Φόρμα αναζήτησης

270 προαγωγές στην ΕΦ – Οι αποστρατείες άνοιξαν τον δρόμο

Το Υπουργείο Άμυνας ζητά την άδεια της Βουλής για αποδέσμευση κονδυλίων ώστε να γίνουν προαγωγές 270 αξιωματικών και υπαξιωματικών της ΕΦ. Πρόκειται για 206 αξιωματικούς και 64 υπαξιωματικούς, έναντι κενών θέσεων που δημιουργούνται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, είτε λόγω αφυπηρετήσεων, είτε λόγω παραιτήσεων ή προαγωγών και αποστρατειών.

Δύο υποστράτηγοι

Μεταξύ των κενών θέσεων είναι και 12 ανώτατων αξιωματικών. Συγκεκριμένα δύο θέσεις υποστρατήγων και δέκα ταξιάρχων. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην ΕΦ υπάρχουν μόνο δύο θέσεις αντιστρατήγων τις οποίες κατέχουν ο αρχηγός και ο υπαρχηγός, οι οποίοι διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συμβόλαιο. Στους βαθμούς ταγματάρχη, αντισυνταγματάρχη και συνταγματάρχη (ανώτεροι αξιωματικοί) υπάρχουν 108 κενές θέσεις. Πρόκειται για 33 συνταγματάρχες, 36 αντισυνταγματάρχες και 39 ταγματάρχες. Τέλος υπάρχουν και 86 κενές θέσεις κατώτερων αξιωματικών. Πρόκειται για 38 λοχαγούς και 48 υπολοχαγούς. Αυτή τη στιγμή οι κενές θέσεις αξιωματικών είναι 15. Οι θέσεις των ανθυπολοχαγών καλύπτονται κάθε χρόνο με τους απόφοιτους των Σχολών Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων.

Υπαξιωματικοί

Η ΕΦ εντός του 2019 πρόκειται να καλύψει και 64 θέσεις υπαξιωματικών. Πρόκειται για 20 επιλοχίες, 14 αρχιλοχίες, 10 ανθυπασπιστές Γ’, 10 ανθυπασπιστές Β’ και 10 ανθυπασπιστές Α’. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή οι κενές θέσεις υπαξιωματικών είναι μόλις 7.

Υπενθυμίζουμε ότι οι υπαξιωματικοί της ΕΦ δεν προάγονται πλέον σε αξιωματικούς, παρά μόνο σε ποσοστό 20% επί των αποφοίτων των Σχολών Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων. Προϋπόθεση οι υπαξιωματικοί να προέρχονται από τις παραγωγικές σχολές της Ελλάδας.

Μπαίνει τάξη στην πυραμίδα της ΕΦ

Στο σύνολο των κενών θέσεων που δημιουργούνται μέσα στο 2019 είναι και μία θέση συνταγματάρχη, μία ταγματάρχη και μιας γυναίκας αρχιλοχία, που έχουν υποβάλει παραιτήσεις από την ΕΦ οι οποίες έχουν εγκριθεί.

Ομαλοποίηση

Στις ανώτατες βαθμίδες οι κενές θέσεις προκύπτουν από τις ετήσιες κρίσεις αξιωματικών, με τις οποίες κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες την υπηρεσία τους 5 ταξίαρχοι και 16 συνταγματάρχες, στις 15 Μαρτίου.

Στόχος του Υπ. Άμυνας είναι η ομαλοποίηση της διαδικασίας προαγωγών και αποστρατειών στην ΕΦ με την κάλυψη των κενών θέσεων που θα δημιουργούνται από τις αποστρατείες με προαγωγές των κατώτερων βαθμών. Για πολλά χρόνια η ΕΦ αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καθήλωση αξιωματικών στον ίδιο βαθμό λόγω έλλειψης κενών θέσεων, αφού οι αποστρατείες στους ανώτατους βαθμούς γίνονταν με τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας. Παράλληλα οι ανώτατοι βαθμοί για κάποια χρόνια ήταν κατειλημμένοι από αξιωματικούς οι οποίοι δεν είχαν αποφοιτήσει από στρατιωτικές σχολές αλλά είχαν εισέλθει στο στράτευμα με διάφορους τρόπους, και εκ των πραγμάτων δεν είχαν την απαιτούμενη κατάρτιση.

Κλείνουν τρύπες

Τα τελευταία χρόνια διευθετήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην πυραμίδα της ΕΦ, με την τακτοποίηση των θεμάτων που αφορούσαν ΕΠΥ, εθελόντριες και υπαξιωματικούς και αξιωματικούς που είχαν προσληφθεί με συμβόλαια. Πολλές από τις ανάγκες καλύπτονται πλέον από ΣΥΟΠ ενώ όλοι οι υπαξιωματικοί προέρχονται αποκλειστικά από τη ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, και ΣΤΥΑ. Η αναβάθμιση του Ναυτικού με την αγορά πλοίων ανοικτής θαλάσσης, δημιούργησε ανάγκες για περισσότερα εκπαιδευμένα στελέχη από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ΣΜΥΝ και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια οι εισακτέοι είναι αυξημένοι σε σχέση με το παρελθόν. Το ίδιο συμβαίνει και με την Αεροπορία.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.