Φόρμα αναζήτησης

30 χρόνια απραξία για προστασία του Ακάμα

Παρά το ντελίριο δηλώσεων καταδίκης των εμπρηστικών ενεργειών στον Ακάμα, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή 70 εκταρίων κρατικού δάσους, κυβέρνηση, κρατικές υπηρεσίες και κόμματα παραμένουν εκτεθειμένα διότι για 30 χρόνια δεν έπραξαν τίποτε για την προστασία της περιοχής. Από το 1989, που επιβλήθηκαν οι λευκές ζώνες, λήφθηκαν δεκάδες αποφάσεις για την προστασία του κρατικού δάσους και τη δημιουργία εθνικού πάρκου, αλλά καμία δεν υλοποιήθηκε. H απραξία ήταν αποτέλεσμα ψηφοθηρικών επιλογών αλλά και πολιτικών πιέσεων από μεγαλοϊδιοκτήτες, οι οποίοι ακόμη και σήμερα επιδιώκουν αναπτύξεις στην προστατευόμενη περιοχή. Ακόμη και οι αποφάσεις της παρούσας κυβέρνησης παραμένουν επί χάρτου. Πυρκαγιές γύρω και μέσα στο κρατικό δάσος εκδηλώνονταν κάθε χρόνο και ήταν ζήτημα χρόνου πότε θα ερχόταν η καταστροφή. Ευτυχώς και αυτή τη φορά, παρά το μέγεθος της καταστροφής, το κρατικό δάσος διασώθηκε. Από τα 5.700 εκτάρια κρατικού δάσους, έγιναν στάχτη 70 εκτάρια σε μια περίμετρο περίπου 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η αποκατάσταση της βλάστησης στην καμένη περιοχή θα χρειαστεί, σύμφωνα με ειδικούς, περίπου 100 χρόνια. Από το σημείο και τις συνθήκες που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά εκτιμάται ότι ήταν έργο εμπρηστών. Ωστόσο, η Αστυνομία δεν έχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο για να επικεντρώσει τις έρευνες κάπου συγκεκριμένα προκειμένου να εντοπίσει τους δράστες. Τους προηγούμενους μήνες εκδηλώθηκαν σε άλλες δύο περιπτώσεις πυρκαγιές στον Ακάμα, κοντά στο κρατικό δάσος, για τις οποίες μάλιστα εντοπίστηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί, όμως δεν υπήρξε κανένα άλλο στοιχείο για τον εντοπισμό των δραστών. Τόσο το Υπουργείο Γεωργίας όσο και το Τμήμα Δασών εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι δράστες κινήθηκαν βάσει σχεδίου και με στόχο να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή. Επιμένουν μάλιστα πως αυτό έγινε την παραμονή της σύσκεψης που είχε καθοριστεί για να εξεταστεί η πορεία εφαρμογής του διαχειριστικού σχεδίου για το εθνικό πάρκο. Σημειώνουν, επίσης, ότι ανάλογες προσπάθειες εμπρησμού έγιναν και τις παραμονές άλλων παρόμοιων συσκέψεων.

Ανεγκέφαλοι και εμπρηστές

Για την καταστροφική πυρκαγιά στο κρατικό δάσος όλοι συμφωνούν ότι ήταν έργο εμπρηστών και ανεγκέφαλων, οι οποίοι θεωρούν ότι με τέτοιες ενέργειες θα επηρεάσουν πολιτικές αποφάσεις. Εκτός από αυτούς που έδρασαν βάσει σχεδίου, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν τιτάνιο αγώνα για τον έλεγχο της πυρκαγιάς σε κοντινή απόσταση δίπλα από το κρατικό δάσος, στην κοινότητα Δρούσειας ξεσπούσε νέα πυρκαγιά. Στη διάρκεια της ίδια μέρας, σε διάφορες κοινότητες της Πάφου ξέσπασαν συνολικά άλλες 7 πυρκαγιές που οφείλονταν σε καψαλίσματα.

