Φόρμα αναζήτησης

2020ΕΣΣΟ/Πανεπιστήμια ΗΒ: Πατέρας ζητά διευκρινίσεις από την Επ. Διοικήσεως για τους «81 άρρενες»Ανοικτή επιστολή προς την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Λοττίδη, απέστειλε ο Άθως Σοφοκλέους, εκπρόσωπος της Πλατφόρμας των γονιών που ζητούν αναστολή/προσωρινή απόλυση των παιδιών τους που υπηρετούν σήμερα τη στρατιωτική τους θητεία, ώστε να μπορέσουν να φοιτήσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια πριν αυξηθούν τα δίδακτρα λόγω Brexit κλπ.

Ο κ. Σοφοκλέους ζητά από την Επίτροπο Διοίκησης να διευκρινίσει που βρήκε τον αριθμό «81» και πως τεκμηριώνει ότι αυτοί οι «81 άρρενες» είχαν εξασφαλίσει θέση σε βρετανικά πανεπιστήμια και μπορούσαν να αρχίσουν αμέσως τις σπουδές τους, όπως αναφέρεται στην έκθεση/απάντησή της στο «Αίτημα για αναστολή στράτευσης του XXXXX, για σκοπούς έναρξης των σπουδών του το 2020», ημερομηνίας 17 Αυγούστου 2020 [http://www.ombudsman.gov.cy/ombudsman/ombudsman.nsf/All/E9E9D3B857C8A742C22585D900459BD9/$file/1547_2020__.pdf].

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έκθεση/απάντηση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, το εξής: «Από πληροφορίες των γονέων που αποτάθηκαν στο Γραφείο μου οι άρρενες που έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση και μπορούν να αρχίσουν άμεσα τις σπουδές τους είναι γύρω στους 81 από το σύνολο των 536 περίπου προσώπων που επηρεάζονται σήμερα από την αλλαγή των διδάκτρων αν αρχίσουν τις σπουδές τους το 2021».

ΥΠΑΜ: Αναστολή θητείας, μόνο αν εγκριθεί ο προϋπολογισμός για ΣΥΟΠ

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή Άθου Σοφοκλέους προς την Επίτροπο Διοίκησης: 

Λευκωσία, 14/09/2020 

Ανοικτή Επιστολή προς Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Αξιότιμη κ. Λοττίδη, 

Είμαι πατέρας ενός εκ των ‘’81 αρρένων’’ στους οποίους αναφέρεστε στην έκθεση σας ημερομηνίας 17/08/2020 (αν και ο συγκεκριμένος αριθμός των παιδιών που έκαναν αρχικά αίτηση για αναστολή/προσωρινή απόλυση της θητείας τους είναι 84), θα σας παρακαλούσα όπως μου διευκρινίσετε την εξής τοποθέτηση σας: 

«Από πληροφορίες των γονέων που αποτάθηκαν στο γραφείο μου οι άρρενες που έχουν εξασφαλίσει θέση (για το 2020) και μπορούν ν αρχίσουν άμεσα τις σπουδές τους, είναι γύρω στους 81…» (σελίδα 2 τελευταία παράγραφος και σελίδα 3 πρώτη παράγραφος). 

Το συγκεκριμένο σημείο της έκθεσής σας είναι ανακριβές και εγείρει ερωτήματα στη βάση των οποίων χτίστηκε παραφιλολογία προνομιακής πληροφόρησης. Πως γνωρίζατε ότι οι 81 είχαν θέση για το 2020; Έχετε επιβεβαιώσει ή διασταυρώσει αυτήν την πληροφορία, η οποία προφανώς δόθηκε χωρίς τεκμηρίωση; 

Είμαι σε θέση να γνωρίζω, ως μέλος και εκπρόσωπος της Πλατφόρμας Στρατεύσιμων Φοιτητών της 2020 ΕΣΣΟ και ως γονέας στρατιώτης που υπέγραψε για αναστολή/προσωρινή απόλυση, πως τα 84 παιδιά δεν είχαν θέση όπως εσείς αναφέρετε για το ακαδημαϊκό έτος 2020/21. Πλείστοι εξ’ αυτών είχαν αιτηθεί θέση για το έτος 2021/22, η εξασφάλιση της οποίας τελούσε υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων των διεθνών εξετάσεων A Levels. Μάλιστα κάποιοι εξ’ αυτών δεν είχαν καν υποβάλει αίτηση. 

Συμπληρωματικά αναφέρω ότι τα 84 παιδιά αιτήθηκαν αναστολή/προσωρινή απόλυση αφού εξασφάλισαν νομική συμβουλή για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα τους, αφού ουδείς επεδείκνυε ενδιαφέρον για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, υπάρχει ζήτημα παραβίασης της Αρχής της Ισότητας σε σχέση με τις συμμαθήτριες τους. Προκειμένου να διασφαλίσουν το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη θα έπρεπε να προηγηθεί διοικητική πράξη, να αιτηθούν και να απορριφθεί η προσωρινή απόλυση. Οι δημόσιες δηλώσεις του τέως Υπουργού Άμυνας εκείνες τις ημέρες ήταν κάθετες και κατηγορηματικές. Η περίπτωση να εξεταστεί ένα τέτοιο αίτημα θεωρείτο άκρως απομακρυσμένη. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν πριν καν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των A Levels. Στην επιστολή δε που απέστειλαν στο Υπουργείο Άμυνας διαφαίνεται πως πρόθεσή τους δεν ήταν η αναστολή αλλά η συνέχιση της θητείας τους νοουμένου ότι η κυβέρνηση θα ασχολείτο σοβαρά και θα έλυνε το ζήτημα των σπουδών τους.

Ως εκ τούτου, θα σας παρακαλούσαμε όπως διορθώσετε την αναφορά σας, η οποία έχει τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης και δημαγωγίας ενισχύοντας την παραπληροφόρηση σε βάρος των στρατεύσιμων φοιτητών. 

Με εκτίμηση, 

Άθως Σοφοκλέους

Εκπρόσωπος της Πλατφόρμας 

Email: amltd@spidernet.com.cy

Νέα επιστολή πατέρα προς τον Υπ. Άμυνας για σπουδές στο ΗΒ/2020ΕΣΣΟ

ΕΣΣΟ2020/Σπουδές στο ΗΒ – Επιστολή πατέρα προς τον Υπ. Άμυνας

Επιστολή μητέρας προς τον Υπ. Άμυνας για το χειρισμό των ΕΣΣΟ2020/Σπουδές στο ΗΒ

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.