ότι τη θέση των τριών βουλευτών σκόπευε να μεταφέρει έντονα ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Αλέκος Τρυφωνίδης στη συνεδρία της Γραμματείας όποτε πραγματοποιηθεί, εφόσον οι προγραμματισμένες συνεδρίες της Γραμματείας της περασμένης Δευτέρας 10/02/2020 και της περασμένης Πέμπτης 13/02/2020 έχουν αναβληθεί. Μάλιστα από καλά ενημερωμένες πηγές που έχουμε υπόψη μας, πολύ σύντομα μια πιο διευρυμένη ομάδα θα θέσει θέμα στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ για τις θέσεις που προβάλλει κυρίως ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες χωρίς συνεννόηση με τη Γραμματεία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, οι οποίες είναι «στην ουσία νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πολιτικές που προστατεύουν τον πλούτο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ευνοούν την παρανομία και τα κατεστημένα, διαλύουν τη μεσαία τάξη και αντιβαίνουν στο καταστατικό του κόμματος», πράγμα μη ανεκτό πλέον από όλους αυτούς ως «συνιστώσα» εντός ΔΗΚΟ.

Μέλος της ομάδας αυτής αναφέρει ότι «ο Νικόλας προσπαθεί εδώ και λίγο καιρό, χωρίς να του βγαίνει, να στείλει το μήνυμα ότι θέλει να πατάξει τη διαφθορά και να προστατεύσει δήθεν τη μεσαία τάξη γράφοντας άρθρα και δίνοντας ρεπορτάζ όπως αυτά στις αρχές Ιανουαρίου με θέμα τη στήριξη της μεσαίας τάξης και την πάταξη της διαφθοράς».

Ήδη πολλά στελέχη μιλούν έντονα πλέον για επανακαθορισμό της ταυτότητας του κόμματος μέσω ενός πολιτικού-ιδεολογικού συνεδρίου, παρόλο που ο περίγυρος αντιδρά και μόνο στην ιδέα, αφού γνωρίζουν ότι θα δεχτούν ομαδικώς δριμεία κριτική για τους χειρισμούς τους και τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα. Τα στελέχη αυτά τονίζουν πως έχει αλλοιωθεί, και θα συνεχίσει όπως φαίνεται να αλλοιώνεται περαιτέρω, η ταυτότητα και ο χαρακτήρας της μετριοπάθειας, της σύνεσης, της συνεννόησης και της συνεργασίας που είχε το ιστορικό ΔΗΚΟ, μέσω εμβολιασμών όπως η Ελένη Θεοχάρους (ο Μιχάλης Γιωργάλλας δέχεται παραινέσεις από «νεοφανείς έμμισθους στο ΔΗΚΟ» να κατέβει με το ΔΗΚΟ στην επαρχία Αμμοχώστου), ο Παύλος Μυλωνάς, η Κατερίνα Χριστοφίδου, η Νικολέττα Νικολαΐδου Λαδά, η Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, ο Νάκης Ρούσου και ο Γιασεμής Φιλής – πρώην οργανωτικοί της Συμμαχίας Πολιτών και παλιά στελέχη του Δράσις, και άλλους. Πολλά από τα άτομα αυτά, όπως αναφέρεται στον «Πολίτη», «έχουν ακροδεξιές καταβολές στις οποίες φαίνεται να επενδύει ο Νικόλας εδώ και έξι χρόνια ώστε να δημιουργήσει το ‘νέο ΔΗΚΟ’».

Έριδες, κόντρες και πολιτικά αδιέξοδα

Τα πιο πάνω αποτελούν ένα κομμάτι με τις έριδες και τις κόντρες που επικρατούν στο σημερινό ΔΗΚΟ. Το άλλο κομμάτι αφορά έστω και τα φαινομενικά ανοίγματα του Νικόλα Παπαδόπουλου προς το ΑΚΕΛ για την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου και ότι αυτή η αλλαγή περνά από το ΔΗΚΟ. Ούτε εδώ λογαριάζει ορθά αφού άλλοι βουλευτές του, αξιωματούχοι και στελέχη του ΔΗΚΟ ωρύονται πραγματικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που στα κομματικά πηγαδάκια οι κ. Π. Μυλωνάς, Ζ. Κουλίας, Χρ. Ορφανίδης, Χρ. Σενέκης και άλλοι δήλωσαν ότι αν ο Νικόλας επιλέξει τον δρόμο με το ΑΚΕΛ θα πάει μόνος του μαζί με τον «μαγικό» καταστρεπτικό του περίγυρο – ο οποίος, όπως μαθαίνει ο «Πολίτης», έχει γίνει χίλια κομμάτια, αφού ο ένας προσπαθεί να φορτώσει ευθύνες στον άλλο με τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να θέλει να κρατεί αποστάσεις ασφαλείας από αυτούς, όπως και οι άλλοι δύο αντιπρόεδροι Αντώνης Αντωνίου και Μιχάλης Δαμιανός.

