Φόρμα αναζήτησης

Ακορντεόν η λίστα με τα κόκκινα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων

Καθοριστικές αποδείχθηκαν τελικά η σύσκεψη αρχηγών της περασμένης Παρασκευής και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής ή εκπροσώπων κομμάτων, για να αλλάξει άρδην το προσχέδιο των όρων εντολής της αd hoc επιτροπής που συστάθηκε για τη λίστα Γιωρκάτζη με μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Όροι εντολής που όπως όλα δείχνουν θα διευρυνθούν τόσο ώστε να φαντάζει απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να προκύψει άμεσα κατάληξη επί της ουσίας. Και η ουσία εν προκειμένω -που χάθηκε στον δρόμο- είναι τι περιέχει αυτή η λίστα που εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έγινε κατορθωτό να ζητηθεί από τη Βουλή με την ορθή διαδικασία και να ελεγχθεί αρμοδίως.

 

Όχι δημοσιοποίηση

Έχοντας πλέον το πρόσταγμα και ως επικεφαλής της ad hoc επιτροπής, ο πρόεδρος της Βουλής απέστειλε χθες στους αρχηγούς κομμάτων το διαμορφωμένο κείμενο των όρων εντολής, που πόρρω απέχει από το αρχικό, το οποίο προέβλεπε πως κατά την πρώτη συνεδρία της η ad hoc επιτροπή θα εξέταζε και θα έκρινε η ίδια κατά πόσο η λίστα Γιωρκάτζη θα δημοσιοποιείτο, υποβάλλοντας σχετική εισήγηση στην αμέσως επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας.

Στο νέο διαμορφωμένο κείμενο, ο κ. Συλλούρης περιλαμβάνει, με τη σύμφωνη γνώμη πολλών συναδέλφων του, στους όρους εντολής της ειδικής επιτροπής πως στην πρώτη συνεδρία μετά τη σύστασή της θα συνέλθει με μοναδικό θέμα τη συζήτηση «για επικύρωση ή μη της απόφασης της σύσκεψης του Προέδρου και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων που λήφθηκε στις 3 Ιουλίου 2020 για μη δημοσιοποίηση αυτούσιας της ‘λίστας Γιωρκάτζη’». Τα πιο πάνω -στους όρους που αναμένεται να επικυρωθούν σήμερα σε νέα συνεδρία της σύσκεψης αρχηγών- ακολουθούν δύο «νοείται ότι»:

  • ληφθείσα σύμφωνα με τα πιο πάνω απόφαση της επιτροπής θα υποβληθεί στην Ολομέλεια του σώματος προς έγκριση στην αμέσως επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος,
  • σε περίπτωση λήψης απόφασης που απορρίπτει τη μη δημοσιοποίηση αυτούσιας της λίστας, η επιτροπή θα τερματίσει τις εργασίες της όσον αφορά τη λίστα.

Στο μεταξύ θα πρέπει να τονιστεί πως ενώ κόμματα δημοσίως τοποθετήθηκαν πολλάκις υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας με μότο το «όλα στο φως», εκπρόσωποί τους στην τελευταία σύσκεψη δεν αντέδρασαν όταν ο κ. Συλλούρης είπε πως θα διευκολύνει όποιο κόμμα θέλει να δημοσιοποιήσει αυτούσια τη λίστα αλλά και την ίδια ώρα να αναλάβει την ευθύνη για αυτή την πράξη.

 

Οι ειδικοί όροι

Αφού λοιπόν η ad hoc επιτροπή επικυρώσει την απόφαση της σύσκεψης αρχηγών για μη δημοσιοποίηση της λίστας, που αυτό αναμένεται, προκύπτουν οι ειδικοί όροι εντολής που θέλουν τα μέλη της να αρχίζουν τις εργασίες τους με τη λίστα Γιωρκάτζη και να επικεντρώνονται αρχικά στον τρόπο και/ή στη μεθοδολογία καταχώρισης των περιληφθέντων σε αυτήν προσώπων, όπως και στην ακολουθηθείσα διαδικασία χαρακτηρισμού των αντίστοιχων δανείων ως «μη εξυπηρετούμενων», ενώ η εξέταση θα καλύψει και ειδικότερα ζητήματα, όπως λ.χ. τους όρους παραχώρησης ενυπόθηκων δανείων. Ακολουθούν και εδώ «νοείται ότι»:

{Bullet}{Bullet}η επιτροπή, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, δύναται να καλεί ενώπιόν της επηρεαζόμενα πρόσωπα και/ή να ζητεί από αυτά γραπτώς πληροφορίες και/ή διευκρινίσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων,

  • η επιτροπή δύναται κατά την κρίση της να ζητεί τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων και, αναλόγως, την εκ μέρους τους σύνταξη έκθεσης, την οποία, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, δύναται να δημοσιοποιεί,
  •  ο πρόεδρος της επιτροπής οφείλει να λαμβάνει τα δέοντα μέτρα για τη διασφάλιση της μη διαρροής καθ’ οιονδήποτε τρόπο μέρους και/ή του συνόλου της λίστας.

Το πιο σημαντικό κομμάτι ωστόσο των όρων εντολής αφορά το χρονοδιάγραμμα που τίθεται για την υποβολή των ευρημάτων της εξέτασης της λίστας Γιωρκάτζη, ως πιο πάνω, στην Ολομέλεια του σώματος προς συζήτηση. Αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τέλος της τρέχουσας συνόδου, δηλαδή τέλος του μήνα, παρότι σήμερα έχουμε 8 Ιουλίου και πρέπει πρώτα η λίστα να ζητηθεί από την Κεντρική Τράπεζα με επιστολή της ad hoc επιτροπής.

 

Διεύρυνση ελέγχου

Στους όρους εντολής αναφέρεται περαιτέρω πως σε δεύτερο στάδιο η επιτροπή θα προχωρήσει στη διερεύνηση και άλλων περιπτώσεων ΠΕΠ, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, και θα εξετάσει τους λόγους για τους οποίους συγκεκριμένα πρόσωπα, παρότι έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και/ή είναι εγγυητές σε τέτοια δάνεια, δεν έχουν περιληφθεί στη λίστα. Το στάδιο αυτό συνδέεται με τους γενικούς όρους εντολής της επιτροπής που την καλούν να εξετάσει:

  • την τυχόν προνομιακή και/ή χαριστική μεταχείριση που είχαν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ),
  • περιπτώσεις πρώην και νυν βουλευτών, υπουργών, ιδιοκτητών και/ή βασικών μετόχων μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων αξιωματούχων, όπως ήθελε σχετικά κριθεί από την ίδια την επιτροπή, οι οποίοι κρίνεται ότι εμπίπτουν εντός του ιδίου ως άνω πλαισίου.

 

Τα έξτρα

Για σκοπούς διευκόλυνσης του έργου της, η επιτροπή θα μπορεί να αποτείνεται στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σε υπουργεία, ανεξάρτητες υπηρεσίες, καθώς και σε ιδιώτες εμπειρογνώμονες, ενώ για τη διεκπεραίωσή του θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων που θα τεθούν στη διάθεσή της για τον σκοπό αυτό.

Ο κ. Συλλούρης περιέλαβε στους όρους εντολής πως ως πρόεδρος δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής, τα μέλη αυτής δεσμεύονται από υποχρέωση τήρησης εμπιστευτικότητας και κάθε νόμιμου απορρήτου.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.