Φόρμα αναζήτησης

Ακόμα λειτουργεί το μπαρ που κτίστηκε αυθαίρετα στη Λάρα

Όχι μόνον δεν απομακρύνονται οι αυθαίρετες κατασκευές στον Ακάμα αλλά παγιώνονται και επεκτείνονται… Χαρακτηριστική η περίπτωση παραλιακού μπαρ το οποίο ανεγέρθηκε στην αυστηρά προστατευόμενη περιοχή του κόλπου της Λάρας – Τοξεύτερας και το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Από το 2017

Η αυθαίρετη κατασκευή είχε καταγγελθεί από το Κίνημα Οικολόγων το 2017 και οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν τότε ήταν πως αυτή θα απομακρυνόταν. Σύμφωνα με την καταγγελία είχε διαπιστωθεί μεταξύ άλλων παράνομη διάνοιξη χωμάτινου δρόμου, ο οποίος ξεκινά αμέσως μετά από το παράνομο αναψυκτήριο. Η επαρχιακή διοίκηση Πάφου τον περασμένο χρόνο είχε εκδώσει διάταγμα παρακοής απόφασης δικαστηρίου και μετά από σχετικές καταγγελίες εκδόθηκε και νέο διάταγμα. Το παράνομο υποστατικό ωστόσο λειτουργεί κανονικά.

Εκτός Λάρας

Πριν από λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας σε σχετική επιστολή του στον «Π» σημειώνει ότι το εν λόγω παράπηγμα δεν βρίσκεται εντός της παραλιακής ζώνης της προστατευόμενης περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας η οποία επεκτείνεται κάθετα προς το μέρος της ξηράς σε απόσταση 90 μέτρων από τη γραμμή της ανώτατης στάθμης της παλίρροιας και διέπεται από τους περί Αλιείας Κανονισμούς. Επίσης όπως αναφέρει δεν είναι μέσα σε δασική περιοχή, όπου έχει αρμοδιότητα το Τμήμα Δασών. Αρμόδια αρχή για το συγκεκριμένο σημείο, προσθέτει, είναι η επαρχιακή διοίκηση η οποία έλαβε μέτρα και η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.
Στην επιστολή του ο κ. Καδής, σημειώνει τις πρόνοιες που διέπουν την ευρύτερη περιοχή τονίζοντας πως οι παραλίες ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών περιλαμβάνονται στην προστατευόμενη περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας, η οποία έχει από το 1989 κηρυχθεί ως τέτοια. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει την περιοχή μέχρι 90 μέτρα από τη θάλασσα (από τη γραμμή της ανώτατης στάθμης της παλίρροιας) και τη θαλάσσια περιοχή μέχρι 20 μέτρα βάθος (ισοβαθής 20 μ.), από την τοποθεσία Άσπρος μέχρι το Αργάκι του Γιουσούφι. Εντός του πλαισίου αυτού απαγορεύεται από 1η Ιουνίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, η τοποθέτηση ομπρελών, κρεβατιών, τροχόσπιτων και αντίσκηνων ή άλλο ανάλογο παράπηγμα, η παραμονή πάνω στην παραλιακή περιοχή κατά τις νυκτερινές ώρες, αρχίζοντας μία ώρα πριν τη δύση του ήλιου, το ψάρεμα με οποιονδήποτε τρόπο εκτός από το καλάμι, η χρήση ή αγκυροβόληση σκάφους, καθώς και η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος πάνω στις παραλίες.