Πόλεμος δηλώσεων

Η σύνδεση των πυρκαγιών με τη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας εξόργισε τον κοινοτάρχη της Ίνιας, Γιάγκο Τσίβικο, ο οποίος ανέφερε ότι αν επιδίωκαν οι κάτοικοι της περιοχής να κάψουν τον Ακάμα θα τον έκαιγα ολόκληρο εδώ και χρόνια. Αν υπάρχουν, όπως είπε, ανεγκέφαλοι, αυτό δεν νομιμοποιεί κανέναν να επιρρίπτει ευθύνες στους ιδιοκτήτες γης της περιοχής, οι οποίοι δεν μπορούν εδώ και 30 χρόνια να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης Ακάμα, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ζήτησε γραπτώς από την κυβέρνηση, και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όπως στη βάση του Διαχειριστικού Σχεδίου – το.οποίο θα έπρεπε να έχει ήδη υλοποιηθεί – να απαγορευτεί παντελώς το κυνήγι εντός του Εθνικού Πάρκου και στο Δάσος του Ακάμα, και όπως όλο το Εθνικό Πάρκο από την Πέγεια μέχρι Λουτρά Αφροδίτης περιφραχθεί και γίνεται αυστηρώς έλεγχος σε όσους εισέρχονται μόνο από 4 εισόδους. Διερωτώνται, επίσης, γιατί αποσύρθηκε η υπουργική απόφαση του 2009 για αποζημίωση και ανταλλαγή όσων η γη έχει επηρεαστεί και μηδενιστεί η αξία. Όσον αφορά τις πυρκαγιές, ο σύνδεσμος καταγγέλλει τους ανεγκέφαλους εμπρηστές και καλεί το κράτος να τους εντοπίσει. Από την πλευρά της, η Κοινοτική Δράση Ακάμα, στην οποία συμμετέχουν δήμοι και κοινότητες της περιοχής, εκφράζει τη λύπη της για τις κακόβουλες πυρκαγιές, οι οποίες καταστρέφουν και τις κοινότητες της περιοχής. Ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού Πάφου, Ανδρέας Χριστοδούλου, μιλώντας εκ μέρους της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, χαρακτήρισε τους εμπρησμούς ντροπή και τόνισε ότι δεν συνιστούν τρόπο επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος. «Οι κάτοικοι των χωριών που ζουν στις παρυφές του Ακάμα έχουν αγανακτήσει με τις εγκρίσεις και ακυρώσεις αποφάσεων για επίλυση του προβλήματος των ιδιωτικών περιουσιών που είναι εγκλωβισμένες στον Ακάμα εδώ και 30 χρόνια και με τις όποιες καθυστερήσεις στην εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου που να ευνοεί τον άνθρωπο και τη φύση ταυτόχρονα». Το Κίνημα Οικολόγων, σε νέα ανακοίνωσή του, διερωτάται γιατί δεν πήραν μέτρα οι αρμόδιοι αν ήξεραν ότι κινδυνεύει το Δάσος του Ακάμα από εμπρησμό. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλει την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην επανέκδοση του διαχειριστικού σχεδίου για τον Ακάμα, γεγονός που ανοίγει την όρεξη σε διάφορους κύκλους και πρόσωπα. Η ευθύνη για την καθυστέρηση ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, καταλήγει.

Διαβεβαιώσεις υπ. Γεωργίας για μέτρα

Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ολοκληρώθηκε χθες με εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις. Με το πρώτο φως της ημέρας δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα ξεκίνησαν ρίψεις νερού για να σβήσουν διάσπαρτες εστίες. Παράλληλα, επίγειες δυνάμεις, με τη χρήση και μηχανημάτων, δημιουργούσαν αντιπυρικές λωρίδες μέσα στο καμένο δάσος. Μετά το μεσημέρι, μέρος των πυροσβεστικών συνεργείων αποσύρθηκε σταδιακά από την περιοχή, όμως παρέμειναν κάποιες δυνάμεις για προληπτικούς λόγους. Την περιοχή επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ακάμα θησαυρό, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την προστασία του ύψιστη προτεραιότητα όλων.

Την αποφασιστικότητά του να εξορθολογιστεί η άναρχη κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα και να λειτουργήσει ο Ακάμας ως ένα σύγχρονο, λειτουργικό εθνικό δασικό πάρκο, καθώς και να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους τα εγκληματικά στοιχεία που προκαλούν τις πυρκαγιές, εξέφρασε σε δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καδής. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Καδής ανέφερε ότι ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για μέτρα που μπορούν να προχωρήσουν αμέσως, όπως πιο συχνές περιπολίες, και αναμένει το αποτέλεσμα ειδικής διερεύνησης, η οποία θα γίνει υπό την εποπτεία του Τμήματος Δασών, για άλλα αποτρεπτικά μέτρα με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Σε ερώτηση αν, λόγω της χρονικής στιγμής που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, δηλαδή πριν την προγραμματισμένη σύσκεψη για το σχέδιο ανάπτυξης του Ακάμα, θεωρεί ότι προκλήθηκαν από άτομα που διαφωνούν με το σχέδιο, ο κ. Καδής απάντησε ότι «είναι μια πάρα πολύ σοβαρή πιθανότητα». Ο κ. Καδής αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί για το Εθνικό Πάρκο, με ορίζοντα το 2022. Τότε, όπως είπε, «θα έχουμε ελεγχόμενες εισόδους, θα έχουμε ελεγχόμενη διακίνηση, θα έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες σε συγκεκριμένους χώρους και θα τερματιστεί αυτή η αναρχία που επικρατούσε μέχρι σήμερα».

Κάμερες

Σε ερώτηση για μέτρα αποτροπής του φαινομένου των εγκληματικών ενεργειών και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει και χρήση drone, ο κ. Καδής απάντησε ότι «μπορεί να γίνει και χρήση drone, μπορεί να γίνει και χρήση δορυφόρου», προσθέτοντας ότι «συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση αυτές οι εναλλακτικές επιλογές». Ακόμη, πρόσθεσε, και η χρήση κάμερας. Ήδη, είπε, «βρισκόμαστε σε επαφή με την επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να είμαστε σίγουροι ότι η εγκατάσταση τέτοιου είδους καμερών δεν θα έχει οποιοδήποτε πρόβλημα νομιμότητας». Στο μεταξύ, χθες, σε διευρυμένη συνάντηση που ακολούθησε την αρχική σύσκεψη για την πορεία εφαρμογής του διαχειριστικού σχεδίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα αρμόδια υπουργεία και τις τοπικές αρχές, συζητήθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφάλεια των επισκεπτών που φτάνουν στην περιοχή διά θαλάσσης και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα από μεγάλο αριθμό θαλάσσιων σκαφών, ιδιαίτερα στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.