Φόρμα αναζήτησης

Αφήνει τους βουλευτές, πιάνει δικαστές και γεν. εισαγγελέα ο Συλλούρης

Με… ανοιχτό το κεφάλαιο των «κόκκινων» δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων παράλληλα με την επιχείρηση αποδόμησης της περιβόητης λίστας Γιωρκάτζη, που εκθέτει σύσσωμο το νομοθετικό σώμα, ο πρόεδρος της Βουλής ανακινεί ένα άλλο κεφάλαιο άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρώτο, αυτό του Πόθεν Έσχες. Σημειωτέον πως για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου που το διέπει έχει σύσταση και η GRECO. Ειδικότερα, η GRECO είχε επισημάνει πως ο υφιστάμενος μηχανισμός παρακολούθησης δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων που υποβάλλονται από μέλη της Βουλής θα πρέπει να αξιολογηθεί σε βάθος, με σκοπό την καθίδρυση ενός ανεξαρτήτου και αποτελεσματικού μηχανισμού για τέτοια παρακολούθηση. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2019 παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της Βουλής, ο κ. Συλλούρης, όσον αφορά το ζήτημα του Πόθεν Έσχες «και των διαφόρων προβλημάτων και δυσλειτουργιών που έχουν εντοπιστεί στο όλο σύστημα», είχε πει πως «προωθείται η αξιολόγηση διαφόρων εισηγήσεων που έχουν κατά καιρούς υποβληθεί, με στόχο τη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου».

Έναν σχεδόν χρόνο μετά και από τη δεύτερη δημοσιοποίηση δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων Προέδρου, υπουργών και βουλευτών, με πρόταση νόμου που θα καταθέσει στην ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή ο κ. Συλλούρης, επιχειρεί βελτίωση του νομικού πλαισίου που το διέπει. Την πρόταση νόμου είχε παρουσιάσει ο κ. Συλλούρης στη σύσκεψη αρχηγών στις 8 Ιουλίου, λέγοντας ότι επιδέχεται προσθήκες, αφαιρέσεις και τροποποιήσεις. Αντίστοιχη δήλωση είχε βεβαίως κάνει και για τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας των μελών του Κοινοβουλίου, επίσης σχετικός με τα πιο πάνω, που εκκρεμεί στην κοινοβ. Επιτροπή Θεσμών.

Τι προβλέπει

Με την πρόταση νόμου ο κ. Συλλούρης εισηγείται:

  • Η ειδική κοινοβ. επιτροπή, η οποία ελέγχει κατά πόσον υπάρχει συμμόρφωση προς την υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης περιουσιακών στοιχείων και κατά πόσον αυτή είναι σύμφωνη προς τις διατάξεις του νόμου από τα υπόχρεα πρόσωπα, να συνεπικουρείται στο έργο της από νόμιμους ελεγκτές, ο διορισμός των οποίων εγκρίνεται με απόφαση της Βουλής και ισχύει όσο μία βουλευτική περίοδος (5 χρόνια).
  • Να περιληφθούν στα ελεγχόμενα πρόσωπα ο πρόεδρος και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς και ο γενικός εισαγγελέας και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας.
  • Να γίνει ρητή πρόβλεψη ότι για σκοπούς δημοσιότητας οι δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως και τα ονόματα των υπόχρεων προσώπων που δεν υπέβαλαν δήλωση θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του οικείου σώματος για διάστημα όχι μικρότερο των τριών μηνών.

Η ανάγκη

Η συμπερίληψη δικαστών και γενικού εισαγγελέα στον κατάλογο των αξιωματούχων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία ελέγχονται αποτελεί αίτημα πολλών κομμάτων, τα οποία έχουν πολλάκις διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο που ενεργούν οι δικαστές και για το πώς αποφασίζουν για θέματα που τους αφορούν. Βεβαίως μένει να φανεί ποια νομικά κωλύματα θα αναδειχθούν από τους ίδιους ώστε να αποφύγουν και αυτήν τη φορά τον έλεγχο. Στην πρόταση νόμου σημειωτέον αναφέρεται πως σε περίπτωση παράλειψης υποβολής δήλωσης ή υποβολής ψευδούς δήλωσης από δικαστή οι συνέπειες αποφασίζονται από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ εάν η παράλειψη έγινε από τον πρόεδρο του Ανωτάτου, τον γενικό εισαγγελέα ή τον βοηθό του οι συνέπειες αποφασίζονται από τον ΠτΔ.

