Φόρμα αναζήτησης

Αδρανής η «αποθήκη» δεδομένων από το 2012

Σε αδράνεια για επτά και πλέον χρόνια βρίσκεται η βάση δεδομένων της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Ανάμεσα σε άλλα η μονάδα είναι υπεύθυνη για το αρχείο καρκίνου, τα δεδομένα του διαβήτη, των τραυματισμών, καθώς όλα τα στοιχεία που αφορούν τα πληθυσμιακά προγράμματα όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου κ.λπ. Τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στην αποθήκη δεδομένων αφορούν παλαιότερες χρονιές και δη μέχρι το 2012, ενώ από τότε η αποθήκη παραμένει σε αχρησία.
Ως αποτέλεσμα, στοιχεία που αφορούν τη δημόσια υγεία και τα οποία χρησιμοποιούνται για τη χάραξη της πολιτικής του υπουργείου για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων ή/και για την ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων κινδυνεύουν να χαθούν.

Ο δε αριθμός τραυματισμών που δηλώνονται από το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο Αρχείο Τραυματισμών είναι μικρός, συνεπώς δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ούτε σε αυτόν τον τομέα.

Η ανάγκη για ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για τα προγράμματα πληθυσμιακών ελέγχων και όχι μόνο, έχει αναγνωριστεί και έχει τεθεί ως προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας. Στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου για το 2020-2022 δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον συντονισμό της στρατηγικής σε θέματα πολιτικής και σχεδιασμού (συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και της αξιολόγησης) γι’ αυτό τον λόγο και στα σκαριά βρίσκεται η ετοιμασία αναθεωρημένης στρατηγικής σε θέματα πολιτικής. Το υπουργείο, όπως αναφέρει στον σχεδιασμό του, θεωρεί πως σημαντικό ρόλο σε θέματα καθορισμού, ανάπτυξης αλλά και παρακολούθησης των διαφόρων πολιτικών υγείας έχει η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας στο επίπεδο της διοίκησης μέσω της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων και της παροχής σημαντικών πληροφοριών υγείας. Η ενδυνάμωση και η επέκταση της μονάδας θα επιτευχθεί μέσω των πιο κάτω:

-Επέκταση του αρχείου διαβήτη σε όλες τις επαρχίες, πέρα από την επαρχία Λάρνακας.
-Δημιουργία νέων αρχείων με βάση τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τα πληθυσμιακά προγράμματα ελέγχου του ορθοκολικού καρκίνου και του μαστογραφικού ελέγχου.
-Επαναλειτουργία και εκσυγχρονισμός της αποθήκης δεδομένων (Data Warehouse) της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας και διασύνδεση των αρχείων της, με στόχο την εξαγωγή επιπλέον δεικτών.
-Προώθηση διεθνών συστημάτων κωδικοποίησης σε φορείς και επαγγελματίες υγείας, όπως π.χ. ICD-10 (διαγνώσεις), ICD9CM (διαδικασίες), SNOMED CT (η Κύπρος είναι χώρα μέλος από το 2018 και η χρήση του στην Κύπρο είναι δωρεάν).

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.