Φόρμα αναζήτησης

Αιχμές και στον Πρόεδρο από τον Ευαγγελίδη

Αιχμές και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας αφήνει, χωρίς να τον κατονομάζει, ο δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης για την εγκατάλειψη, όπως αναφέρει, της αρχικής πρότασης της τεχνοοικονομικής μελέτης για τις συνενώσεις, η οποία προέβλεπε συνένωση της Αραδίππου με τον Δήμο Αθηένου. Επιρρίπτει επίσης ευθύνες και στη δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ Λάρνακας για παρεμβάσεις της προς την κυβέρνηση, εν αγνοία της ηγεσίας του κόμματος, για συνένωση της Αραδίππου, των Λιβαδιών και της Ορόκλινης με τη Λάρνακα.

Ο κ. Ευαγγελίδης δημοσιοποίησε χθες μακροσκελή γραπτή δήλωση, η οποία απέχει από τις δεσμεύσεις που δημοσίως ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα για αποκαλύψεις σχετικά με υποσχέσεις που δόθηκαν προς τον ίδιο για πολιτικά αξιώματα, για να συναινέσει στη συνένωση της Αραδίππου με τη Λάρνακα και ονομάτων που είχαν εμπλακεί σε παρασκηνιακές ενέργειες για να ακυρωθεί, την τελευταία στιγμή, όπως υποστηρίζει, η πρόταση του τότε υπουργού Εσωτερικών για συνένωση της Αραδίππου με τις κοινότητες Κελιών, Τρούλλων και Ορόκλινης.

Ο δήμαρχος Αραδίππου υποστηρίζει πως «φαίνεται δυστυχώς ότι παρεισέφρησαν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις και ασκήθηκαν πιέσεις, πολιτικές και άλλες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, να επιλεγούν λύσεις λιγότερο συμφέρουσες και αποτελεσματικές, από εκείνες που προέκριναν οι μελετητές».
Στη συνέχεια, ο κ. Ευαγγελίδης διερωτάται: «Τι μεσολάβησε και εγκαταλείφθηκε η αρχική πρόταση, η οποία προέβλεπε συνένωση του Δήμου Αραδίππου με τον Δήμο Αθηένου; Μήπως οι αντιδράσεις του γειτονικού δήμου και οι διαβεβαιώσεις που έλαβε ότι τελικά θα εγκαταλειπόταν η συγκεκριμένη επιλογή;». Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Ευαγγελίδης αναφέρεται στη δέσμευση που στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθηένου ανέλαβε προ μηνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έναντι της οικείας δημοτικής αρχής, ότι ο ακριτικός δήμος θα παρέμενε αυτόνομος, όπως και έγινε (θα συνενωθεί με τη μικρή κοινότητα Αβδελερού). Εκείνη η υπόσχεση του κ. Αναστασιάδη είχε προκαλέσει δυσφορία και σε άλλες δημοτικές αρχές, κυρίως μικρές ή μικρομεσαίες, που επίσης διεκδίκησαν, ανεπιτυχώς, τη διατήρηση της αυτονομίας τους.
Ωστόσο, οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι τη συνένωση Αραδίππου – Αθηένου δεν την απέρριπτε μόνο η Αθηένου αλλά και η Αραδίππου, λόγω της απόστασης που τις χωρίζει (περίπου 15 χιλιόμετρα) αλλά και λόγω της επιθυμίας της Αραδίππου να συνενωθεί με άλλες γειτονικές της κοινότητες και τον Δήμο Λιβαδιών.

