POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αιφνίδια ενεργειακή κρίση – Τρέχουν για επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος οι αρμόδιοιΗ απροσδόκητα μεγάλη κατανάλωση ρεύματος το τελευταίο 48ωρο, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, πριν ακόμα αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα που εμποδίζουν την -ενεργοβόρα- δραστηριότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων, θέτουν σε συναγερμό τη ΡΑΕΚ, το Υπουργείο Ενέργειας, τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και την ΑΗΚ.

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για την ανάγκη να κηρυχθεί «καθεστώς αιφνίδιας κρίσης» στον τομέα της ενέργειας, ώστε να διευκολυνθεί η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μονάδων της ΑΗΚ, ανεξαρτήτως νομικών κωλυμάτων, και να καλυφθεί χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα η υψηλή ζήτηση ηλεκτρισμού, δεδομένου ότι η πανδημία εμποδίζει την έγκαιρη χρήση κινητών μονάδων που ενοικίασε η ΑΗΚ και είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ασφάλεια η μέγιστη κατανάλωση ρεύματος σε συνθήκες κορωνοϊού.

Προβλήματα στην ΑΗΚ

Η κατάσταση ως προς την ετοιμότητα της ΑΗΚ να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό έχει επιδεινωθεί απο δύο παράγοντες:

  • Λόγω κακού προγραμματισμού, δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στις μονάδες 1 και 2, ενώ στη μονάδα 3 η αναβάθμιση έγινε πλημμελώς, με ευθύνη του εργολάβου, όπως υποστηρίζουν στην ΑΗΚ. Ως αποτέλεσμα, από τα 390 μεγαβάτ που μπορούν να παράγουν οι τρεις μονάδες (από τις πιο αποδοτικές και οικονομικές της ΑΗΚ) είναι σήμερα δυνατή η νόμιμη παραγωγή μόνο 90 μεγαβάτ, μόνο από τη μονάδα 3!
  • Η ενοικίαση κινητών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ελληνική εταιρεία, για παραγωγή ισχύος 130 μεγαβάτ για το καλοκαίρι, σκόνταψε στους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν λόγω κορωνοϊού. Ενώ η εταιρεία εισήγαγε ήδη στην Κύπρο μονάδες για παραγωγή 70 μεγαβάτ (και είναι έτοιμη να φέρει και τις υπόλοιπες), στάθηκε αδύνατο να έρθουν έγκαιρα στην Κύπρο οι τεχνικοί που θα τις συναρμολογήσουν. Ακόμα κι αν αυτό γίνει τις επόμενες μέρες, πληροφορίες μας από την ΑΗΚ αναφέρουν ότι η απομόνωση των τεχνικών για 14 μέρες και ο χρόνος για τις αναγκαίες εργασίες στο Βασιλικό θα απαιτήσουν περίπου 40 μέρες για να αρχίσουν οι μονάδες να παράγουν. Συνεπώς, θα έχει παρέλθει, με σοβαρό ρίσκο για την επάρκεια ηλεκτρισμού και εφεδρείας, τουλάχιστον ο Ιούνιος, κάτι που θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν οι αρμόδιοι.

Οι επιλογές

Τρεις επιλογές έχουν η ΡΑΕΚ και το Υπουργείο Ενέργειας:

  • Να διακινδυνεύσουν και να αναμένουν τη λειτουργία των κινητών μονάδων, αρχές ή μέσα Ιουλίου. Αυτή η επιλογή είναι απομακρυσμένη πλέον. Το πιθανότερο, η ΑΗΚ θα πληρώσει τα 5 από τα 13 εκατ. ευρώ του συμβολαίου για την ενοικίαση και οι μονάδες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.
  • Να ασκηθούν νέες πιέσεις στο Υπουργείο Εργασίας, ώστε να επιτρέψει τη λειτουργία της μονάδας 2 (130 μεγαβάτ) παρ’ ότι αυτή δεν πληροί τις προδιαγραφές του νόμου για τις εκπομπές ρύπων. Το Υπουργείο Εργασίας ήδη απάντησε αρνητικά και μάλλον θα επιμείνει.
  • Να αξιοποιηθεί το άρθρο 70Α του νόμου περί ρύθμισης αγοράς ηλεκτρισμού και να τεθεί ο τομέας της ενέργειας υπό καθεστώς αιφνίδιας κρίσης. Υπό αυτό το καθεστώς (που μάλλον προβάλλει ως πιθανότερο σενάριο) θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και οι μονάδες 2 και 3 της ΑΗΚ που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας (βλέπε κατωτέρω).

