Φόρμα αναζήτησης

Ακιντζί – Τατάρ: Σημαντικός ο καθορισμός των όρων διέλευσης από τα οδοφράγματα

Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ δήλωσαν μετά την συνάντησή τους ότι σέβονται το δικαίωμα των Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές να μπορούν να πάνε στις δουλειές τους, ενώ για το θέμα των διελεύσεων υπήρξε σύγκλιση πως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ποιες εισηγήσεις θα γίνουν από πλευράς ειδικών και επιστημόνων.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συνάντηση έγινε στο «προεδρικό» κατόπιν αιτήματος του «πρωθυπουργού» Τατάρ ο οποίος είπε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της διαμόρφωσης των προϋποθέσεων για το πώς θα γίνονται οι διελεύσεις και δεν είναι ο ίδιος εναντίον της διάνοιξης των οδοφραγμάτων.

Δεν είναι εγώ ή ο «πρωθυπουργός» που μπορούμε να μιλάμε για το πώς θα γίνουν οι διελεύσεις, αλλά οι επιστήμονες, αυτοί πρέπει να καθορίσουν τα κριτήρια, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης.

Ο κ. Τατάρ θα ενημέρωνε σχετικά το «υπουργικό συμβούλιο» που συνεδριάζει απόγευμα σήμερα στα κατεχόμενα, ενώ η συζήτηση για το θέμα των διελεύσεων θα συνεχιστεί αύριο στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο Μουσταφά Ακιντζί με την συμμετοχή, εκτός του κ. Τατάρ, των Κουντρέτ Οζερσάι, Αλί Πιλλί («υπουργός υγείας») και των μελών της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία.

Δεν θέλω να έχουν διαφορές σε αυτό το θέμα με την «κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Ακιντζί για το ζήτημα που θέτουν οι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές και ευχήθηκε όπως το «υπουργικό» δεν διαφοροποιήσει τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στην συνάντησή του με τον κ. Τατάρ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στις 21 Μαίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος του μετέφερε την άποψη της ε/κ πλευρά για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων, «μας μετέφερε την πρότασή τους». την οποία, συνέχισε, την ίδια μέρα ο ίδιος μετέφερε στην «κυβέρνηση» και ενημέρωσε σχετική τον «πρωθυπουργό» Τατάρ λέγοντάς του ότι έχουν συναντίληψη στο θέμα αυτό οι δύο ηγέτες. Ενημέρωσε σχετικά και τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα σε σύσκεψη που είχαν μετά στο «προεδρικό».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η ε/κ πλευρά έχει θέσει τους όρους της για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων και ενημέρωσε την τ/κ πλευρά. «Εμείς τι θέλουμε; Ποια είναι η θέση των ειδικών μας επί αυτού; Αυτό είναι που λείπει. Η ε/κ πλευρά έχει μοιραστεί μαζί μας και την επιδημιολογική της έκθεση».

Σήμερα, συνέχισε, ενημερώθηκε ότι και το «υπουργείο υγείας» ολοκληρώνει την δική του επιδημιολογική έκθεση και θα του την μεταφέρει ο «πρωθυπουργός». «Αυτό που ευχόμουν ήταν αυτή η έκθεση να ήταν έτοιμη πριν την συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία. Όπως και τα ε/κ μέλη, έτσι και οι δικοί μας, να είχαν στα χέρια τους αυτή την έκθεση. Δυστυχώς δεν έγινε. Κάποια μέλη έδωσαν προφορικά κάποια στοιχεία, αλλά η ε/κ πλευρά κατέθεσε επίσημη έκθεση».

Ελπίζω ότι αυτή η έκθεση θα είναι έτοιμη το συντομότερο και η Τεχνική Επιτροπή για την υγεία θα μπορέσει να συνεδριάσει ακόμη μια φορά, πρόσθεσε.

Οι δικοί του σύμβουλοι επί θεμάτων υγείας, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, του είπαν ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στην ε/κ πλευρά όσον αφορά την πορεία της πανδημίας και των κρουσμάτων, η κατάσταση θεωρείται υπό έλεγχο και οι διελεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι. Το μετέφερε, ανέφερε, αυτό στον Ερσίν Τατάρ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα και στο «υπουργικό συμβούλιο».

Αυτό που απομένει, είπε, είναι να αποφασίσουν στην τ/κ πλευρά τι θέλουν από τους Τ/κ εργαζόμενους που ζητούν να περάσουν στην ε/κ πλευρά για να εργαστούν. Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, το έχει κάνει αυτό από τις 21 Μαΐου. Για τις 8 Ιουνίου ο «υπουργός υγείας» λέει ότι δεν έχει αντιρρήσεις, το ίδιο και ο «πρωθυπουργός», δήλωσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι αυτό που απομένει «είναι να πούμε εμείς τι θέλουμε».

