Φόρμα αναζήτησης

ΑΗΚ: Εντείνεται η πίεση για προαγορές

Εντείνεται τα τελευταία 24ωρα η πίεση προς την ΑΗΚ για άρση των όποιων δισταγμών της για προαγορά ποσοτήτων καυσίμων σε χαμηλές τιμές και αξιοποίησή τους για μελλοντικές ανάγκες, όταν πλέον οι τιμές θα πάρουν και πάλι την πάνω βόλτα.

Χθες, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έστειλε όπως πληροφορείται ο «Πολίτης» νέα -αυστηρή- επιστολή προς τον πρόεδρο της ΑΗΚ Μιχάλη Κωμοδρόμο (βλέπε σε άλλη στήλη), καλώντας τον εκ νέου να αξιοποιήσει τα εργαλεία προαγοράς καυσίμων με μελλοντική παραλαβή, ώστε να εξασφαλιστεί φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή. Ο υπουργός καλεί την ΑΗΚ να εφαρμόσει μια στρατηγική για την εξασφάλιση της χαμηλότερης δυνατής τιμής ρεύματος και προσεκτικής διαχείρισης της σημερινής συγκυρίας, αφήνοντας αιχμές ότι αυτά θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει.

Από πλευράς του, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάλεσε μέσω του «Πολίτη» την ΑΗΚ (βλέπε παραπλεύρως) να αξιοποιήσει με σύνεση τα εργαλεία για προαγορά φθηνού καυσίμου, σημειώνοντας ότι υπό τα σημερινά δεδομένα το ρίσκο για οικονομική ζημιά είναι πολύ μικρό, ενώ η πιθανότητα σταδιακής αύξησης των τιμών πολύ μεγαλύτερη.

Δυσφορία

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι υπάρχει δυσφορία ευρύτερα στην κυβέρνηση για την αναποφασιστικότητα ή διστακτικότητα της ΑΗΚ να αξιοποιήσει τη σημερινή ευνοϊκή συγκυρία στη διεθνή αγορά, όπου οι τιμές έπεσαν μέχρι και 20-22 δολάρια το βαρέλι και κρίνεται, από κυβερνητικά στελέχη και τεχνοκράτες στην κρατική μηχανή (και όχι μόνο) ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία για την ΑΗΚ να προαγοράσει αυτή την περίοδο μέρος των μελλοντικών της αναγκών, προλαβαίνοντας την αναμενόμενη άνοδο των τιμών και διασφαλίζοντας για σημαντική χρονική περίοδο φθηνότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό που προκαλεί εκνευρισμό σε κυβερνητικά δώματα είναι η επανάληψη σε αυτή τη χρονική -δύσκολη για τον τόπο- περίοδο μιας απροθυμίας από διευθυντικά και διοικητικά στελέχη να αξιοποιήσουν δοκιμασμένα εργαλεία της αγοράς, όπως είχαν πράξει και το 2016-17, όταν και πάλι είχαν πέσει δραματικά οι τιμές αλλά η ΑΗΚ απώλεσε χρόνο εξετάζοντας την προοπτική προαγορών και ζητώντας εγγυήσεις από τη ΡΑΕΚ και τελικά η ευκαιρία χάθηκε. Σε γενικές γραμμές, αυτό που χρεώνουν κάποια ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης στην ΑΗΚ είναι ευθυνοφοβία, εις βάρος των συμφερόντων των καταναλωτών και της οικονομίας.

