Φόρμα αναζήτησης

Αγωνία ασθενών για ομαλή ροή φαρμάκων

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η καθημερινότητα των φαρμακοποιών του ιδιωτικού τομέα, από τις ελλείψεις που παρουσιάζουν εδώ και μερικές βδομάδες περίπου 50 φαρμακευτικά σκευάσματα, ευρείας χρήσης. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τα διουρητικά και συγκεκριμένα σκευάσματα για τη χοληστερόλη, με τα αποθέματα των φαρμακείων να στερεύουν επικίνδυνα. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι τις επόμενες λίγες μέρες το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, καθώς η έλλειψη φαρμάκων σε ποσοστό, μάλιστα, που αγγίζει το 80% είναι πλασματική. Υπάρχουν, δηλαδή, διαθέσιμα ανταλλάξιμα φάρμακα, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν αυτή τη στιγμή οι ασθενείς να προμηθευτούν, καθώς δεν επιτρέπεται στους φαρμακοποιούς, μέσω του λογισμικού συστήματος, να προχωρούν σε αντικατάσταση αυτού που ο γιατρός συνταγογραφεί και αντίστοιχου που υπάρχει στα ράφια τους. Η νέα αναβάθμιση του λογισμικού τίθεται σε εφαρμογή την Παρασκευή και θα παρέχει το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να προχωρούν σε ανταλλαγή φαρμάκων. Όπως ανέφερε στον «Π» ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Αθως Τσινωντίδης, το μέτρο θα εφαρμοστεί προσωρινά, μόνο στις περιπτώσεις φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις, και θα παρακολουθείται στενά, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κατάχρησης του συστήματος.

Την ίδια ώρα, όμως, λήφθηκε απόφαση και για ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο αφορά τα μεγάλα αποθέματα φαρμάκων των κρατικών φαρμακείων, Τα φάρμακα αυτά, «απεγκλωβίζονται» και λίαν συντόμως θα διατεθούν στα ιδιωτικά φαρμακεία. Τα αποθέματα θα αγοραστούν, σε χονδρική τιμή, από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος, το πιθανότερο σήμερα, θα προκηρύξει προσφορά για αγορά υπηρεσιών από ιδιώτη σε σχέση με τη διανομή των φαρμάκων στα φαρμακεία του ιδιωτικού τομέα. Υπολογίζεται ότι, μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, θα αρχίσει η διαδικασία της διανομής των φαρμάκων.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου πραγματοποίησε σύσκεψη με αντιπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ), της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Παρασκευαστών Γενερικών Φαρμάκων (ΠΑΣΥΠΑΓΕΦ), στην παρουσία εκπροσώπων του ΟΑΥ, στο μικροσκόπιο της οποίας τέθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τα φάρμακα στο ΓεΣΥ. Κατά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε όπως παραδοθεί στους εισαγωγείς και προμηθευτές φαρμάκων κατάλογος στον οποίο θα καταγράφονται οι πωλήσεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά τον ενάμιση μήνα λειτουργίας του ΓεΣΥ. Γνωρίζοντας οι φαρμακέμποροι την εικόνα της αγοράς, θα μπορούν έγκαιρα να προγραμματίζουν τις παραγγελίες τους, ώστε να μην παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά. Αποφασίστηκε, επίσης, όπως στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ παρουσιάζεται το κάθε σκεύασμα σε όλες τις μορφές που διατίθεται (λ.χ ενέσιμο, χάπι).

Τη σύσκεψη απασχόλησε και η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων που παρατηρήθηκε, κυρίως, από προσωπικούς γιατρούς. Ως γνωστό, έχει ήδη παρθεί απόφαση για ετοιμασία πρωτοκόλλων, τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν τον Σεπτέμβριο. Με τα πρωτόκολλα θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό για το ποια φάρμακα μπορεί να συνταγογραφεί ο προσωπικός γιατρός και ποια ο ειδικός γιατρός. Για παράδειγμα, ο προσωπικός γιατρός δεν θα μπορεί να συνταγογραφεί φάρμακα για τις ρευματοπάθειες. Η συνταγογράφηση θα γίνεται από ρευματολόγο.

Στα κατεχόμενα για φάρμακα με ή χωρίς ΓεΣΥ

Το ΓεΣΥ δεν φαίνεται να έχει αναχαιτίσει την αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα. Αν και στον κατάλογο του ΓεΣΥ έχουν περιληφθεί, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 1000 σκευάσματα, εντούτοις, πολλοί ασθενείς επιλέγουν την αγορά των κατεχομένων για τα φάρμακά τους. Και αυτό γιατί οι συμπληρωμές που καλούνται να πληρώσουν σε ευρείας χρήσης φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως για παράδειγμα τα υπερτασικά, είναι πιο ψηλές από τη λιανική τιμή πώλησης των ίδιων φαρμάκων στις κατεχόμενες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό, επιτρέπεται η μεταφορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα που προορίζονται για προσωπική χρήση με μέγιστη ποσότητα ενός μηνός θεραπεία και το άτομο που τα μεταφέρει να έχει υπογράψει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση. Πολίτης, ο οποίος επικοινώνησε με τον «Π», ανέφερε ότι το φάρμακο Μicardis (80 mg) στο ΓεΣΥ κοστίζει 4,76 ευρώ και ένα ευρώ επιπλέον η εκτέλεση της συνταγής. Από τα κατεχόμενα, όπως ισχυρίστηκε, το αγοράζει 3 ευρώ. Άλλος πολίτης αναφέρθηκε στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και δη στα παυσίπονα, τα οποία ως γνωστό δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ. Όπως είπε αγοράζει τα πιο συνηθισμένα παυσίπονα από το φαρμακείο της γειτονιάς του γύρω στα 5 ευρώ, ενώ η τιμή τους στα κατεχόμενα είναι μόνο ένα ευρώ. Πάντως, ο κατάλογος με τα φάρμακα του ΓεΣΥ ανανεώνεται συνεχώς. Τις επόμενες μέρες θα περιληφθούν και άλλα σκευάσματα (για τον θυρεοειδή, για τη χοληστερόλη κ.τλ) ενώ αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο κατάλογος φαρμάκων του ΓεΣΥ θα περιλαμβάνει γύρω στα 1600 φαρμακευτικά σκευάσματα.

  • Ο «Π» δέχθηκε πολλά παράπονα από πολίτες σε σχέση με τη μη συμπερίληψη των ασπιρίνων στον κατάλογο του ΓεΣΥ. Θέσαμε τα παράπονα στον αναπληρωτή διευθυντή του ΟΑΥ Αθω Τσινωντίδη, ο οποίος ενημερώνει ότι οι ασπιρίνες περιλαμβάνονται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι ασθενείς, δηλαδή, μπορούν να τα προμηθευτούν χωρίς ιατρική συνταγή, πληρώνοντας, όμως, τη λιανική τιμή πώλησής τους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.