POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ακολουθούν και άλλες εκδηλώσεις από την κίνηση «Ως Δαμέ»Τον δρόμο της δικαιοσύνης πήραν από τον περασμένο Ιούνιο υποθέσεις ατόμων που στη βάση των απαγορευτικών διαταγμάτων έλαβαν εξώδικο για συμμετοχή τους σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, δεν πλήρωσαν και προσέφυγαν στο δικαστήριο. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά. Από τον Ιούνιο έως σήμερα, οι υποθέσεις αυτές, δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί και αναμένεται με ενδιαφέρον η εξέλιξη, η οποία θα απαντήσει ενδεχομένως και στο ερώτημα κατά πόσον είναι ή όχι αντισυνταγματικό το διάταγμα της πλήρους απαγόρευσης των ειρηνικών συναθροίσεων για σκοπούς διαμαρτυρίας, λόγω των μέτρων για περιορισμό της πανδημικής κρίσης.

Το θέμα απασχόλησε έντονα τη δημόσια σφαίρα τις προηγούμενες δύο βδομάδες μετά την πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας του κινήματος «Ως Δαμέ» στις 13 Φεβρουαρίου και τον τρόπο που αυτή είχε κατασταλεί, με τους νομικούς, συνταγματολόγους και ακαδημαϊκούς να συμφωνούν ότι η συνταγματικότητα του εν λόγω απαγορευτικού διατάγματος για ειρηνικές συναθροίσεις μπορεί να αμφισβητηθεί εάν οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου. Συμφωνούν παράλληλα, ότι όσο δεν υπάρχει νομική αμφισβήτηση, τα διατάγματα δίνουν το στίγμα της νομιμότητας ή της παρανομίας. Ως εκ τούτου, χωρίς δικαστική απόφαση, οι διαδηλώσεις είναι παράνομες, εφόσον απαγορεύονται από διάταγμα.

 

Η Διεθνής Αμνηστία

Μετά τις νουθεσίες της ΕΕ στην περίπτωση της Ρωσίας σε σχέση με την καταστολή ειρηνικών συναθροίσεων για διαμαρτυρία με πρόσχημα τα μέτρα της πανδημίας και την έκκληση του ΟΗΕ γενικότερα για το θέμα και η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε μόλις πριν λίγες μέρες ανακοίνωση και μάλιστα συγκεκριμένα για την Κύπρο με αφορμή τον τρόπο καταστολής της πρώτης εκδήλωσης του «Ως Δαμέ» τη 13η Φεβρουαρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί συγκεκριμένα τις κυπριακές αρχές να άρουν «μια παράνομη και δυσανάλογη γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων» και να διερευνήσουν «σύντομα, διεξοδικά και αμερόληπτα» τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της 13ης Φεβρουαρίου. Αναφερόμενη στα γεγονότα της πρώτης διαδήλωσης, η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και την Κύπρο Κονδυλία Γώγου ανέφερε ότι «η συγκλονιστική βία που ασκήθηκε από την Αστυνομία σε ειρηνικούς διαδηλωτές στις 13 Φεβρουαρίου, έδειχνε μια αχρείαστη και υπερβολική χρήση βίας». 

Συνέχεια κινητοποιήσεων

Στο μεταξύ, κινήσεις «έξω από το κουτί» σκέφτεται να κάνει η κίνηση «Ως Δαμέ» ως συνέχεια των δύο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που διοργάνωσε με κύριο αίτημα την πάταξη της διαφθοράς στον τόπο. Οι διοργανωτές θεώρησαν ότι θα ήταν πολύ νωρίς να διοργανώσουν νέα εκδήλωση αυτή τη βδομάδα, ως εκ τούτου προτίμησαν να αφήσουν λίγο τον χρόνο να παρέλθει, μετρώντας τις αντιδράσεις, αλλά και τη στήριξη που παίρνει η πρωτοβουλία από τη βάση της κοινωνίας.

Αυτό που με βεβαιότητα μας λέχθηκε είναι πως η δράση του «Ως Δαμέ» δεν θα σταματήσει, ακόμη και μετά που στις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, και παρά τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης, δεν λήφθηκε απόφαση για άρση του διατάγματος για απαγόρευση των ειρηνικών συναθροίσεων για σκοπούς διαμαρτυρίας.