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ έκοψαν Νικόλα

Το ΑΚΕΛ ούτε λόγο για Νικόλα, το ξεκαθάρισε ξανά ο γενικός γραμματέας του Άντρος Κυπριανού στη συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» την περασμένη Κυριακή 09/02/2020, ακόμη και αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, ακόμη και αν κάποιοι φιλόδοξοι του ΑΚΕΛ δεν έχουν πρόβλημα να παίξουν και με τον Νικόλα που τους έβριζε. Στον ΔΗΣΥ από την άλλη ο βαθύς Συναγερμός (παλιά στελέχη, επιχειρηματίες και τζάκια), σημερινά πρωτοκλασάτα στελέχη και όχι μόνο ξεκαθάρισαν στον Αβέρωφ Νεοφύτου ότι «η δήθεν χημεία σου με τον Νικόλα τελείωσε θες δεν θες, κάναμε τη δουλειά μας με τα νομοσχέδια, Νικόλας δεν υπάρχει για εμάς ούτε για τον κόσμο του Συναγερμού από τη στιγμή που χλευάζει και αντιπολιτεύεται αισχρά αυτός και η ομάδα του όλη μέρα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση». Εξ ου και ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναγκάστηκε στις 06/02/2020, στο debate με τον Άντρο Κυπριανού, να αναφέρει ξανά και ξανά ότι «έχουμε πλειοψηφία οι δύο μας στη Βουλή ελάτε να ψηφίσουμε αλλαγές μαζί» χωρίς να έχουμε ανάγκη κανέναν, αδειάζοντας ουσιαστικά τον Νικόλα. Παράλληλα ο κ. Νεοφύτου συντήρησε στο ντιμπέιτ το προφίλ του για τις προεδρικές μιλώντας για κάποιους «άκρως φιλόδοξους» εννοώντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ ο κ. Κυπριανού πολύ πιο ξεκάθαρα είχε αναφέρει ότι ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να είναι «πολύ μικρότερός μου ηλικιακά». Σίγουρα δεν εννοούσε τον Νικόλα Παπαδόπουλο αν και στον πέμπτο όροφο του ΔΗΚΟ αρχικά πανηγύριζαν. Μάλλον ο κ. Κυπριανού εννοούσε έναν μετριοπαθή κεντρώο με δημοκρατικές και σωστές κοινωνικοοικονομικές προσεγγίσεις που θα μπορούσε να στηρίξει με αξιώσεις νίκης το ΑΚΕΛ.

Κοχλάζει ο δηκοϊκός κόσμος από κάτω

Έντονος προβληματισμός πάντως επικρατεί και σε διάφορες τοπικές και κάποιες επαρχιακές επιτροπές του ΔΗΚΟ αλλά και στη βάση του κόμματος, με αρκετό απλό κόσμο να ανησυχεί. Ας δούμε την περίπτωση της Λεμεσού, όπου απόλυτος κυρίαρχος φαίνεται να είναι ο νυν πρόεδρός της και βουλευτής Λεμεσού κ. Πανίκος Λεωνίδου. Στη συμπρωτεύουσα η κόντρα Λεωνίδου και Μυλωνά δεν κρύβεται, με κάποια στελέχη να πλαισιώνουν τον έναν και κάποια τον άλλον, όπως οι κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και Μάριος Κουκλής, που τάσσονται ανοιχτά με το μέρος του κ. Μυλωνά.

Mε τις ευλογίες φαίνεται του Νικόλα και τη στήριξη του κ. Χρύση Παντελίδη προσπαθούν με ευγένεια να συνταξιοδοτήσουν τον βετεράνο οργανωτικό του ΔΗΚΟ κ. Φύτο Κωνσταντίνου μια ώρα ενωρίτερα, για να αναλάβει ο βοηθός οργανωτικός και στενός συνεργάτης στα οργανωτικά του Χρύση ενόψει βουλευτικών ο κ. Παναγιώτης Παλατές οργανωτικός της Λευκωσίας επί Μάριου Καρογιάν. Ο Παλατές είναι εμπνευστής υποτίθεται των δράσεων «Διάλογος» και «Συζητώ» σε περίοδο μη εκλογών, οι οποίες τελικά δεν κύλησαν όπως ανέμενε η ηγεσία λόγω της απαξίωσης του κόσμου αφού παρουσιάζονται μόνο τα ίδια και ίδια στελέχη. Ο Παλατές όμως, μαθαίνουμε, έχει αρκετές αντιπάθειες και αντιδράσεις ακόμη και από ανθρώπους του περίγυρου του Νικόλα όπως η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου λόγω του ότι στηρίζει τον Χρύση και αποτελεί για αυτήν κόκκινο πανί. Από την άλλη ούτε ο Γιώργος Σολωμού και ο Άθως Αντωνιάδης τον πάνε αφού θέλουν να ελέγχουν τα οργανωτικά σε Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα, άσχετα αν ο κ. Σολωμού την έχει δει εδώ και μήνες Κερυνειώτης, με τον κ. Σοφοκλή Φυττή να μουρμουρά ότι «πάλι δεν θα εκλέξουμε βουλευτή στην επαρχία Κερύνειας».

