Φόρμα αναζήτησης

Αεροπορικές Συμφωνίες με οκτώ χώρες υπέγραψε η Κύπρος

Η Κύπρος υπέγραψε Μνημόνια Συνταντίληψης και μονογραφήθηκαν Διμερείς Αεροπορικές Συμφωνίες με τη Χιλή, τη Τζαμάικα, την Κολομβία, τη Ρουάντα, τις Σεϋχέλλες, τις Μπαχάμες, την Κορέα και την Κένυα, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης ICAN (ICAO Air Services Negotiations Conference), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 2 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ,  στη Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), συμμετείχαν 61 κράτη με κύριο στόχο τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων για τη σύναψη αεροπορικών συμφωνιών μεταξύ των κρατών.

Αναφέρεται ότι η συμμετοχή της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου «για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με άλλες χώρες στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών με στόχο την αύξηση της συνδεσιμότητας της Κύπρου.»

Προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αντιπροσωπείες άλλων κρατών που δεν ανήκουν στην ΕΕ και δεν καλύπτονται από το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, με στόχο τη διαπραγμάτευση διμερών αεροπορικών συμφωνιών.

Σημειώνεται ότι, «με τα κράτη αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε υπογράψει μέχρι στιγμής αεροπορική συμφωνία ή οι συμφωνίες που είχε υπογράψει στο παρελθόν περιλάμβαναν πρόνοιες που έχρηζαν επικαιροποίησης αφού δεν ήταν συμβατές με το δίκαιο της ΕΕ».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται, «υπογράφηκαν Μνημόνια Συναντίληψης και μονογραφήθηκαν Διμερείς Αεροπορικές Συμφωνίες με τα ακόλουθα κράτη, με τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε υπογράψει οποιαδήποτε διμερή αεροπορική συμφωνία στο παρελθόν: Xιλή, Τζαμάικα, Κολομβία, Ρουάντα, Σεϋχέλλες, Μπαχάμες και Κορέα».

Ταυτόχρονα, προστίθεται, υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης και μονογραφήθηκε Διμερής Αεροπορική Συμφωνία με τη Δημοκρατία της Κένυας, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είχε υπογράψει Συμφωνία στις 9/6/1993.

Διευκρινίζεται ότι με την υπογραφή και έναρξη της ισχύος της νέας Συμφωνίας η υφιστάμενη Συμφωνία θα καταργηθεί και θα πάψουν να ισχύουν οι περιορισμοί στις συχνότητες, τους καθορισμένους αερομεταφορείς, τις ελευθερίες αέρα κλπ.

Με τη Λαϊκή Δημοκρατία του  Μπαγκλαντές υπογράφηκαν Συμφωνημένα Πρακτικά, με βάση τα οποία αποφασίσθηκε η περαιτέρω συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό την κατάληξη σε ένα κοινώς αποδεκτό κείμενο Αεροπορικής  Συμφωνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με τη μονογραφή των νέων Αεροπορικών Συμφωνιών και την υπογραφή των νέων Μνημονίων Συναντίληψης «ανοίγονται οι προοπτικές ανάπτυξης σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πιο πάνω αναφερομένων κρατών καθώς εκσυγχρονίζεται το αεροπορικό πλαίσιο για την εκτέλεση αεροπορικών δρομολογίων και πτήσεων κοινού κωδικού μεταξύ αυτών».

Πρόκειται, αναφέρεται, για την πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που έγινε κατορθωτή η υπογραφή τόσων νέων Μνημονίων Συναντίληψης και η μονογραφή τόσων νέων Διμερών Αεροπορικών Συμφωνιών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.