Φόρμα αναζήτησης

85 υποθέσεις τ/κ περιουσιών στα δικαστήρια

Πρωτοβουλία από το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένουν οι 52 οικογένειες εκτοπισθέντων, που διαμένουν στον συνοικισμό αυτοστέγασης Πάνω Πολεμιδιών, στη γη που διεκδικείται από τους κληρονόμους και διαχειριστές του Τουρκοκύπριου ιδιοκτήτη, προκειμένου να εκπροσωπηθούν στο δικαστήριο ως ενδιαφερόμενο μέρος. Στις 26 Ιουνίου ορίστηκε η ακρόαση της υπόθεσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, με τον γενικό εισαγγελέα να έχει καταχωρίσει την υπεράσπιση για την πλευρά του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών. Όπως αναφέρθηκε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, η οποία εξέτασε τις τρεις πιο πρόσφατες περιπτώσεις διεκδίκησης από κληρονόμους-διαχειριστές τουρκοκυπριακών περιουσιών επί των οποίων ανεγέρθηκαν συνοικισμοί αυτοστέγασης, οι 52 οικογένειες στα Πάνω Πολεμίδια δεν έχουν ακόμα διορίσει δικηγόρο, αφού δεν ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για την ανάληψη των δικηγορικών εξόδων.
Η άλλη υπόθεση τ/κ περιουσιών που πήρε τον δρόμο των δικαστηρίων αφορά την Τίμη της Πάφου, όπου ήδη από το 2012 εγκρίθηκαν τρεις πράξεις αγοραπωλησίας για 90 τεμάχια, ενώ άλλα 35 τεμάχια γης απαλλοτριώθηκαν για σκοπούς δημόσιας ωφέλειας. Η γη ανήκε σε εγκατασταθέντα από το 1953 στις ΗΠΑ Τουρκοκύπριο. Ανάλογες εγκρίσεις δεν δόθηκαν για αγοραπωλησίες άλλων τ/κ τεμαχίων στην Τίμη, με το δικαιολογητικό ότι οι Τ/Κ ιδιοκτήτες κατέχουν περιουσίες στα κατεχόμενα. Ακολούθησε επίσης προσφυγή των Τ/Κ ιδιοκτητών εναντίον του Κηδεμόνα, η οποία εκκρεμεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου. Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση της Βουλής, η τ/κ γη που διεκδικείται δικαστικώς στην Τίμη περιλαμβάνει κυρίως γεωργικούς κλήρους, αλλά και μέρος του συνοικισμού αυτοστέγασης.
Η τρίτη υπόθεση τ/κ περιουσιών με συνοικισμούς αυτοστέγασης είναι η πιο πρόσφατη και αφορά τη Δρομολαξιά, όπου δικηγόρος του Τ/Κ ιδιοκτήτη απευθύνθηκε κατευθείαν στις 22 οικογένειες που έχτισαν στο τ/κ τεμάχιο τα σπίτια τους, ενημερώνοντας για την πρόθεσή του να πουλήσει στους ίδιους τη γη. Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού ανέφερε ότι είναι πρωτοφανής η ενέργεια του δικηγόρου να απευθυνθεί στους εκτοπισθέντες, σημειώνοντας ότι καταγγέλθηκε στην επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Απαντώντας στην τοποθέτηση του δημάρχου Δρομολαξιάς περί πρόκλησης μεγάλης ανησυχίας στους κατοίκους του συνοικισμού, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι προγραμματίζεται εντός της εβδομάδας συγκέντρωση ενημέρωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών. Θέση του υπουργείου, όπως μεταφέρθηκε χθες στη Βουλή από τον κ. Κυπριανού, είναι πως υποθέσεις όπως της Δρομολαξιάς (με τους Τ/Κ ιδιοκτήτες να κατέχουν δηλαδή ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα) δοκιμάστηκαν στα δικαστήρια και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Σημειώνεται ότι και η υπόθεση της Δρομολαξιάς, όπως προηγουμένως οι υποθέσεις Πάνω Πολεμιδιών και Τίμης, είχε τεθεί επανειλημμένως ενώπιον του Κηδεμόνα από τον Τ/Κ ιδιοκτήτη και απορρίφθηκε.

«Ελάτε πάρτε τα»

Την προσέγγιση του Υπουργείου Εσωτερικών στο Νόμο περί Κηδεμόνα δεν φαίνεται να υιοθετεί η Νομική Υπηρεσία, εκπρόσωπος της οποίας ανέφερε χθες στη Βουλή ότι «ελάχιστες υποθέσεις (τ/κ περιουσιών) έχουν φτάσει μέχρι το τέλος» δικαστικώς. Όπως εκτιμά η ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας Έλλη Φλωρέντζου, ο Νόμος περί Κηδεμόνα δεν κρίθηκε στο δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι πως το ενδεχόμενο ο Τ/Κ αιτητής να κατέχει ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα λαμβάνεται υπόψη από τα δικαστήρια. Ενώπιον αυτής της γραμμής υπεράσπισης της Δημοκρατίας, οι Τ/Κ ιδιοκτήτες απαντούν, σύμφωνα με την κ. Φλωρέντζου, ότι οι ε/κ περιουσίες είχαν δοθεί στους γονείς τους, αλλά ούτε οι γονείς ούτε οι ίδιοι τις αξιοποίησαν μέχρι σήμερα. «Ελάτε πάρτε τες πίσω», ανέφερε η κ. Φλωρέντζου ότι είναι η συχνότερη απάντηση που Τ/Κ αιτητές δίνουν στον Κηδεμόνα, όταν τους υποδεικνύεται ότι κατέχουν ε/κ περιουσίες στον βορρά.

