POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Δημήτρης Χριστόφιας: Άφησε το στίγμα του, πέρασε στην ΙστορίαΤο κλίμα από το πρωί ήταν έντονα φορτισμένο. Πλήθος κόσμου, απλοί πολίτες, άνθρωποι οι οποίοι άφησαν τις δουλειές τους, από κάθε άκρη της Κύπρου κατευθύνθηκαν στα γραφεία της ΠΕΟ στη Λευκωσία για να αποχαιρετήσουν τον δικό τους άνθρωπο. Τον «Σύντροφο Δημήτρη Χριστόφια». Παρά το γεγονός πως η κηδεία είχε προγραμματιστεί για τις 17:00 το απόγευμα, το προαύλιο του ιερού ναού Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο είχε αρχίσει να γεμίζει με κόσμο από τις 15:00. Έσπευσαν όλοι για το τελευταίο αντίο στον, επί σειρά ετών, ηγέτη της Αριστεράς και 6ο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο καθένας είχε τη δική του ιστορία να μοιραστεί σε πηγαδάκια, όλοι αφιέρωσαν μερικά λεπτά για να θυμηθούν και να εξιστορίσουν μια προσωπική τους εμπειρία με τον Δημήτρη Χριστόφια. Κοινός παρονομαστής στις κουβέντες όλων, ο άνθρωπος, ο πολιτικός που τους ήξερε όλους με το μικρό τους όνομα, ο άνθρωπος που τους έπιασε από τον ώμο και τους έδωσε κουράγιο. Το χειροκρότημα ασταμάτητο την ώρα που έφτασε στην εκκλησία το σκεπασμένο με την κυπριακή σημαία φέρετρο τού τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πολίτες αναφωνούσαν με όλη τη δύναμη της φωνής τους «άξιος» και «αθάνατος». Το κλίμα έμοιαζε οικείο, ζεστό, ανθρώπινο, σαν να γινόταν μια σύναξη ανθρώπων με κοινές ρίζες, κοινές αξίες, κοινούς δρόμους. Ελληνοκύπριων, Τουρκοκύπριων, Λατίνων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, χωρίς καμία απολύτως διάκριση μεταξύ τους.

Με τη συνοδεία της ΕΔΟΝ
Η αγάπη του Δημήτρη Χριστόφια για τη νεολαία ήταν και είναι καλά γνωστή σε όσους τον γνώριζαν καλά. Άλλωστε, από εκεί ξεκίνησε τα πρώτα του πολιτικά βήματα ως γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ. Στελέχη και απλά μέλη της νεολαίας της ΕΔΟΝ μαζεύτηκαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον ιερό ναό όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία και συνόδευσαν τον τέως γ.γ. του ΑΚΕΛ, σε μορφή πομπής, προς τον ναό. Στην πομπή συμμετείχαν πρώην συνεργάτες και σύντροφοι του Δημήτρη Χριστόφια. Μαζί του σε κάθε βήμα και η φρουρά του. Οι λεβέντες του, που είχαν για χρόνια την ευθύνη να κρατούν ασφαλή τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κάθε του βήμα. Εκεί,λοιπόν, δίπλα του και στον δρόμο προς την τελευταία του κατοικία. Σκυθρωποί, αμίλητοι, να αποχαιρετούν τον άνθρωπο που μαζί του έζησαν την κάθε του στιγμή.

