Φόρμα αναζήτησης

Αγωγές Ε/κ προσφύγων -6 χρόνια μετά, επιτέλους,ακρόαση στο Ανώτατο

Την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Μαϊου, ενώπιον τριμελούς σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα αρχίσει η ακρόαση της αγωγής πρόσφυγα της τουρκικής εισβολής εναντίον της Δημοκρατίας, η οποία συνδέεται με τις αγωγές άλλων 150 προσφύγων και αφορά το γεγονός πως παρότι από το 2009 υπάρχει απόφαση επαρχιακού δικαστή ότι οι πρόσφυγες δικαιούνται σε αποζημιώσεις για την απώλεια των περιουσιών της, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επιδίκαση και σε ό,τι αφορά ειδικά τις αποζημιώσεις. Η ακρόαση είναι ορισμένη για τις 9 το πρωί.

Συγκεκριμένα η Δημοκρατία βρίσκεται αυτή τη φορά εναγόμενη επειδή από το 2009 που ο τότε δικαστής του επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου, Γ.Ν. Γιασεμή, εξέδιδε ενδιάμεση απόφαση, βάσει της οποίας αναγνώριζε ότι οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα στη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις φορολογίες που τους επιβάλλονται και είναι οι ίδιες με αυτές των μη προσφύγων, παρήλθαν 6 χρόνια και ακόμα να εξεταστεί οποιαδήποτε εκ των περίπου 150 αγωγών που καταχωρήθηκαν εναντίον της από το 2012 και ζητείται με αυτές θεραπεία στη βάση της ενδιάμεσης απόφασης του κ. Γιασεμή.

Εξηγείται ότι τον Νοέμβριο του 2009 ο εν λόγω δικαστής αποφαινόταν με ενδιάμεση απόφαση ότι υπάρχει αγώγιμο δικαίωμα των προσφύγων να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την άνιση κατανομή των βαρών της κατοχής, αλλά στην τελική του απόφαση έκρινε ότι εξέφευγε της δικαιοδοσίας του επαρχιακού δικαστηρίου να προχωρήσει να εξετάσει και τις αγωγές για αποζημιώσεις. Ως εκ τούτου τον Φεβρουάριο του 2012 ο Θωμάς Καούλλας, μέλος της Κίνησης Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Παθόντων, κινήθηκε εναντίον της άρνησης του επαρχιακού δικαστηρίου να εξετάσει τη δική του αγωγή (της οποίας σημειώνεται ότι το όποιο αποτέλεσμα θα παρασύρει και τις υπόλοιπες), με την οποία αξιώνει το ποσό των περίπου 10 εκατ. ευρώ ως ειδικές αποζημιώσεις, ένεκα των παραβάσεων της Δημοκρατίας.

Καμία αποζημίωση, μόνο φορολογίες

Της υπόθεσης επιλαμβάνεται το Ανώτατο Δικαστήριο τουλάχιστον 1,5 χρόνο μετά (τον Οκτώβριο 2013) και ορίζεται, παρακαλώ, για προδικασία στις 18 Ιανουαρίου 2017! Λόγω της μακράς καθυστέρησης αποσύρεται με επιφύλαξη του δικαιώματος του ενάγοντος να καταχωρίσει αγωγή για παραβίαση του δικαιώματος διάγνωσης των αστικών του δικαιωμάτων εντός εύλογου χρόνου, η οποία αποτελεί και το αντικείμενο της παρούσας.

Συγκεκριμένα, η αγωγή καταχωρίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 διά του δικηγορικού γραφείου Π. Αγγελίδης και Σία ΔΕΠΕ, στις λεπτομέρειες της οποίας αναφέρεται: «Στις 9.10.2007 καταχωρίσθηκε η υπ’ αριθμόν 743/2007 αγωγή εναντίον της Δημοκρατίας μέσω του γενικού εισαγγελέα, η οποία εκδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου και στις 5 Ιανουαρίου 2012 εκδόθηκε απόφαση. Αντικείμενο της αγωγής ήταν αξιώσεις του ενάγοντος ότι η Δημοκρατία, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας, ουδέποτε διαμοίρασε το δημόσιο βάρος από την εισβολή και κατοχή επί Κυπρίων πολιτών προσφύγων εκτοπισθέντων και μη, και ουδέποτε αποζημίωσε και/ή συνεισέφερε στους εκτοπισθέντες τουλάχιστον για τα απολεσθέντα εισοδήματά τους. Αντίθετα, εισέπραττε μόνο φορολογίες και τέλη από τους εκτοπισθέντες που δραστηριοποιούνταν στις ελεύθερες περιοχές. Οι ειδικές αποζημιώσεις που αξιώνονταν στην εν λόγω αγωγή ένεκα των παραβάσεων της Δημοκρατίας έφταναν το ποσό των 9.964.594 ευρώ».
Με την αγωγή, πέραν του παραπάνω ποσού, αξιώνονται επίσης αποζημιώσεις για ζημιά και βλάβη μη χρηματικής φύσης ύψους 50.000 ευρώ, την οποία βλάβη, όπως σημειώνεται στην έκθεση απαίτησης, «ο ενάγων έχει υποστεί λόγω παραβίασης του δικαιώματός του σε διάγνωση των αστικών του δικαιωμάτων μέσα σε εύλογο χρόνο».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.