Φόρμα αναζήτησης

Αδιέξοδο για ρύθμιση από τη Βουλή των κοινοβουλευτικών συνεργατών

Με αναθεωρημένο κείμενο (ημερ. 14 Ιανουαρίου 2019) ξεκίνησε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών η συζήτηση της πρότασης νόμου όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το καθεστώς εργασίας και τους όρους εργοδότησης των κοινοβουλευτικών συνεργατών. Η έναρξη της συζήτησης υπό την προεδρία του εισηγητή της πρότασης προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη δεν είχε όμως συνέχεια, αφού ο υπουργός Οικονομικών που παρέστη στη συνεδρίαση, έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας ως προς το ενδεχόμενο οι πρόνοιες της πρότασης να αυξάνουν τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης.

«Επί της αρχής είμαστε θετικοί ως προς την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, αλλά και επί του περιεχόμενου της πρότασης συμφωνεί η κυβέρνηση» ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης στους βουλευτές, εξηγώντας ότι δεν διαφωνεί ούτε με τις προσαυξήσεις στις απολαβές των κοινοβουλευτικών συνεργατών ούτε με την καταβολή 13ου μισθού καθώς και φιλοδωρήματος κατά την αποχώρηση κοινοβουλευτικού συνεργάτη. «Ίσως ο σκοπός αυτής της πρώτης συνεδρίας να είναι αυτός, να μεταφερθεί δηλαδή η θετική θέση της κυβέρνησης» δήλωσε ακολούθως ο κ. Γεωργιάδης διαμηνύοντας ότι οι παρατηρήσεις του επί του κειμένου της πρότασης νόμου θα σταλούν γραπτώς εντός των επόμενων ημερών.

Καταλήγοντας όμως, ανέφερε ότι «εκ πρώτης όψεως προκύπτει αύξηση δαπανών» και ως εκ τούτου το νομοθέτημα να πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ως νομοσχέδιο από την κυβέρνηση. «Αν πάει ως νομοσχέδιο, θα χρειαστούμε έναν χρόνο μέχρι να το ψηφίσουμε» ήταν η άμεση αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών.

Με τη θέση του κ. Συλλούρη συμφώνησαν και οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών, με τον Άριστο Δαμιανού (ΑΚΕΛ) να υποβάλλει στον υπουργό ότι ανάλογη στάση δεν τηρήθηκε από την κυβέρνηση όσον αφορά τη συζήτηση του Ταμείου Αλληλεγγύης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών. «Όταν κάποιος που μέχρι τώρα δεν παίρνει φιλοδώρημα, με νόμο θα παίρνει φιλοδώρημα, είναι αύξηση δαπανών» υποστήριξε ο υπουργός, χωρίς οι βουλευτές να είναι σε θέση να τον αντικρούσουν. Παρά την προφανή αντισυνταγματικότητα της πρότασης νόμου, στην Επιτροπή Θεσμών ο πρόεδρος Ζαχαρίας Ζαχαρίου πρότεινε να ακολουθήσει διαβούλευση μεταξύ τεχνοκρατών της Βουλής και του υπουργείου, με το περιθώριο της διαβούλευσης να είναι ανοικτό μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Ένα από τα θέματα στις πρόνοιες της πρότασης νόμου που αναμένεται να εγείρει η κυβερνητική πλευρά είναι η διαδικασία καταβολής της αντιμισθίας των κοινοβουλευτικών συνεργατών από την κυβέρνηση, κατόπιν εντολής/ εξουσιοδότησης των κομμάτων, από τα οποία συνάγεται ότι θα αποκόπτεται το αντίστοιχο ποσό της χρηματοδότησής τους. Σύμφωνα με προηγούμενες τοποθετήσεις του Γενικού Λογιστηρίου για συναφές θέμα, ο «Π» αντιλαμβάνεται ότι το Γενικό Λογιστήριο θεωρεί πως αν η αντιμισθία καταβάλλεται από την κυβέρνηση, τότε οι μισθωτοί (εν προκειμένω οι συνεργάτες των κομμάτων) θεωρείται ότι εργάζονται στην κυβέρνηση και άρα δεν θα μπορεί να ισχύει το καθεστώς ιδιωτικής απασχόλησής τους, όπως ρητά αναφέρεται στην πρόταση νόμου.

Διατηρούνται οι συνταξιούχοι συνεργάτες 

Με ορίζοντα μέχρι το τέλος του μήνα, η διαβούλευση μεταξύ τεχνοκρατών της Βουλής και του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να καταλήξει στο τελικό κείμενο της πρότασης νόμου, ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Εντός της αίθουσας της συνεδρίασης, παρόντος του υπουργού, δεν διευκρινίστηκε πάντως πως θα αποτραπεί η υποχρέωση νομοτεχνικής επεξεργασίας του νομοσχεδίου από τη Νομική Υπηρεσία, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει την ψήφιση της ρύθμισης ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ.

Αναφορικά με τις αναθεωρήσεις που επέφεραν οι εισηγητές της πρότασης νόμου στο μεσοδιάστημα από την κατάθεσή της τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, διαπιστώνεται ότι έχουν απαλειφθεί οι πρόνοιες που απαγορεύουν την απασχόληση ως κοινοβουλευτικών συνεργατών είτε ληπτών σύνταξης είτε ατόμων που έχουν συμπληρώσει την ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης. Αντίθετα, παραμένει η πρόνοια που επιτρέπει σε υφιστάμενους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο να διατηρήσουν την εργασία τους. Τουλάχιστον στο μέλλον κάθε νέος κοινοβουλευτικός συνεργάτης διασφαλίζεται ότι θα είναι πτυχιούχος. Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλή απασχολούνται σήμερα ως συνεργάτες των κομμάτων 101 άτομα, από τα οποία 32 προσλήφθηκαν μετά το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