Ο πόθος της επιστροφής
Όσο και να διαφωνούσε πολιτικά κάποιος με τον Δημήτρη Χριστόφια, δεν μπορούσε να μην παραδεχθεί δύο πράγματα τα οποία αποτέλεσαν βασικά στοιχεία της πολιτικής του πορείας: την ανθρωπιά του και τον βαθύ, έντονο πόθο για επίλυση του Κυπριακού και την επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη. Ο γιος του, απευθύνοντας τα τελευταία λόγια στον πατέρα του κι αναφερόμενος στην αγάπη και τον πόθο της επιστροφής, τόνισε πως «έκαιγαν τα σωθικά του ο πόθος της επανένωσης, ο πόθος το Δίκωμο να γίνει ξανά ο προορισμός του». Δεν είναι τυχαίο που ο Δημήτρης Χριστόφιας εδραίωσε τη φράση «οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας, οι Τούρκοι της Κύπρου είναι αδερφοί μας», σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει συνειδήσεις γύρω από την ανάγκη για συμβιβασμό και επαναπροσέγγιση. Δεν είχε απλώς σχέσεις με τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους. Είχε δεσμούς συντροφικούς, φιλίας και αδελφοσύνης, επεσήμανε ο Χρίστος Χριστόφιας, ο οποίος έδωσε όρκο πως «θα συνεχίσουμε κάθε ώρα, κάθε μέρα, να παλεύουμε όλο και πιο πολύ, όλο και πιο πολλοί για να ενώσουμε τον τόπο μας και τον λαό μας».

Τον αγκάλιασαν οι Τ/Κ
Στην τελευταία του κατοικία, ο Δημήτρης Χριστόφιας θα έχει μαζί του για να τον συντροφεύει χώμα από το Δίκωμο. Το χωριό του. Αυτή η απουσία που τόσο πολύ τον πονούσε. Μια Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος, η Φατμά Κισμίρ, φρόντισε να μεταφέρει μαζί της λίγο χώμα από το χωριό του Δημήτρη Χριστόφια για να το σμίξουν με το χώμα που θα τον σκεπάζει για πάντα. Στην κηδεία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Τ/Κ πολιτικοί Μπαρίς Μπουρτζιού, Κουντρέτ Όζερσαϊ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Τουφάν Ερχιουρμάν, ο Τζεμάλ Οζγιτγίτ, ο Ιζέτ Ιζτζιάν, ο Σενέρ Ελτζίλ και πολλοί άλλοι Τ/Κ πολιτικοί και συνδικαλιστές. Η έντονη παρουσία Τουρκοκυπρίων έτυχε εξαιρετικά θερμής υποδοχής από τον κόσμο που παρευρέθηκε στην κηδεία. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κέρδισε το παρατεταμένο χειροκρότημα, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό του από τον ναό, σε μια ένδειξη εκτίμησης για την παρουσία του.

Σύσσωμη και η Ελλάδα
Τιμές στον Δημήτρη Χριστόφια απέδωσε και η ελληνική πολιτική ηγεσία σε ανώτατο επίπεδο, καθώς στην κηδεία παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις του από τα γραφεία του ΑΚΕΛ, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων, χαρακτήρισε τον Δημήτρη Χριστόφια ως «σπουδαίο τέκνο του λαϊκού κινήματος και του κυπριακού λαού, σπουδαίο ηγέτη της κυπριακής Αριστεράς». Έκανε λόγο για «έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, στον αγώνα για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για να μπορεί όλος ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να ζουν ειρηνικά». Έντονη ήταν και η παρουσία του ΚΚΕ, με τον γ.γ. του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα να καταχειροκροτείται κατά την είσοδο, αλλά και κατά την έξοδο του από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας, σε μια ένδειξη εκτίμησης από τον κόσμο της Αριστεράς που βρισκόταν εκεί. Παρουσία είχε και η Νέα Δημοκρατία, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Στο καλό παπά μας

