Φόρμα αναζήτησης

250 φάρμακα εκτός ΓεΣΥ

Διακόσια πενήντα (250) φάρμακα, προς το παρόν, είναι εκτός ΓεΣΥ επειδή οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας τους δεν ενδιαφέρονται να τα εντάξουν στο σύστημα. Εξ αυτών, όπως πληροφορείται ο «Π», τα 52 δεν έχουν αντίστοιχα ανταλλάξιμα. Είναι, δηλαδή, μοναδικά στην αγορά. Πρόκειται, ως επί των πλείστων, για φάρμακα που χρησιμοποιούνται από πολύ μικρό αριθμό ασθενών για σπάνια νοσήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) έχει προχωρήσει με την καταγραφή των φαρμάκων αυτών και έχει ήδη δώσει οδηγίες στους εισαγωγείς και κατασκευαστές φαρμάκων όπως διερευνήσουν τους λόγους της μη ένταξής τους στο ΓεΣΥ ώστε να συζητηθούν και να δοθούν οριστικές λύσεις. Παρά την απουσία τους από το νέο σύστημα υγείας, το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ έχουν φροντίσει ώστε κανένας ασθενής να μην μείνει χωρίς τα φάρμακά του.

Η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται ήδη στη διαδικασία της αγοράς των 52 φαρμακευτικών σκευασμάτων για κάλυψη των αναγκών για περίοδο έξι μηνών. Για τα υπόλοιπα 198 σκευάσματα, δεν αναμένεται να προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα αφού διαθέτουν ανταλλάξιμα.

Το πιο μεγάλο κώλυμα σε σχέση με την ένταξη των φαρμάκων αυτών στο ΓεΣΥ φαίνεται πως είναι οι αποζημιώσεις των κατόχων άδειας κυκλοφορίας τους στην κυπριακή αγορά. Για τον σκοπό αυτό, θα συσταθούν Αd hoc επιτροπές, τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα εξετάσουν ενδελεχώς το θέμα των αποζημιώσεων.
Την ίδια ώρα όμως, Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ επιχειρούν να εξασφαλίσουν απόθεμα φαρμάκων -κυρίως αυτών που βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση- ώστε να μηδενιστεί ο

κίνδυνος νέων ελλείψεων στην αγορά. Τα νέα δεδομένα στην αγορά φαρμάκων της Κύπρου, με το ΓεΣΥ, ενδέχεται να μην επιτρέψουν στους εισαγωγείς και προμηθευτές φαρμάκων να προσαρμοστούν στις ανάγκες της αγοράς γι’ αυτό και λήφθηκε απόφαση για αγορά αποθέματος από το κράτος με διανομή απευθείας από τις φαρμακαποθήκες στα ιδιωτικά φαρμακεία. Στα χέρια πάντως των φαρμακεμπόρων, εντός των επόμενων ημερών, θα φτάσει ο κατάλογος με τις πωλήσεις φαρμάκων τον πρώτο ενάμιση μήνα λειτουργίας του ΓεΣΥ. Πρόκειται ουσιαστικά για την εικόνα της αγοράς φαρμάκων στο ΓεΣΥ η οποία θα βοηθήσει τους εισαγωγείς φαρμάκων να προγραμματίζουν έγκαιρα και σωστά τις παραγγελίες τους.

Ο κατάλογος φαρμάκων του νέου συστήματος υγείας περιλαμβάνει μέχρι στιγμής περισσότερα από 1.000 σκευάσματα με τη συμβουλευτική επιτροπή να εξετάζει συνεχώς την ένταξη νέων φαρμάκων στο ΓεΣΥ. Ευρείας χρήσης φάρμακα, όπως για τη χοληστερόλη, τον θυροειδή κ.ά. εγκρίθηκαν από την επιτροπή και τις επόμενες μέρες θα τεθούν στη διάθεση των γιατρών και των ασθενών. Υπολογίζεται πάντως ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο ο κατάλογος θα περιλαμβάνει γύρω στα 1.600 σκευάσματα.

Λογισμικό κτυπά τις ελλείψεις φαρμάκων

Από σήμερα οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αναβαθμισμένο λογισμικό το οποίο εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει κατά 80% τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε φάρμακα ευρείας χρήσης. Ουσιαστικά, από σήμερα οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να αντικαταστήσουν σκεύασμα το οποίο συνταγογραφείται από τους γιατρούς του ΓεΣΥ και παρουσιάζει έλλειψη με άλλο ακριβότερο φάρμακο. Μέχρι σήμερα, αυτό δεν επιτρεπόταν από το λογισμικό. Συνεπακόλουθα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακοποιών Ελένη Πιέρα Ισσεγιέκ, στις πλείστες των περιπτώσεων η έλλειψη είναι πλασματική. Υπάρχουν, δηλαδή, ανταλλάξιμα σκευάσματα που είναι διαθέσιμα ωστόσο δεν ήταν δυνατόν η αντικατάστασή τους και η εξυπηρέτηση των ασθενών μέσω του λογισμικού.

Η ρύθμιση αυτή γίνεται προσωρινά και θα διαρκέσει μέχρι την ομαλοποίηση της αγοράς φαρμάκων, ενώ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα παρακολουθεί πολύ στενά τις ενέργειες των φαρμακοποιών ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκμετάλλευσης του συστήματος. Να σημειωθεί ότι στη βάση των Κανονισμών του ΓεΣΥ παρέχεται το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να ανταλλάζουν φάρμακα φθηνότερα απ’αυτά που ο γιατρός συνταγογραφεί.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.