Πώς και πότε κηρύσσεται αιφνίδια κρίση

Σύμφωνα με τον περί ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού νόμο και ειδικότερα το Άρθρο 70Α «όταν κατά τη γνώμη του υπουργού Ενέργειας ή της ΡΑΕΚ παρουσιάζεται αιφνίδια κρίση στην ενεργειακή αγορά, ο υπουργός, μετά από διαβούλευση με τη ΡΑΕΚ, εκδίδει διάταγμα και κηρύσσει την ενεργειακή αγορά υπό καθεστώς αιφνίδιας κρίσης».

Όπως περιγράψαμε στο κείμενο ανωτέρω, η πλήρης αδρανοποίηση των μονάδων 1 και 2 της ΑΗΚ (για διαφορετικούς λόγους) και η προβληματική αξιοποίηση της μονάδας 3 (παράγει νόμιμα μόνο 90 από τα 130 μεγαβάτ των δυνατοτήτων της) στερούν από το δίκτυο 300 μεγαβάτ σε περίοδο αιχμής. Επιπλέον, λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό δεν μπορούν να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν αρχές Ιουνίου, όπως προβλεπόταν, οι κινητές μονάδες που ενοικίασε η ΑΗΚ για το καλοκαίρι. Συνεπώς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην καλυφθούν οι ανάγκες ρεύματος το καλοκαίρι ή τουλάχιστον να μην υπάρχει επαρκής εφεδρεία σε περιπτώσεις βλαβών. Αυτές οι συνθήκες ίσως πείσουν τη ΡΑΕΚ και το Υπουργείο Ενέργειας να κηρύξουν αιφνίδια κρίση και να αξιοποιήσουν κατ’ εξαίρεση τις μονάδες 2 και 3 (260 μεγαβάτ).

Σύμφωνα με το Άρθρο 70Α (3) του νόμου, η ΡΑΕΚ εκδίδει προληπτικό σχέδιο δράσης και σχέδιο έκτακτης ανάγκης που περιέχει τα μέτρα τα οποία  πρέπει να ληφθούν για την εξάλειψη ή τον μετριασμό των επιπτώσεων ενδεχόμενης αιφνίδιας κρίσης στην ενεργειακή αγορά.

Για τις αποφάσεις πρέπει βάσει του νόμου να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πλησιάζουμε το χιλιάρι

Η χθεσινή τέταρτη συνεχόμενη μέρα, με θερμοκρασία κοντά ή πέραν των 40 βαθμών Κελσίου, αύξησε τη ζήτηση ηλεκτρισμού σε επίπεδα που μέχρι πριν μερικές μέρες κανένας αρμόδιος δεν ανέμενε, λόγω της οικονομικής ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, η οποία είχε προκαλέσει μείωση στην κατανάλωση ρεύματος κατά περίπου 15%.

Χθες η ανώτατη ζήτηση ρεύματος καταγράφηκε στις 14.15 μ.μ. με 921 μεγαβάτ, έναντι 835 μεγαβάτ την ίδια ώρα τη Δευτέρα.

Εφόσον συνεχιστούν και σήμερα στα ίδια επίπεδα οι ψηλές θερμοκρασίες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχουμε νέο ρεκόρ 2020 ζήτησης ενέργειας, αφού τα συνεχόμενα 40άρια αύξησαν τη θερμοκρασία των υποδομών και υποχρεώνουν τα κλιματιστικά να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για να διατηρούν υποφερτή θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους. Αν οι προβλέψεις για τη θερμοκρασία σήμερα επιβεβαιωθούν, είναι πιθανό να σπάσει για πρώτη φορά φέτος το όριο των χιλίων μεγαβάτ. Η μέγιστη δυνατότητα παραγωγής από την ΑΗΚ ανέρχεται στα 1.052 μεγαβάτ (χωρίς τις αδρανοποιημένες μονάδες 1 και 2 και χωρίς τα 40 από τα 130 μεγαβάτ της μονάδας 3). Υπάρχουν και περίπου 200 μεγαβάτ διαθέσιμα από φωτοβολταϊκά (η παραγωγή τους το τελευταίο διήμερο έφθασε μέχρι 150 μεγαβάτ), αλλά και η απροσδιόριστη παραγωγή από ανεμογεννήτριες (χθες ήταν πολύ χαμηλή η παραγωγή τους, σε αντίθεση με τη Δευτέρα).

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.