ΔΗΣΥ Λάρνακας

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, ο κ. Ευαγγελίδης ρωτά: «Γιατί εγκαταλείφθηκε και το δεύτερο επικρατέστερο σενάριο, το οποίο προέβλεπε τη συνένωση του δήμου μας με τις Κοινότητες Κελιών, Τρούλλων και Ορόκλινης; Τι μεσολάβησε την τελευταία εβδομάδα και υπήρξε αλλαγή; Μήπως οι επιστολές δήμων ή κοινοτήτων προς τον (σ.σ. τέως) υπουργό Εσωτερικών, με τις οποίες ζητούσαν ενσωμάτωσή τους στον Δήμο Λάρνακας, κάτι που, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Πετρίδης ‘δεν ήταν στους σχεδιασμούς’ του υπουργείου; Μήπως οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ Λάρνακας, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς κοινότητες της περιοχής, για διαφοροποίηση των αποφάσεων, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση ή έστω ενημέρωση της ηγεσίας του κόμματος ή της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ Αραδίππου;».
Είναι αλήθεια ότι ο τέως υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει κατά την ανακοίνωση της εισήγησης για τις συνενώσεις ότι σε περίπτωση που κριθεί (σ.σ. από τη Βουλή) ότι οι ανησυχίες για λειτουργικά προβλήματα στον μητροπολιτικό Δήμο Λάρνακας (Λάρνακα, Αραδίππου, Λιβάδια, Ορόκλινη) υπερτερούν του οφέλους από τη δημιουργία του μητροπολιτικού δήμου, θα μπορούσε να ακολουθηθεί ένα άλλο σενάριο: Να συνενωθεί η Λάρνακα με τα Λιβάδια και τη Δρομολαξιά-Μενεού και η Αραδίππου να συνενωθεί με την Ορόκλινη (σ.σ. τάσσεται υπέρ της συνένωσης με Λάρνακα), τους Τρούλλους και τα Κελιά. Ωστόσο, από το Υπουργείο Εσωτερικών πληροφορούμαστε ότι σε κανένα σημείο των συζητήσεων δεν ήταν επικρατέστερο το σενάριο που ευνοεί ο κ. Ευαγγελίδης, συνεπώς δεν επιβεβαιώνεται ότι υπήρξε ανατροπή της τελευταίας στιγμής.
Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι υπήρξε παρέμβαση της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα, υπέρ της συνένωσης της Αραδίππου με τη Λάρνακα, ωστόσο αυτή η παρέμβαση εν τέλει έγινε και δημόσια. Οι πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι αυτό που έκανε την πλάστιγγα να γείρει υπέρ της δημιουργίας μητροπολιτικού δήμου ήταν οι μεγαλύτερες εξοικονομήσεις που επιτυγχάνονται από οικονομίες κλίμακας και η στρατηγική επιλογή να προωθηθούν αντίστοιχα σενάρια μεγάλων δήμων στα υπόλοιπα αστικά κέντρα, ακόμα και στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Δεδομένων των προβλημάτων που δυνατό να προκαλούσε στον νέο δήμο η συνένωσή του και με τον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, λόγω του φυσικού συνόρου των αλυκών, που παρεμβάλλονται, αποφασίστηκε ο τελευταίος να συνενωθεί με τις Κοινότητες Περβολιών, Κιτίου και Τερσεφάνου.

Εν κατακλείδι, ο κ. Ευαγγελίδης σημειώνει ότι «ο Δήμος Αραδίππου προκρίνει την εισήγηση για συνένωση της Αραδίππου με τις κοινότητες Κελιών, Τρούλλων και Ορόκλινης», καθώς πιστεύει ότι οι προοπτικές ανάπτυξής τους διαφαίνονται εξαιρετικές.