Ερσίν Τατάρ

Δεν τίθεται θέμα για μας να μην ανοίξουν τα οδοφράγματα, αλλά να μπορέσουν να ανοίξουν υπό τους όρους που θα διαμορφωθούν δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι αυτό είπε στους Τ/κ εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές όταν τους συνάντησε πριν δύο εβδομάδες, αυτό ανέφερε και σήμερα στον κ. Ακιντζί.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι το πρωί είχε συνάντηση με τα τ/κ μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία υπό την συντονίστρια των τεχνικών Επιτροπών, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, ενημερώθηκε για την τελευταία συνεδρία της επιτροπής. Η συλλογική ενημέρωση για όλες τις πληροφορίες είναι σημαντική πρόσθεσε λέγοντας πως υπάρχουν κάποια παράπονα για ελλιπή ενημέρωση από το «υπουργείο υγείας» αλλά ο ίδιος δεν έχει θέσει κανένα εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση (ΣΣ: αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Αφρίκα» ότι ο Μ. Ακιντζί ζήτησε την επιδημιολογική έκθεση από το «υπουργείο υγείας» αλλά δεν του έχει δοθεί ακόμα).

Ο κ. Τατάρ σημείωσε επίσης ότι εκπρόσωπος του «υπουργείου υγείας», ο Τζεμ Σοϊντάν είναι ο τ/κ συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία. Εμείς ενεργούμε με βάση τις προσδοκίες του «λαού» και τα αισθήματα κα τα αιτήματα των τ/κ εργαζομένων στο «νότο» μας επηρεάζουν κι εμάς, ανέφερε ο κ. Τατάρ.

Το σημαντικό, είπε, είναι το τι λένε για την διαμόρφωση των όρων για τις διελεύσεις οι ειδικοί της υγείας, τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, και οι επιστημονικές ομάδες στο «υπουργείο υγείας» και στο δικό του γραφείο.

Πρέπει, συνέχισε, να συγκεκριμενοποιηθούν κάποια πράγματα, όπως το πώς θα γίνονται τα τεστ PCR, πώς θα γίνονται οι διελεύσεις των εργαζομένων αυτών, λέγοντας ότι υπάρχει και το παράδειγμα της Πύλας αλλά και οι αντιδράσεις που υπήρξαν εκεί.

Σε αυτό το θέμα συνομιλούμε με τον «πρόεδρο», είπε ο κ. Τατάρ εννοώντας τον Τ/κ ηγέτη και πρόσθεσε ότι με βάση της συστάσεις των ειδικών και τις προτάσεις από τις επιστημονικές ομάδες θα καθορίσουν τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν για να ανοίξουν τα οδοφράγματα. Τις επόμενες ημέρες, είπε, θα γίνουν αυτές οι συσκέψεις για να καθοριστούν οι όροι και θα καθορισθεί ένας οδικός χάρτης με την συναίνεση όλων ώστε να φτάσουμε στο σημείο να μπορούν να ανοίξουν τα οδοφράγματα, πράγμα που εύχεται και ο ίδιος.

Σέβεται απόλυτα, ανέφερε, τους εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές που ζητούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους για να φέρνουν ένα εισόδημα στο σπίτι τους, αλλά είναι μεγάλη και η δική του ευθύνη – όπως είπε – για το γενικό καλό, λέγοντας ότι πρέπει να διαφυλάξουν τα μηδενικά κρούσματα που υπάρχουν στο ψευδοκράτος εδώ και 50 ημέρες.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει επαρκής αριθμός τεστ PCR, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον υφιστάμενο αριθμό διάθεσης και γίνεται προεργασία για το θέμα αυτό.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση έναρξης πτήσεων από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα στις 10 Ιουνίου, ο κ. Τατάρ είπε ότι το «υπουργείο συγκοινωνιών και μεταφορών» ασχολείται με το θέμα, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, όσοι έρχονται τουλάχιστον στην αρχή θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα. Πρέπει, πρόσθεσε, να αρχίσει η δραστηριοποίηση στον τουριστικό τομέα και το ζήτημα αυτό μελετάται σε λεπτομέρεια αυτή τη στιγμή.

Μετά την 1η Ιουλίου, συνέχισε, μπορεί να μην χρειάζεται η καραντίνα, αλλά η διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό το αργότερο 3 μέρες πριν την πτήση, όμως όλα αυτά μελετώνται και «το να βιαζόμαστε δεν έχει όφελος».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.