Φόρμα αναζήτησης

«Άδειασε» την Ειρήνη Χαραλαμπίδου το ΑΚΕΛ

Την αντίθεσή του για τα όσα εκτιλύχθησαν χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής εξέφρασε μέσω ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τη βουλευτή του κόμματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ εκφράζει τη διαφωνία του για τη μετατροπή της Επιτροπής «λαϊκό δικαστήριο», προσθέτοντας ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν εκφράζουν το ΑΚΕΛ αλλά ούτε και την Κοινοβουλευτική μας ομάδα». «Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής έχει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο εφόσον λειτουργεί με σοβαρότητα, σε δημοκρατικά πλαίσια και στοιχειώδη σεβασμό προς όλους», καταλήγει.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, με θέμα την ανταλλαγή ιδιωτικής γης στον Άγιο Αθανάσιο με δύο τεμάχια γης στη Γερμασόγεια, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «σπιλώσεις συνειδήσεων» που «ακουμπούν τον λίβελλο» σε βάρος του διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, του διευθυντή του Κτηματολογίου και λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως η ανταλλαγή αποφασίστηκε το 2010, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις Αναστασιάδη περιόρισαν τις ανταλλαγές στο απολύτως ελάχιστο. Ανέφερε επίσης ότι η ανταλλαγή της κρατικής γης ήταν απολύτως ορθή.

Οι βουλευτές Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Γιώργος Περδίκης, που ενέγραψαν το θέμα, ανέφεραν πως αποφασίστηκε ανταλλαγή γης που αγοράστηκε το 2005 έναντι 400.000 ευρώ στον Άγιο Αθανάσιο με κρατική γη αξίας 2,2 εκατ. ευρώ. Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για παραπλάνηση του Υπουργικού Συμβουλίου από λειτουργούς του Κτηματολογίου και της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε αυτό να αποφασίσει την ανταλλαγή.

Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του Γιώργου Περδίκη, όταν ο υπουργός ανέφερε πως δεν μπορεί να αποστερηθεί κανείς αναπτυξιακών δικαιωμάτων στην περιουσία του, με τον κ. Περδίκη να απαντά ότι η απόρριψη αίτησης για πολεοδομική άδεια δεν συνιστά αποστέρηση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Η κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε εξπρές γνωματεύσεις από τη Νομική Υπηρεσία ώστε να προχωρήσει η ανταλλαγή. Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως για το θέμα παρέλαβε τρεις δεσμίδες ανώνυμων καταγγελιών που αφορούσαν τη σχέση των ιδιοκτητών τής εν λόγω γης με πολιτικά πρόσωπα, και συγκεκριμένα ότι είναι συγγενείς του πρώην βοηθού γενικού εισαγγελέα, το δικηγορικό γραφείο του οποίου τους εκπροσωπούσε.

Ο κ. Περδίκης είπε πως το τεμάχιο της ιδιωτικής εταιρείας ανταλλάχθηκε με την κρατική γη επειδή κρίθηκε πως σε αυτό επιβεβλημένο να γίνει δεξαμενή ομβρίων υδάτων. Παρατήρησε δε πως αντί για απαλλοτρίωση έγινε ανταλλαγή, αλλά η δεξαμενή ομβρίων δεν έγινε ποτέ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, όταν έλαβε γνώση για το θέμα από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, αντελήφθη πως το θέμα προέκυψε το 2018. Η έκθεση του γενικού ελεγκτή αναφέρεται στο 2010 για την ανταλλαγή ίσης αξίας. Η ανταλλαγή αποφασίστηκε με εκτιμήσεις του Κτηματολογίου το 2010.