Την ίδια ώρα, η συνδρομή ελεγκτών στο έργο της κοινοβ. επιτροπής καθίσταται πέρα από αναγκαία καθώς η μεγαλύτερη επίκριση που δέχεται η Βουλή για το θέμα του Πόθεν Έσχες είναι ότι πέραν του ότι αυτοελέγχεται, τα μέλη της ειδικής επιτροπής δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις ούτε καν για να επιβεβαιώσουν την ορθότητα συμπλήρωσης των πεδίων της δήλωσης για το Πόθεν Έσχες, πόσω μάλλον επί της ουσίας τι δηλώνουν οι ελεγχόμενοι. Εξ ου και μέχρι σήμερα δεν προέκυψε καμία έρευνα, πόσω μάλλον συνέπεια για ελεγχόμενο. Σημειώνεται πως πρόεδρος της ειδικής επιτροπής είναι ο πρόεδρος της Βουλής, με μέλη τους Ν. Τορναρίτη και Γ. Λουκαΐδη (αναπλ. μέλη Χρ. Ερωτοκρίτου και Μ. Σιζόπουλο).

Από την πρώτη φορά

«Υπάρχει ελεγχόμενος που δεν δήλωσε ούτε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Πώς είναι δυνατόν άνθρωπος να μην έχει έστω και έναν τραπεζικό λογαριασμό στις μέρες μας; Εγώ αν ήμουν στον Φόρο θα φώναζα αυτόν πρώτο να τον ελέγξω, γιατί για να μην έχει λογαριασμό λειτουργεί με άλλους τρόπους». Τάδε έφη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ι. Νικολάου σε συνεδρία της Επ. Νομικών λίγες μέρες μετά την πρώτη δημοσιοποίηση-φιάσκο στις 4/9/2017. Τι και αν είχαν δύο ολόκληρα χρόνια μπροστά τους από τότε, κυβέρνηση και Βουλή να αποτρέψουν, υλοποιώντας όσα δεσμεύτηκαν μετά το ρεζίλεμα και την κοινωνική κατακραυγή, ένα νέο φιάσκο; Η  δεύτερη δημοσιοποίηση (8/8/2019) όχι μόνο επιβεβαίωσε το φιάσκο αλλά πλέον πέρασε στα όρια σκανδάλου με την προχειρότητα και την αδιαφορία των ελεγχομένων, που φτάνει στα όρια του εμπαιγμού του συνόλου της κοινωνίας αφού υπάρχει ατιμωρησία.

Εκκρεμεί του Μυλωνά

Βεβαίως, η κατάθεση της πρότασης νόμου Συλλούρη δεν σημαίνει και πολλά καθώς στην Επιτροπή Νομικών εκκρεμούν από πέρσι και άλλες προτάσεις νόμου για βελτίωση του νομικού πλαισίου για το Πόθεν Έσχες.  Με πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Π. Μυλωνάς, που παραμένει στα αζήτητα, είχε ήδη εισηγηθεί για πιο αποτελεσματικό και διαφανή έλεγχο οι δηλώσεις των ελεγχόμενων από τον νόμο αξιωματούχων, αντί στην κοινοβουλευτική επιτροπή, να κατατίθενται σε επιτροπή διοριζόμενη από το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία να απαρτίζεται από έναν νομικό εγνωσμένου κύρους και αξιοπιστίας (πρόεδρος), έναν εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και έναν της Νομικής. Καταληκτικά υπενθυμίζεται πως στις ελληνικές καλένδες οδηγήθηκαν πέρσι τον Μάιο δύο προτάσεις νόμου για την υποχρέωση δήλωσης για τυχόν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Αβ. Νεοφύτου) και δήλωση ΜΕΔ στα οποία οι ελεγχόμενοι είναι εγγυητές (Γ. Περδίκης). Προτάσεις βεβαίως καθόλα επίκαιρες με τις εξελίξεις γύρω από τη λίστα Γιωρκάτζη.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.