Φόρμα αναζήτησης

Μία 78χρονη γυναίκα έχασε τη μάχη και 38 νέα επιβεβαιωμένα κρουσματα

Τον θάνατο μιας γυναίκας, ηλικίας 78 ετών, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι αρχές, ενώ 38 ακόμη πρόσωπα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου, στο Υπουργείο Υγείας, ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, η 78χρονη ασθενής που απεβίωσε στη ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας είχε βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, όμως η τελική αιτία θανάτου ήταν η νόσος COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 15, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 είναι 10, επτά άνδρες και τρεις γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη.

Ανέφερε ακόμη ότι τα 38 νέα περιστατικά COVID-19 προέκυψαν μετά από 1.216 εργαστηριακών διαγνώσεων. Από αυτά, τα 18 αφορούν ανθρώπους που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών και 7 πρόσωπα εντοπίστηκαν από τη διενέργεια επιπλέον 257 εργαστηριακών εξετάσεων πολιτών του Δήμου Αραδίππου, ενώ υπάρχουν και 13 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Συνολικά, στην Κύπρο καταγράφονται 564 περιστατικά, περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Σε σχέση με τα δέκα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες ως υπό διερεύνηση, για τα πέντε βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα και για τα άλλα πέντε συνεχίζεται η διερεύνηση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, τα 564 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 15.489 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 413 από τα 564 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι 53 πρόσωπα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Ο Δρ Μάριος Λοΐζου ανέφερε ακολούθως ότι με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 30 πρόσωπα, τρία εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο.

Είπε ακόμη ότι συνολικά 12 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και δέκα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των διασωληνωμένων ασθενών είναι προς το παρόν σταθερή αλλά κρίσιμη. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπλήρωσε.

«Σήμερα είναι η μέρα των αριθμών. Εκείνο που θα ήθελα πω είναι ότι όσο και αν οι αριθμοί μάς δείχνουν ότι πιθανά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, τόσο από πλευράς κρουσμάτων, όσο και από πλευράς νοσηλείας των ασθενών, αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε» ανέφερε ο κ. Λοΐζου.

Είπε ακόμη ότι ο αριθμός των ασθενών, που εξακολουθούν να βρίσκονται διασωληνωμένοι καθώς και ο αριθμός των θανάτων μάς θυμίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα σε αυτή την πανδημία δεν το καθορίζουμε εμείς, αλλά ο ιός. Ζήτησε τέλος από τον κόσμο να τηρεί τις οδηγίες, να μένει στο σπίτι, να κρατά τις αποστάσεις ώστε σιγά-σιγά να εξαφανιστεί ο ιός από την κοινότητα. «Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε τη μάχη» κατέληξε.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Νικολόπουλος παρουσίασε ακολούθως τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαγνώσεων έγινε στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και έκτοτε παρουσιάζεται μια πτωτική τάση, κάτι που όπως είπε είναι ενθαρρυντικό. «Ωστόσο για να μπορέσουμε να έχουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα θα πρέπει αυτή η πτωτική πορεία να συνεχιστεί» και να φτάσουμε σε μηδενικό, ει δυνατόν, αριθμό διαγνώσεων, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι οι θάνατοι εμφανίζονται προς το παρόν σποραδικά, ωστόσο ανέφερε ότι ενδέχεται να δούμε στη συνέχεια περισσότερους θανάτους, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που μολύνθηκαν και νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι σύντομα θα είναι σε θέση να δώσουν πληροφορίες για τον αριθμό ασθενών που βρισκόταν σε αυτοπεριορισμό και ανέκαμψαν.

Ρωτήθηκε εξάλλου για τα στοιχεία που δείχνουν ότι 21% των κρουσμάτων δεν ανέφεραν συμπτώματα και είναι νεαρά άτομα, με τον κ. Νικολόπουλο να λέει ότι η δειγματοληψία πρέπει να καθοδηγείται από την επιδημιολογική εικόνα. «Κάναμε μια πρώτη διερεύνηση για να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που δεν μας ανέφεραν συμπτώματα, τουλάχιστον στη διάγνωση», είπε. Ανέφερε ωστόσο ότι ενδεχομένως να εμφάνισαν συμπτώματα στη συνέχεια και αυτό το κομμάτι διερευνάται.

Η προσπάθεια τόσο στην Αραδίππου όσο και στην Πάφου ήταν να ληφθούν δείγματα από όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, συνέχισε ενώ εξέφρασε την ελπίδα να δημιουργηθεί μια καλύτερη εικόνα με τους 20.000 ελέγχους και την τυχαία δειγματοληψία στον πληθυσμό που θα ακολουθήσουν.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που προκύπτει από τα κρούσματα που εντοπίζονται από ελέγχους σε ιδιωτικά εργαστήρια, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι «υπάρχει εγχώρια μετάδοση στην Κύπρο, υπάρχουν μικρά ή και ίσως λίγο μεγαλύτερα δίκτυα μετάδοσης. Αυτό είναι ξεκάθαρο». Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια είναι να μην επεκταθούν αυτά τα δίκτυα, ενώ είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση βοηθούν και τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης αλλά και οι διαγνωστικοί έλεγχοι. «Σίγουρα μας βοηθάει αυτή η πληροφορία, από τις εξετάσεις που γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο, να έχουμε μια καλή εικόνα» ανέφερε.

Σχετικά με την Αραδίππου και τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι είναι σαφές πως υπάρχει δίκτυο μετάδοσης. Είπε ότι σε αναλογία πληθυσμού «είναι σαφές ότι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός στην Κύπρο» ενώ η έρευνα έδειξε ότι κατά προσέγγιση το 1,5% είχε ενεργό μόλυνση.

Ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός από το γεγονός ότι είναι μικρό το ποσοστό των θετικών ατόμων που βρέθηκε στην Αραδίππου, καθώς πίσω από αυτές ενδεχομένως να βρίσκονται και άλλες που δεν μπόρεσαν να διαγνωστούν. Η μόνη λύση είναι να το παρακολουθούμε, δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε την τήρηση των μέτρων για να μην μεγαλώσει το δίκτυο μόλυνσης, κατέληξε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.