Φόρμα αναζήτησης

ΑΚΕΛ: Άντρο ή εξωκομματικό; – Καλοκαίρι η απόφαση

Οσο απομακρύνεται η προοπτική εξελίξεων προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού τόσο βαθαίνει ο προβληματισμός εντός ΑΚΕΛ για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το κόμμα της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στον προβληματισμό που άρχισε να αναπτύσσεται στα ενδότερα του ΑΚΕΛ καταγράφονται δύο τάσεις. Μία ομάδα στελεχών ευνοεί υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Αυτή η ομάδα στελεχών θεωρεί ότι πρόκειται για υποψηφιότητα που μπορεί να συσπειρώσει την κομματική βάση χωρίς να δημιουργηθούν αναταράξεις και αντιδράσεις και η οποία μπορεί να οδηγήσει το ΑΚΕΛ στον δεύτερο γύρο, που είναι και το πρώτο ζητούμενο. Η αλήθεια είναι ότι ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ έχει κτίσει προφίλ προεδρικού υποψηφίου με τις σοβαρές και υπεύθυνες παρεμβάσεις του στο Κυπριακό. Για να συσπειρώσει το ΑΚΕΛ όμως μια οποιαδήποτε κομματική υποψηφιότητα θα πρέπει προηγουμένως να κλείσουν ανοικτά εσωτερικά μέτωπα για να πάει, ει δυνατόν, το κόμμα με όλες τις δυνάμεις του στην κάλπη.

Μια άλλη ομάδα στελεχών έχει διαφορετική άποψη και διαφωνεί με την προοπτική οποιασδήποτε κομματικής υποψηφιότητας. Θεωρεί ότι είναι ακόμη νωρίς για να αποτολμήσει το ΑΚΕΛ να διεκδικήσει την προεδρία με κομματικό υποψήφιο. Επιμένει σε υποστήριξη υποψηφιότητας που δεν προέρχεται από τον κομματικό χώρο, η οποία δεν θα έχει απλώς τη δυνατότητα να περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και προοπτική νίκης. Ακούγονται πολλά ονόματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το ΑΚΕΛ, όπως του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, της πρώην ΥΠΕΞ Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή, ακόμη και του Σταύρου Μαλά, με τον οποίο το ΑΚΕΛ είχε μια αξιοπρεπή παρουσία σε μια δύσκολη μάχη όπως ήταν αυτή των προεδρικών του 2013.

Θυμίζουμε ότι το ΑΚΕΛ θα πάρει τις αποφάσεις του για τις προεδρικές εκλογές το καλοκαίρι. Το προγραμματικό συνέδριο του 2014 καθόρισε το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν οι επιλογές του κόμματος. Όπως έχουμε ξαναγράψει, το προγραμματικό συνέδριο αποφάσισε ότι πλέον οι όποιες συνεργασίες για τις προεδρικές εκλογές θα γίνονται στη βάση ξεκάθαρων όρων και συγκλίσεων ειδικά στα μεγάλα θέματα και όχι με λεκτικές ακροβασίες για να καμουφλάρονται οι διαφωνίες, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

  • Πολλά θα εξαρτηθούν βεβαίως σε σχέση με την επιλογή που θα κάνει το ΑΚΕΛ από το πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο. Ο Γιώργος Λιλλήκας επενδύει στη στήριξη του ΑΚΕΛ και δεν το κρύβει. Όμως, μια τέτοια επιλογή θα προκαλούσε πολλά προβλήματα στο κόμμα της Αριστεράς. Το σίγουρο είναι ότι το ΑΚΕΛ βολεύεται από το σενάριο να επιμείνει ο Γιώργος Λιλλήκας στη δική του υποψηφιότητα, αφού έτσι αποδυναμώνει τον Νικόλα Παπαδόπουλο, που επίσης φαίνεται να μπαίνει με φόρα στην κούρσα των προεδρικών.

Η λύση του Κυπριακού και η τακτική

Δεν είναι μυστικό ότι στο ΑΚΕΛ είχαν επενδύσει στη λύση του Κυπριακού και σε αυτό το πλαίσιο στήριξαν απόλυτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ακόμα και όταν είχαν άποψη για λανθασμένους χειρισμούς του Προέδρου και μπορούσαν να ασκήσουν δημόσια κριτική το απέφυγαν επιμελώς, ή το έπραξαν σε πολύ χαμηλούς τόνους. Είτε αυτό αφορούσε λάθη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο είτε ενστάσεις για τη διαδικασία που αποδέχθηκε με την πολυμερή διάσκεψη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο του δείπνου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Λευκωσία. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως το ΑΚΕΛ επέλεξε να μην ασκήσει δημοσίως κριτική, για να μην ρίξει νερό στον μύλο των κομμάτων που υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή στο Κυπριακό.

Αυτή η τακτική του ΑΚΕΛ δεν βοήθησε απλώς τον Πρόεδρο, αλλά, σε συνδυασμό και με την επιμονή του κόμματος σε περαιτέρω βήματα της πλευράς μας προς την κατεύθυνση της συμφωνίας (όπως στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας), έδωσε τη δυνατότητα στον ΔΗΣΥ να εμφανίζεται σήμερα ως η μετριοπαθής δύναμη στο Κυπριακό. Πέρα από την αναζήτηση υποψηφίου, το ΑΚΕΛ θα πρέπει να βρει απάντηση σε αυτή την τακτική. Δεν μπορεί το κόμμα που στήριξε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό να εμφανίζεται σήμερα από την κυβερνητική παράταξη ως περίπου το άλλο άκρο του ΕΛΑΜ. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόμμα της Αριστεράς αξιοποίησε πλήρως την γκάφα του ΔΗΣΥ και των βουλευτών του με το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.