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Παλατέ αναφέρουν επίσης ότι δεν γνωρίζει καλά τον βαθύ κομματικό μηχανισμό και τους χειρισμούς του, ενώ μερικές φορές η συμπεριφορά του προκαλεί προβλήματα. Αντιδράσεις για Παλατέ υπάρχουν και από άλλες επαρχίες, ιδιαίτερα από Λάρνακα και Λεμεσό, όπου ήδη κάποια στελέχη πολύ κοντά στον Νικόλα του έβαλαν βέτο και του έχουν αναφέρει ότι είναι αιτία πολέμου γι’ αυτούς αφού θέλουν να έχουν λόγο στα οργανωτικά του κόμματος. Βασικά όλες οι συζητήσεις καταλήγουν στο ότι ο περίγυρος του Νικόλα διαχειρίζεται την εξουσία κατά το δοκούν ακόμη και αν αυτή περιορίζεται μέσα στα εσωκομματικά διοικητικά και οργανωτικά του ΔΗΚΟ.

Διαγραφές ενόψει…

Πάντως έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Νικόλας δέχεται έντονες παρασκηνιακές πιέσεις από τον περίγυρό του για να ξεκινήσει τη διαδικασία Πειθαρχικού (δηλαδή διαγραφών) των τριών βουλευτών Βότση, Μουσιούττα και Προκοπίου και του αντιπροέδρου Αλέκου Τρυφωνίδη, διότι θα συνεχίσουν να του δημιουργούν θέματα και θα τηρούν αντιπολιτευτική στάση. Κάποιοι από αυτούς επιμένουν ότι ακόμη και η έναρξη της διαδικασίας θα προκαλέσει φόβο, με τους τέσσερις αξιωματούχους να απαντούν στα πηγαδάκια όταν έγιναν δέκτες του μηνύματος ότι κανονικά πρέπει να βάλουν θέμα διαγραφής Νικόλα σε πρώτη φάση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ. Βολιδοσκοπώντας τρίτα άτομα, όπως τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβούλιου του ΔΗΚΟ Πανίκο Λεωνίδου, μας έχει μεταφερθεί η αντίδραση Λεωνίδου προς τον ίδιο τον Νικόλα ότι «δεν τίθεται θέμα διαγραφών όσο είμαι εγώ ακόμη πρόεδρος του Πειθαρχικού, αρκετά περάσαμε με αυτά, αρκετή ζημιά προκαλέσαμε μόνοι μας».

Με όλα αυτά στο μυαλό του ο Νικόλας ψάχνει υποψήφιους για τις βουλευτικές, τάζει πολλά και διάφορα, προσπαθώντας να προτάξει ένα σοβαρό ψηφοδέλτιο. Γνωρίζοντας ότι τα ποσοστά του ΔΗΚΟ είναι αυτά που θα κρίνουν την προεδρία της Βουλής ή και της Δημοκρατίας. Από την άλλη βέβαια δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει με τη ΔΗΠΑ και τα ποσοστά της ή και άλλους σχηματισμούς που ίσως κατέλθουν στις εκλογές.

Το καρτέλ του ελέγχου

Κάποια στελέχη του ΔΗΚΟ πάντως μιλούν και για ένα «καρτέλ ελέγχου», με αιχμή του δόρατος τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ο κ. Μιχαηλίδης, υποστηρίζουν, «μαζεύει δεκάδες καταγγελίες οι οποίες αξιολογούνται είτε από τον Νικόλα ή από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και υπό την ανοχή του γενικού εισαγγελέα στήνεται σκηνικό». Πρόκειται για σκηνικό που παραπέμπει ακόμα και μέχρι τις προεδρικές του 2023. Το Προεδρικό φαίνεται να έχει εντοπίσει αυτή τη διάσταση της δράσης του ελεγκτή, ενώ και το ΑΚΕΛ τους τελευταίους μήνες τηρεί αποστάσεις, με εξαίρεση την Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Οι κινήσεις του ελεγκτή στρέφονται εναντίον εντύπων, ανεξάρτητων αξιωματούχων, κρατικών αξιωματούχων αλλά φθάνουν έως και την επέμβαση σε θέματα που αφορούν αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας οι οποίες έχουν οικονομική διάσταση.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.