Έξαρση αιτημάτων

Σήμερα ενώπιον δικαστηρίων βρίσκονται 85 υποθέσεις διεκδίκησης των περιουσιών τους στις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία από Τουρκοκύπριους (ή τους κληρονόμους αυτών, επίσης Τ/Κ, ή και τους διαχειριστές, που συμβαίνει να είναι και Ε/Κ). Ανάλογα στατιστικά στοιχεία για το πόσα αιτήματα κατατίθενται ενώπιον του Κηδεμόνα από Τ/Κ για ανάκτηση των περιουσιών τους δεν διατηρεί το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά αρμόδιες εκτιμήσεις τοποθετούν τον αριθμό στο πολλαπλάσιο των 85 προσφυγών ενώπιον δικαστηρίων. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, από το 2010 και έπειτα έχουν γίνει πάντως «ελάχιστοι διακανονισμοί» με Τ/Κ ιδιοκτήτες, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει «μικρή έξαρση αιτημάτων, που υποβάλλονται από κληρονόμους». Θέση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πως οι κατοικίες των εκτοπισθέντων που έχουν χτίσει σε τ/κ γη διασφαλίζονται πλήρως και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Γραφείο επίδοσης το δικηγορικό Αναστασιάδη

Fake-καρφιά για εκπροσώπηση

Την υποχρέωση  του κράτους να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση της τ/κ γης που χρησιμοποιήθηκε για οποιονδήποτε σκοπό από το κράτος, όπως είναι η περίπτωση των συνοικισμών αυτοστέγασης, υπέδειξε από την πλευρά του ο δικηγόρος των διαχειριστών της τ/κ περιουσίας στα Πολεμίδια, μέρος της οποίας καλύπτει 52 κατοικίες του συνοικισμού αυτοστέγασης. Ο δικηγόρος κ. Δειλινός σε δήλωσή του στον «Π» διέψευσε κατηγορηματικά και την αναφορά χθες εντός της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, από την πρόεδρο Σκεύη Κουκουμά (ΑΚΕΛ) ότι τους διαχειριστές της τ/κ περιουσίας στα Πάνω Πολεμίδια εκπροσωπεί το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη, των θυγατέρων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον κ. Δειλινό, η αναφορά της κ. Κουκουμά σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο, στο οποίο έχει ανατεθεί η εκπροσώπηση των διαχειριστών της τ/κ περιουσίας από έτερο δικηγορικό γραφείο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς το γραφείο Αναστασιάδη είναι απλώς γραφείο επίδοσης στη Λεμεσό του δικηγορικού γραφείου Δειλινός και Συνεργάτες ΔΕΠΕ, με έδρα τη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η κ. Κουκουμά κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία να διασφαλίσουν με προσοχή τα δικαιώματα των εκτοπισθέντων, χαρακτηρίζοντας μη ικανοποιητικές τις αναφορές εντός της αίθουσας της Βουλής. Στη γραμμή του Υπουργείου Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά δήλωσε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, καλώντας κόμματα και βουλευτές να μην καλλιεργούν τον φόβο.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή Προσφύγων θα ενημερωθεί και την ερχόμενη εβδομάδα για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών σε κλειστή συνεδρίαση.

Επιμένει ο Κεντρικός Φορέας για νέα προσφυγική πολιτική βάσει του μητρώου κατεχόμενων περιουσιών και βοηθειών

Σενάρια κόστους για ισότιμη κατανομή βαρών

Το έργοπου παράχθηκε με την ολοκλήρωση του αρχείου κατεχόμενων περιουσιών και βοηθειών (που έλαβαν οι εκτοπισθέντες μετά το 1974) παρουσίασε χθες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών της Κατοχής. Στη συνάντηση στο Προεδρικό συμμετείχαν ο πρόεδρος του Κεντρικού Φορέα δρ Άκης Πούρος, ο πρόεδρος του συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουρκοκρατούμενων Περιουσιών, η διευθύντρια του Κεντρικού Φορέα, ο διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου, οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου. Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο δρ Πούρος χαρακτήρισε «εποικοδομητική, χρήσιμη και παραγωγική» τη συνάντηση, καθώς ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του αρχείου, «στο οποίο φαίνεται καθαρά ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της κατεχόμενης περιουσίας, πόσα στοιχίζει η περιουσία κάθε ιδιοκτήτη και ποια βοήθεια έχει πάρει από το κράτος ο ιδιοκτήτης αυτός». Σύμφωνα με τον δρα Πούρο, το αρχείο «είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να προχωρήσει η κυβέρνηση στη χάραξη μιας νέας, δίκαιης και ορθολογιστικής προσφυγικής πολιτικής». Όπως πληροφορείται ο «Π», αντίθετη άποψη για τη χρησιμότητα του αρχείου διατυπώθηκε από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αξίας της γης στα κατεχόμενα. Ερωτηθείς σχετικά, ο δρ Πούρος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η αξία της περιουσίας στο αρχείο είναι με τιμές του 1974, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε σημερινές. Επόμενο βήμα του Κεντρικού Φορέα είναι η κατάθεση πρότασης τον Σεπτέμβριο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για μια νέα προσφυγική πολιτική που να αξιοποιεί το αρχείο. Όπως πληροφορείται ο «Π», η πρόταση του Κεντρικού Φορέα θα περιλαμβάνει διάφορα σενάρια για ισότιμη κατανομή βαρών διαφορετικού κόστους, από 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι και 150 εκατ. Θέση της κυβερνητικής πλευράς, όπως διατυπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό, είναι πως η εφαρμογή μιας νέας προσφυγικής πολιτικής παρουσιάζει δυσκολίες στην υλοποίηση τόσο σε πρακτικό επίπεδο (υπολογισμός αξιών) όσο και σε δημοσιονομικό.