Φόρμα αναζήτησης

Αισιόδοξος ο Κ. Κληρίδης για την έκβαση των εφέσεων για τους μισθούς

Αισιοδοξία ως προς την έκβαση των εφέσεων που θα ασκηθούν για τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο έκρινε μεταξύ άλλων αντισυνταγματικές τις αποκοπές μισθών σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα εξέφρασε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών στο Προεδρικό ο γενικός εισαγγελέας.

Ο Κώστας Κληρίδης εμφανίστηκε μάλλον καθησυχαστικός και στις δηλώσεις που έκανε και μετά τη σύσκεψη που ήταν η δεύτερη στη σειρά η οποία εξέτασε τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Η χθεσινή σύσκεψη αναλώθηκε κυρίως εξετάζοντας τη νομική πτυχή του ζητήματος αφού οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις εξετάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει τότε, ζητώντας και τη συνδρομή των κομμάτων, πως θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για εξουδετέρωση δημοσιονομικών συνεπειών χωρίς να αποκλείει και την τροποποίηση του άρθρου 23 του Συντάγματος. Μάλιστα ο ΥΠΟΙΚ εξουσιοδοτήθηκε ήδη από το Υπουργικό να εξετάσει σε συνεργασία με τον γενικό εισαγγελέα τη δυνατότητα του άρθρου 23 του Συντάγματος που προστατεύει την «κινητή ή ακίνητη ιδιοκτησία», όπου ως γνωστόν το δικαστήριο ενέταξε και κρατικούς μισθούς και κρατικές συντάξεις.

Προέχουν οι εφέσεις
Εντούτοις, ο γενικός εισαγγελέας όπως πληροφορείται ο «Π» ανέφερε χθες πως αυτό που προέχει είναι η καταχώριση των εφέσεων και των αιτήσεων για έκδοση διαταγμάτων για αναστολή εφαρμογής των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου παρά την τροποποίηση του Συντάγματος. Για καταχώριση εφέσεων υπάρχει χρονικό περιθώριο 42 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων, πλαίσιο που επιτρέπει κινήσεις και αποφάσεις μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Από τις δημόσιες δηλώσεις του μάλιστα φαίνεται να μην ευνοεί για την ώρα τουλάχιστον προσπάθεια για τροποποίηση. Προς ανακούφιση μάλλον και των κομμάτων που δεν ευνοούσαν παραμονές ευρωεκλογών κινήσεις για τροποποίηση του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «από τη στιγμή που καταχωρισθεί η έφεση θα αναφέρεται σε θέματα ορθής ερμηνείας και εφαρμογής του Συντάγματος ως έχει και δεν θα πρέπει να μιλούμε για τροποποίηση του Συντάγματος στο στάδιο αυτό».

Ο ίδιος ανέφερε χθες πως στη σύσκεψη υπήρξε ανάλυση των δύο κύριων λόγων για τους οποίους δικαιολογείται η καταχώριση εφέσεων. Όπως είπε ο κ. Κληρίδης δικαιολογείται η έφεση επειδή πρώτον, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα δημόσιου ενδιαφέροντος που επηρεάζει ασφαλώς σε μεγάλο βαθμό και τα οικονομικά του κράτους και δεύτερο, διότι τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να τυγχάνουν τελικής κρίσης από το ανώτατο δικαστικό σώμα της χώρας.

Ανέφερε ακόμα πως θα ζητηθεί επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης και επιβεβαίωσε πως θα υποβληθεί και αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου . «Έχουμε, επίσης, εξηγήσει τις θέσεις μας ως προς το ποιοι θα είναι οι λόγοι έφεσης που μπορούν να προβληθούν και στον βαθμό που μπορεί να γίνει προβλεπτό, ποιες πιθανότητες επιτυχίας υπάρχουν», είπε συμπληρώνοντας, ερωτηθείς σχετικά, πως εάν δεν υπήρχαν πιθανότητες επιτυχίες δεν θα υπήρχε συμβουλή για καταχώρισή τους.

Συνεργασία με ιδιώτες
Ο γενικός εισαγγελέας όπως πληροφορούμαστε στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης εξέφρασε αισιοδοξία για την έκβαση των εφέσεων επικαλούμενος και προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου και εκτιμώντας πως αυτό θα δει την ουσία των υποθέσεων και όχι διοικητικές πράξεις.

Εκτίμησε ταυτόχρονα πως ακόμα και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η αναστολή των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου τυχόν αποζημίωση δεν θα δικαιούνται στο σύνολό τους οι υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημοσίου τομέα αλλά μόνο όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν αναδρομικότητα των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου εφόσον αυτές τελεσιδικήσουν βάσει των όσων ανέφερε χθες ο γενικός εισαγγελέας, δηλαδή η αναδρομικότητα θα ισχύει εάν και εφόσον μόνο για όσους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Στο μεταξύ ο κ. Κληρίδης άδραξε χθες την ευκαιρία και τοποθετήθηκε εντός της σύσκεψης στο Προεδρικό και για τα όσα δημοσίως αναφέρθηκαν για το κατά πόσο η Νομική Υπηρεσία μπορεί αμερόληπτα να χειριστεί τις συγκεκριμένες υποθέσεις οι οποίες επηρεάζουν λειτουργούς της. Ανέφερε πως λόγω της σοβαρότητας του θέματος και του ρόλου της Νομικής Υπηρεσίας δεν θα μπορούσε η υπόθεση να τύχει διαφορετικού χειρισμού σημειώνοντας όμως πως για το ζήτημα υπήρξε και υπάρχει συντονισμός και με ιδιώτες αφού στο Διοικητικό Δικαστήριο υπήρξε συνεργασία με νομικούς συμβούλους ημικρατικών οργανισμών εναντίον των οποίων υπήρξαν προσφυγές από επηρεαζόμενους υπαλλήλους.

Πείστηκαν τα κόμματα
Ικανοποίηση για τα όσα άκουσαν χθες από τον γενικό εισαγγελέα εκφράζουν τα κόμματα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη σύσκεψη.Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ήταν μια πάρα πολύ καθοριστική αλλά και επεξηγηματική ενημέρωση από τον γενικό εισαγγελέα. Από τα λεχθέντα, πρόσθεσε, φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρότατες πιθανότητες, και με βάση δεδικασμένο της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να κηρυχθεί ως συνταγματική η ρύθμιση, άρα να μην ισχύει η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Ικανοποιητική και πολύ τεκμηριωμένη χαρακτήρισε τη χθεσινή τοποθέτηση του Κ. Κληρίδη και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφέροντας πως σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να «ακολουθηθούν τα βήματα τα οποία έχει προτείνει ο γενικός εισαγγελέας».

Συμφωνία με τα όσα πρότεινε χθες ο γενικός εισαγγελέας εξέφρασαν χθες και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως και πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως πρώτα θα προχωρήσει η διαδικασία αναστολής εφαρμογής της απόφασης του Διοικητικού και της έφεσης και μετά θα εξεταστεί αν υπάρχει ανάγκη συνταγματικής τροποποίησης, ενώ ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η πρόταση του γενικού εισαγγελέα τους βρίσκει σύμφωνους. Ικανοποίηση και συμφωνία με τα όσα άκουσαν χθες από τον Κώστα Κληρίδη εξέφρασαν χθες και η Αλληλεγγύη, αλλά και το ΕΛΑΜ.