Φόρμα αναζήτησης

Άκυρο ξανά για Παπαδόπουλο: Όλα δείχνουν αναπληρωματική εκλογή

Πονοκέφαλο αλλά και αμηχανία για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα προκάλεσε στη Νομική Υπηρεσία αλλά και στην Υπηρεσία Εκλογών η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που συνήλθε ως εκλογοδικείο, να κρίνει άκυρη για δεύτερη φορά την εκλογή και την ανακήρυξη του βουλευτή της Αλληλεγγύης Γιώργου Παπαδόπουλου μετά από τροποποίηση της νομοθεσίας από τη Βουλή.

Ειδικότερα, το Ανώτατο έκανε δεκτή την προσφυγή του τέως βουλευτή του ΔΗΣΥ Λεμεσού Ανδρέα Μιχαηλίδη κατά της απόφασης της Βουλής να επικυρώσει την εκλογή του βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιώργου Παπαδόπουλου και έκρινε αντισυνταγματική την πρόνοια του τροποποιητικού νομοσχεδίου για την πλήρωση μη καταληφθείσας βουλευτικής έδρας, στη βάση της οποίας έγινε η ανακήρυξη, θεωρώντας ότι δεν συνάδει με τα άρθρα 65, 66, 69 και 71 του Συντάγματος αλλά και τη δημοκρατική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας που είναι διάχυτη στο Μέρος IV του Συντάγματος και η οποία επιτάσσει την εκλογή των βουλευτών από τον λαό. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία (6-5) και με βάση αυτήν η εκλογή και η ανακήρυξη του βουλευτή της Αλληλεγγύης Γιώργου Παπαδόπουλου είναι πλέον άκυρη. Το ερώτημα είναι ποια θεραπεία θα δώσει πλέον η Υπηρεσία Εκλογών σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία. Το να στηθούν κάλπες για τη διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής είναι ένα πιθανό σενάριο, παρόλο που δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο ρητά στην απόφαση του Ανωτάτου. Ωστόσο νομικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Π» ότι δεν υπάρχει πλέον άλλη λύση.

Θυμίζουμε ότι το όλο ζήτημα προέκυψε όταν η Ελένη Θεοχάρους απαρνήθηκε την έδρα πριν από την τελετή διαβεβαίωσης της νέας Βουλής τον Ιούνιο του 2016, θέλοντας να παραμείνει στο Ευρωκοινοβούλιο, και παρέδωσε τη σκυτάλη στον πρώτο επιλαχόντα της Αλληλεγγύης Γιώργο Παπαδόπουλο. Ωστόσο, με βάση τη νομοθεσία, δεν είχε το δικαίωμα η κ. Θεοχάρους να απαρνηθεί την έδρα πριν από την τελετή διαβεβαίωσης. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης του ΔΗΣΥ προσέφυγε στο Εκλογοδικείο, το οποίο έκρινε άκυρη την ανακήρυξη του κ. Παπαδόπουλου, ωστόσο δεν έδωσε ως θεραπεία την αναπληρωματική εκλογή.

Τότε η Βουλή για να αντιμετωπίσει το όλο θέμα υπερψήφισε πρόταση νόμου της Αλληλεγγύης που προέβλεπε ότι αν για οποιονδήποτε λόγο υποψήφιος πριν από την έναρξη της βουλευτικής περιόδου αποβιώσει ή δεν αποδεχθεί τη βουλευτική έδρα για την οποία έχει ανακηρυχθεί ως εκλεγείς ή κενούται βουλευτική έδρα κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου, η έδρα πληρούται σε διάστημα σαράντα πέντε ημερών το πολύ από τον πρώτο επιλαχόντα. Αυτήν την τροποποίηση έκρινε άκυρη και αντισυνταγματική χθες το Ανώτατο.