Ομιλία Μαρίνου Μουσιούττα στην ολομέλεια της Βουλής

Όχι με Λευκωσία ο Στρόβολος

Δεν ενθουσιάστηκε το ΔΗΚΟ από κάποιες εισηγήσεις της κυβέρνησης για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, σύμφωνα με τον βουλευτή Μαρίνο Μουσιούττα. Μιλώντας χθες στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, ο κ. Μουσιούττας είπε συγκεκριμένα: «Η τελευταία πράξη του τέως υπουργού Εσωτερικών, που ήταν η κατάθεση χάρτη με τις εισηγήσεις του για τις συνενώσεις δήμων, δεν μας έχει ενθουσιάσει στον βαθμό που αναμέναμε, αφού βρίσκουμε κάποιες ανακολουθίες σε σχέση με την ορθολογιστική αντίκριση του θέματος από τους εμπειρογνώμονες». Και πρόσθεσε τα εξής: «Για παράδειγμα, ο προτεινόμενος υπερδήμος της Λευκωσίας, που κατά την άποψή μου θα είναι και ανομοιογενής και κυρίως δυσλειτουργικός, ενώ παράλληλα οι πρόσθετοι μικροί δήμοι σε άλλες επαρχίες δεν φαίνονται ενέργειες προς την ορθή κατεύθυνση. Η δημιουργία μητροπολιτικών δήμων, όπως ονομάστηκαν, δεν μπορεί να ισχύει κατά το δοκούν».
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι την άποψη του κ. Μουσιούττα για πιθανά λειτουργικά προβλήματα σε περίπτωση συνένωσης όλου του Στροβόλου με τη Λευκωσία συμμερίζονται και άλλα στελέχη του ΔΗΚΟ, ενώ προβληματίζει και τον πρόεδρο του κόμματος και είναι πιθανό το ΔΗΚΟ να στηρίξει, όταν η συζήτηση αχθεί στη Βουλή, είτε τη συνένωση του Στροβόλου με τη Λακατάμια, είτε τη διαφοροποίηση των διοικητικών του ορίων, ώστε με τη Λευκωσία να ενωθεί μόνο ο αστικός Στρόβολος, δηλαδή περιοχές της Ακρόπολης και της Δασούπολης. Ενστάσεις για τη συνένωση Στροβόλου και αστικών δήμων Λευκωσίας υπάρχουν και στο ΑΚΕΛ, εντός του οποίου υπάρχουν και απόψεις για συνένωση του Στροβόλου με τη Λακατάμια και απόψεις για διατήρηση του Στροβόλου ως αυτόνομου δήμου. Διιστάμενες απόψεις για το μέλλον του Στροβόλου υπάρχουν και στον ΔΗΣΥ.

Από την ομιλία του Μαρίνου Μουσιούττα στη Βουλή ξεχωρίζει και η διαβεβαίωσή του ότι «δεν θα θυσιάσουμε το δάσος για το δέντρο. Με στοχευμένες πινελιές θα προσπαθήσουμε να επιφέρουμε τις αναγκαίες αλλαγές, έτσι ώστε η ζωγραφιά μας για τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει πιο φωτεινή, πιο δίκαια, πιο ορθολογιστική, πιο ανθρώπινη, πιο κομματικά αχρωμάτιστη για το καλό όλης της τοπικής αυτοδιοίκησης». Αν η θέση Μουσιούττα υιοθετηθεί από το ΔΗΚΟ, συνάγεται ότι το κόμμα θα στηρίξει το νομοσχέδιο, έστω με κάποιες διαφοροποιήσεις, κυρίως ως προς τις προτάσεις για τη σύσταση των 17 νέων δήμων.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ εξέφρασε ικανοποίηση «γιατί πολλές από τις εισηγήσεις μας έχουν βρει απήχηση και έχουν περιληφθεί στην κυβερνητική πρόταση για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιστεύουμε ότι οι θέσεις μας αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της πλειοψηφίας των πολιτών, διότι γνώμονας της όλης προσπάθειας είναι οι πολίτες να απολαμβάνουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει σε ένα οικονομικά βιώσιμο μοντέλο». Εξήγησε ότι «η μείωση των δήμων στους 17 και οι περαιτέρω συμπλεγματοποιήσεις των υπηρεσιών τους και κατ’ αντιστοιχία η συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων, η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των νέων δήμων, η μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως π.χ. δημοτική αστυνομία, έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, κοινωνικά θέματα, είναι μερικές από τις εισηγήσεις μας που υιοθετήθηκαν και έχουν ως στόχο να καταστήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματικό υπηρέτη του δημότη».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.