 

Άσχημα νέα για την Αναστασία που τραυματίστηκε στην πορεία «Ως Δαμέ» – Θα κάνει δεύτερη εγχείρηση

 

Ποιοι είναι οι «Ως Δαμέ»;

Στο ερώτημα «ποιοι είναι οι διοργανωτές του ‘Ως Δαμέ’;» απαντά ο εκ των συντονιστών της κίνησης, κοινωνιολόγος, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης Γρηγόρης Ιωάννου.

Μιλώντας στην εκπομπή Control Panel του ΠΟΛΙΤΗ 107.6 ο κ. Ιωάννου είπε ότι πρόκειται για ακτιβιστές διαφόρων ομάδων και κινημάτων που έχουν έγνοια για θέματα όπως την οικολογία, την ισονομία, τον αντιφασισμό, την επανένωση της Κύπρου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει αριστερό πρόσημο, απάντησε θετικά, σημειώνοντας πως τοποθετούνται εξωθεσμικά και εξωκοινοβουλετικά στην Αριστερά και απορρίπτοντας κατηγορηματικά ότι είναι ή ήταν καθοδηγούμενοι από το ΑΚΕΛ. «Δεν εμφανιστήκαμε ξαφνικά σήμερα. Η δράση μας πάει πίσω, ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνούσε τον τόπο» ανέφερε, ενώ σε σχέση με το μέγεθος της δεύτερης πορείας της 20ης Φεβρουαρίου, υποστήριξε ότι η συμμετοχή κυμάνθηκε από 8 χιλιάδες έως 10 χιλιάδες άτομα.

Η βία έφερε μαζικότητα

Ερωτηθείς κατά πόσο ο τρόπος καταστολής της πρώτης εκδήλωσης συνέβαλε στη μαζικότητα της δεύτερης διαδήλωσης, ο Γρηγόρης Ιωάννου απάντησε θετικά, προσθέτοντας πως οι χειρισμοί της Αστυνομίας μεγέθυναν το αίσθημα της αγανάκτησης ανάμεσα στους πολίτες. «Ήταν φανερό και ξεκάθαρο σε όλους ότι στην πρώτη εκδήλωση η Αστυνομία είχε πάει με διαταγή να διαλύσει τη διαμαρτυρία» είπε.

Οι δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, θα έλεγε κανείς ότι ήταν ένα μέσο εκτόνωσης του αισθήματος οργής που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες. Η διαφθορά ωστόσο δεν πατάχθηκε. Εκτός από εκτόνωση των συναισθημάτων, συνέβαλε σε κάτι άλλο;

Η απάντηση του κ. Ιωάννου είναι θετική. «Οι διαδηλώσεις τέτοιου μεγέθους επηρεάζουν την κοινωνία και ταρακουνούν το πολιτικό σύστημα. Το είδαμε και στον τόπο μας. Ανάγκασε κόμματα να τοποθετηθούν, την κυβέρνηση το ίδιο, αλλά και την κοινωνία να πάρει θέση».

 

Πάντα υπήρχε διαφθορά

Η διαφθορά δεν είναι σημερινό φαινόμενο στον τόπο μας. Αντιθέτως είναι διαχρονικό και δεν γνωρίζει κομματικά χρώματα και ιδεολογία. Επ’ αυτού συμφωνεί ο κοινωνιολόγος, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης Γρηγόρης Ιωάννου, ο οποίος ωστόσο συμπληρώνει ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει ραγδαία αύξηση των φαινομένων διαφθοράς. Έχει γιγαντωθεί το φαινόμενο και έχει καταστεί γάγγραινα. Νιώθουμε ότι είμαστε στο τέλμα και ότι χρειάζεται να αντιδράσει η κοινωνία» ανέφερε, απαντώντας στο γιατί τώρα η έκρηξη διαμαρτυρίας.

 

 

Συγκλονιστικός Γιώργος Καπουτζίδης στην ΕΡΤ – Ξεγύμνωσε τον Κούγια σε εννέα λεπτά (VIDEO)

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.