Φόρμα αναζήτησης

2500 ευρώ έξτρα, αλλά… – Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο δυναμικών μέτρων από τους γιατρούς

Στα συλλογικά τους όργανα παραπέμπουν σήμερα τη νέα πρόταση οικονομικών κινήτρων οι συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου, για να αποφανθούν εάν την αποδέχονται ή όχι.

Η πρόταση προνοεί αύξηση στα ετήσια εισοδήματα των ειδικών γιατρών του δημοσίου που ξεπερνά τις 30.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Μια απόρριψη της πρότασης θα οδηγήσει τον τομέα της υγείας, στην κρίσιμη καμπή της εφαρμογής της β’ φάσης του ΓεΣΥ, σε νέες περιπέτειες, αφού ήδη οι συντεχνίες έχουν εξαγγείλει δυναμικά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται και το σενάριο των μαζικών παραιτήσεων. Αύριο επίκειται νέα συνάντηση μεταξύ ΟΚΥπΥ και των τριών συντεχνιών των γιατρών.

Η πρόταση

Όπως πληροφορείται ο «Π», η πρόταση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) προνοεί οικονομικά κίνητρα που μηνιαίως ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 2.596 ευρώ για κάθε ειδικό γιατρό. Ετησίως, τα κίνητρα για κάθε γιατρό ανέρχονται κατά μέσο όρο στις 31.153,85 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το διαθέσιμο κονδύλι είναι κοντά στα 20 εκατ. ευρώ, με τον ΟΚΥπΥ να διαθέτει το 60% του ποσού οριζόντια στους γιατρούς και το 40% στις κλινικές, οι οποίες θα το διανέμουν ακολούθως στους γιατρούς τους, με κριτήριο την παραγωγικότητά τους. Το κονδύλι αρχικά ανερχόταν στα 17 εκατ. ευρώ και με παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη ανέβηκε στα 20 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται πάντως ο Πρόεδρος να μεσολαβήσει εκ νέου, δίνοντας άλλα τρία εκατομμύρια στους ειδικούς γιατρούς – όσο είναι και το οικονομικό χάσμα που χωρίζει τις πλευρές από μια συμφωνία.

Οι συντεχνίες

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών θεωρεί ότι προς το παρόν και μέχρι να ομαλοποιηθεί στα κρατικά νοσηλευτήρια η κατάσταση από τις αλλαγές που θα επέλθουν από τη β’ φάση του ΓεΣΥ θα πρέπει τα κίνητρα να δίνονται οριζόντια. Η συντεχνία, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε ο «Π», κατά τη συνάντηση του Σαββάτου με τον ΟΚΥπΥ ζήτησε λεπτομέρειες για το πώς θα μετριέται η παραγωγικότητα του κάθε γιατρού, ποιος θα αποφασίζει για αυτά τα θέματα κ.λπ. Θεωρεί επίσης ότι η κάθετη κατανομή κινήτρων ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των γιατρών αφού, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια με τα οποία θα μετρούν την παραγωγικότητά τους.

Τα συλλογικά όργανα της συντεχνίας θα αποφασίσουν σήμερα εάν αποδέχονται ή όχι την πρόταση. Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της, Σωτήρης Κούμας, στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση των μελών της για μαζικές παραιτήσεις. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα αντίδρασης που ενδεχομένως σήμερα –εάν η πλειοψηφία απορρίψει την πρόταση– θα συζητηθεί ενδελεχώς.

Από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ, η πρόταση κινήτρων του ΟΚΥπΥ εξετάζεται με θετικό φακό, αν και, όπως λέχθηκε στον «Π», κάποιες πρόνοιές της χρήζουν βελτιώσεων. Και ο κλάδος ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ είχε εξαγγείλει δυναμικά μέτρα, με τη συντεχνία να αποφασίζει επίσης σήμερα για τα παρακάτω βήματά της.

Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί επί της πρότασης και η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Γιατρών.

Οι συντεχνίες των γιατρών βρίσκονται σε συνεννόηση μεταξύ τους, αν και η καθεμιά θα αποφασίσει ξεχωριστά για την πρόταση. Στην αυριανή συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ δεν αποκλείεται οι συντεχνίες να ζητήσουν και εγγύηση από το κράτος σε ό,τι αφορά την πρόταση κινήτρων. Ουσιαστικά, αυτό το οποίο σκέφτονται οι γιατροί είναι να διασφαλίσουν ότι ο ΟΚΥπΥ θα μπορεί να τους παραχωρεί τα όσα συμφωνηθούν, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο ποσοστό, ασχέτως εάν τα εισοδήματά του για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στη β’ φάση του ΓεΣΥ δεν θα είναι τα προβλεπόμενα.

Περιμένουν οι νοσηλευτές

Στο μεταξύ, στην αναμονή βρίσκονται οι συντεχνίες των νοσηλευτών σε σχέση με τη στελέχωση των νοσοκομείων με πρόσθετο αριθμό νοσηλευτών/τριών. Εδώ και ενάμιση μήνα, όπως ανέφερε στον «Π» ο γ.γ. της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών Παναγιώτης Γεωργίου, αναμένουν από τον ΟΚΥπΥ να τους ενημερώσει για τον αριθμό των νοσηλευτών που θα προσληφθεί. Ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως βάσει έρευνας που έχει γίνει από τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, για λογαριασμό του Οργανισμού, παγκύπρια τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να ενισχυθούν με περίπου 300 νοσηλευτές/τριες. Ως γνωστό, η συντεχνία έχει προειδοποιήσει ότι θα καλέσει τα μέλη της να μην στελεχώνουν θαλάμους και τμήματα που δεν καλύπτονται από επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.