Δυσφορία και στην ΑΗΚ

Χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ συνεδρίασε σε τηλεδιάσκεψη και πληροφορούμαστε ότι εξέτασε και αυτό το θέμα. Προσπάθειές μας να μιλήσουμε με τον πρόεδρο του σώματος Μιχάλη Κωμοδρόμο δεν καρποφόρησαν. Από ανεπίσημες πηγές εντός της ΑΗΚ πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για την πίεση που ασκείται στην ΑΗΚ για να εγκαταλείψει ή να περιορίσει την αξιοποίηση της δοκιμασμένης μεθοδολογίας των προσφορών που ακολουθεί μέχρι σήμερα (για αγορά των αναγκαίων ποσοτήτων στις τρέχουσες τιμές) και να τρέξει «άρον-άρον» να αξιοποιήσει μεθοδολογίες που εμπεριέχουν ρίσκο για τα χρήματα του φορολογούμενου. Όπως μας λέχθηκε «η ΑΗΚ δεν είναι ιδιωτικός οργανισμός για να τρέχει να αγοράζει καύσιμα πολλών εκατομμυρίων χωρίς διαδικασίες, προσβλέποντας σε μελλοντικό -επισφαλές- κέρδος». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ΑΗΚ αποφάσισε να αξιοποιήσει τη μεθοδολογία των options για προαγορά κάποιων ποσοτήτων αλλά αυτό, μας είπαν, δεν θα γίνει βεβιασμένα και έξω από τις νενομισμένες διαδικασίες. Η ΑΗΚ προτίθεται να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα σήμερα.

Όπως γράψαμε και στη χθεσινή έκδοση, η ΑΗΚ με επιστολή της στη ΡΑΕΚ ενημέρωσε ότι θα αξιοποιήσει τα options προαγοράς αλλά ζήτησε εγγυήσεις ότι σε περίπτωση που υπάρξει απώλεια/ζημιά η ΑΗΚ θα ανακτήσει το κόστος της μέσω των διατιμήσεων και των λογαριασμών ρεύματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕΚ απάντησε στην επιστολή της ΑΗΚ αλλά δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενό της. Πάντως, τόσο το 2016-17 όσο και σήμερα η ΡΑΕΚ ευνοεί την αξιοποίηση των δυνατοτήτων για προαγορά πετρελαίου σε χαμηλές τιμές.

Με σύνεση, είναι μικρό το ρίσκο για ζημιά

Ελεγκτής: Προαγοράστε!

Επικοινωνήσαμε χθες με τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη και ζητήσαμε τη θέση του για τη δυνατότητα της ΑΗΚ να προαγοράσει καύσιμο στις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές, με παράδοση σε μελλοντικό στάδιο αλλά και για τις ανησυχίες στελεχών της ΑΗΚ ότι οι μεθοδολογίες προαγοράς εμπεριέχουν οικονομικούς κινδύνους.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε στον «Πολίτη» ότι προφανώς η ΑΗΚ, ενεργώντας με σύνεση, πρέπει να αξιοποιήσει τη σημερινή συγκυρία και τα εργαλεία προαγοράς ποσοτήτων καυσίμου για να εξασφαλίσει φθηνό καύσιμο για μελλοντικές της ανάγκες.

Αναφερόμενος στο ρίσκο που φοβούνται κάποιοι στην ΑΗΚ είπε ότι αυτό είναι πολύ μικρό, δεδομένων των πολύ χαμηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί στη διεθνή αγορά αυτή την περίοδο. Εξήγησε πως η ΑΗΚ θα χάσει μόνο εάν η τιμή του πετρελαίου πέσει ακόμα πιο χαμηλά, αλλά, είπε, αυτό έχει περιορισμένες πιθανότητες να συμβεί και ακόμα και αν συμβεί οι απώλειες της ΑΗΚ θα είναι μικρές. Αντίθετα, είπε, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για σταδιακή άνοδο των τιμών, που είναι το πιθανότερο σενάριο, το κέρδος για την οικονομία και τους καταναλωτές (σ.σ. οι διατιμήσεις της ΑΗΚ είναι ρυθμιζόμενες από τη ΡΑΕΚ με εύλογο περιθώριο κέρδους, ανεξαρτήτως τιμής καυσίμου) θα είναι μεγάλο αν γίνουν σήμερα προαγορές ποσοτήτων, με κάποιο από τα προσφερόμενα εργαλεία.

Ο γενικός ελεγκτής υπενθύμισε και την ειδική μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το 2017, από τον πρώην πρόεδρο της ΡΑΕΚ Γιώργο Σιαμμά, για το θέμα της προαγοράς καυσίμων και της διαχείρισης κινδύνων από αυξομειώσεις των τιμών (hedging), βασικό συμπέρασμα της οποίας ήταν ότι η ΑΗΚ έπρεπε να προχωρήσει σε μελέτη για χρήση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων για αυξομειώσεις τιμών καυσίμων, για μια ποσότητα που δεν θα υπερβαίνει το 20% των ποσοτήτων μαζούτ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.