Τον Δημήτρη Χριστόφια συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία η οικογένειά του, ο γιος του Χρίστος, οι κόρες του Χριστίνα και Μαριάννα και η Βασίλισσα της Καρδιάς του, όπως ο ίδιος την αποκαλούσε, η σύζυγός του, η δική του Ελισάβετ. Πάντα στο πλευρό του, σε κάθε δύσκολη και εύκολη στιγμή, δίνουν την αίσθηση μιας πολύ δεμένης, δυνατής, αγαπημένης οικογένειας. Με μια αγάπη όμως βαθιά, ποτισμένη με αρχές που φαίνεται πως ο ίδιος ο Δημήτρης Χριστόφιας μεταλαμπάδευσε στα παιδιά του. Στάθηκαν με περίσσια αξιοπρέπεια και με δύναμη έχοντας να πουν μια καλή κουβέντα για τον κάθε άνθρωπο που θέλησε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τη μεγάλη τους απώλεια. Εκ μέρους της οικογένειας, επικήδειο εκφώνησε ο γιος του Χρίστος Χριστόφιας, ο οποίος έδωσε ξεκάθαρο στίγμα για τον άνθρωπο Δημήτρη Χριστόφια. «Φεύγεις όπως ήρθες. Με τα χέρια καθαρά. Έντιμος, αξιοπρεπής και ακέραιος ώς το τέλος. Με το μέτωπο ψηλά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τιμιότητα του πατέρα του και επεσήμανε πως για πολλούς ήταν αγκάθι, αλλά για τους ίδιους αποτελεί την περηφάνια τους. Δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει την πίστη του Δημήτρη Χριστόφια στην ιδεολογία, λέγοντας πως για κάποιους αποτελούσε εμπόδιο, όμως για τους ίδιους είναι η φλόγα που θα δίνει πάντα το παράδειγμα. Έκανε λόγο για έναν άνθρωπο ευαίσθητο, ο οποίος δεν ντρεπόταν να δακρύσει με πράγματα ανθρώπινα, καθημερινά, οικογενειακά. «Να πας στο καλό, παπά μας. Να ξεκουραστείς και να ησυχάσεις», είπε με νόημα ο Χρίστος Χριστόφιας, καθώς ήξερε καλά πως ο πατέρας τους ταλαιπωρήθηκε με προβλήματα υγείας για πολλά χρόνια. Αναφέρθηκε σε έναν πατέρα ο οποίος το πρώτο πράγμα που τους έμαθε είναι πώς να είναι άνθρωποι, να δίνουν, να αγαπούν, να κοιτάζουν με τιμιότητα στα μάτια του κάθε ανθρώπου, να είναι αγωνιστές της ζωής. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, σύμφωνα με τα όσα εξιστόρησε ο γιος του, ήταν ένας άνθρωπος με χιούμορ, που του άρεσε να κάνει αστεία στα παιδιά και τα μέλη της οικογένειάς του.


Έχει ήδη δικαιωθεί

Την πολιτική ζωή του Δημήτρη Χριστόφια επιχείρησε να ξεδιπλώσει στον επικήδειο λόγο του ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Ο κ.Κυπριανού ανέλυσε τον πολιτικό βίο του τέως γ.γ. του ΑΚΕΛ, από τα πρώτα του βήματα στο Δίκωμο, μέχρι και την ανάληψη της προεδρίας της Δημοκρατίας. Τόνισε με έμφαση πως ο Δημήτρης Χριστόφιας αποτελεί σημαία για το ΑΚΕΛ και επεσήμανε πως στην πολιτική του πορεία «πόνεσε μαζί με τον κόσμο. Ονειρεύτηκε μαζί με τον κόσμο. Πάλεψε μαζί του. Έδωσε μάχες, κέρδισε, έχασε, ξανασηκώθηκε, στάθηκε μπροστά, σήκωσε ψηλά τη σημαία της Κύπρου, τη σημαία του ΑΚΕΛ». Η στιγμή που θα συντροφεύει πάντα όποιον βρέθηκε στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας χθες, είναι η στιγμή που ανέφερε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ πως «ο Δημήτρης Χριστόφιας πολεμήθηκε και λοιδωρήθηκε όσο κανένας άλλος. Δεν περιμένουμε από κανέναν από όσους του φέρθηκαν ανέντιμα και ανήθικα να τον δικαιώσουν. Έχει ήδη δικαιωθεί». Αμέσως ο απλός κόσμος, οι πολίτες, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και κλάματα, για να συνεχίσει ο κ.Κυπριανού λέγοντας πως «τον Δημήτρη τον έχει ήδη δικαιώσει το δάκρυ με το οποίο τον αποχαιρετούν σήμερα οι απλοί άνθρωποι, οι απόμαχοι της ζωής, οι εργάτες του μυαλού, της πένας, των χεριών… Μίλησαν ήδη γι’ αυτόν οι χιλιάδες καρδιές που είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τον ίδιο δρόμο».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.