POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

106 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκστρατείας: Το μετέτρεψαν σε παρτ – τάιμ νοσοκομείο 

Από το 2015 το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (106 ΣΝΕ) στη Λευκωσία υπολειτουργεί ενώ από το 2016 που παραδόθηκε η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου έναντι €2 εκατ. παραμένει αναξιοποίητη. Τα τελευταία έξι χρόνια το Υπουργείο Άμυνας πασκίζει να βρει λύσεις χωρίς αποτέλεσμα, με το θέμα να αγγίζει τα όρια του σκανδάλου και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη γραπτή ενημέρωση που έτυχε προ ημερών η Βουλή επί του θέματος, το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεων με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για αξιοποίηση του στρατιωτικού νοσοκομείου. Σημειωτέο, ότι τα ίδια λέχθηκαν προ μηνών από το Υπουργείο Άμυνας και στην Ελεγκτική Υπηρεσία όταν ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους που παραμένει αναξιοποίητη εδώ και χρόνια η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου που είναι πλήρως εξοπλισμένη.

Το στρατιωτικό νοσοκομείο λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι ενώ θα μπορούσε να επιστρατευτεί από την Πολιτεία για τη νοσηλεία ασθενών ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας όπου τα δημόσια νοσηλευτήρια φτάνουν στα όριά τους. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που βλέπουμε να γίνεται εδώ και μήνες είναι να βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων με τον ΟΚΥπΥ για αξιοποίηση του στρατιωτικού νοσοκομείου χωρίς κατάληξη, με τον υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη να εκφράζει την ελπίδα ότι αυτές οι διαβουλεύσεις θα τελεσφορήσουν εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 το 106 ΣΝΕ, που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου BMH, λειτουργούσε σε 24ωρη βάση χειριζόμενο περιστατικά όλων σχεδόν των ειδικοτήτων. Ωστόσο, λόγω έλλειψης προσωπικού και ιδιαίτερα ιατρών σημαντικών ειδικοτήτων, η 24ωρη λειτουργία του νοσοκομείου αναστάλθηκε μέχρι νεωτέρας! Έκτοτε, τα περιστατικά ασθενών ή τραυματιών εκτός των κανονικών ωρών εργασίας, που πριν τύγχαναν χειρισμού από το 106 ΣΝΕ, διακομίζονται στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Εξετάσεις που αφορούν αρκετές ειδικότητες καθώς και χειρουργεία παραπέμπονται, επίσης, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ασθενείς που εξετάστηκαν κατά το έτος 2020 στα εξωτερικά ιατρεία του 106 ΣΝΕ δεν ξεπέρασαν τους 7.000.

Η νέα πτέρυγα

Η νέα πτέρυγα του 106 ΣΝΕ παραδόθηκε τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή, 16 μήνες μετά τη λήψη της απόφασης για αναστολή της λειτουργίας του σε 24ωρη βάση, καθιστώντας το έτσι νοσοκομείο μερικής απασχόλησης. Η νέα πτέρυγα αποτελείται από ισόγειο στο οποίο στεγάζονται η διαλογή και το μικροβιολογικό εργαστήριο, από βοηθητικούς χώρους όπως κουζίνα, εστιατόριο και αίθουσες αιμοληψιών, υποδοχής και αναμονής και από έναν όροφο που περιλαμβάνει δύο χειρουργικές αίθουσες, αίθουσα ανάνηψης και προετοιμασίας ασθενών για χειρουργείο, έξι θαλάμους νοσηλείας δύο για αξιωματικούς και τέσσερις για κληρωτούς και άλλους βοηθητικούς χώρους όπως γραφείο νοσηλευτών, γραφείο εφημερεύοντος ιατρού, αποχωρητήρια, ντους κ.ά. Το κόστος της νέας πτέρυγας του στρατιωτικού νοσοκομείου ανήλθε στα €2 εκατ. Ποσό €220.000 κατέβαλε η Δημοκρατία ως αποζημίωση σε έναν από τους εργολάβους του έργου.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας που διενήργησε πρόσφατα σχετικό έλεγχο, ο όροφος της νέας πτέρυγας του στρατιωτικού νοσοκομείου παραμένει αναξιοποίητος αφού χρησιμοποιείται μόνο για δερματικές μικροεπεμβάσεις. Αυτό οφείλεται, αφενός, στο ότι το 106 ΣΝΕ δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση ώστε να χρησιμοποιούνται οι θάλαμοι για νοσηλεία ασθενών και αφετέρου στην έλλειψη ιατρών απαιτούμενων χειρουργικών ειδικοτήτων που καθιστά αδύνατη τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι για σειρά ετών το 106 ΣΝΕ δεν εξυπηρετεί σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες της ΕΦ τόσο σε περιόδους ειρήνης αλλά και σε περιόδους κρίσεων, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε όπως επανεξεταστεί ο τρόπος κάλυψης των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της ΕΦ. Επισημαίνοντας, παράλληλα, πως σε ορισμένες χώρες όπως είναι για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν λειτουργούν στρατιωτικά νοσοκομεία αλλά οι ανάγκες καλύπτονται από ειδικές πτέρυγες των δημόσιων νοσοκομείων.

Παραιτήθηκαν οι μισοί

Πριν 10 χρόνια υπηρετούσαν στο Υγειονομικό Σώμα της Εθνικής Φρουράς συνολικά 52 ιατροί όλων των ειδικοτήτων. Σήμερα, ο αριθμός των στρατιωτικών ιατρών ανέρχεται μόλις τους 26. Με στόχο να ανακοπεί το κύμα φυγής των στρατιωτικών ιατρών που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για να ιδιωτεύσουν, τον Ιούλιο του 2019 η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας που νομιμοποιεί την απασχόληση των στρατιωτικών γιατρών στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, τους επιτράπηκε να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Μάλιστα, ορισμένοι από τους στρατιωτικούς ιατρούς διαπιστώθηκε ότι άρχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΓεΣΥ χωρίς να λάβουν τη σχετική άδεια ως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Γεγονός, που συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.

Τι έλεγαν πριν έξι μήνες

Σε απάντηση των παρατηρήσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Ανδρέας Π. Λουκά απέστειλε στις 26/10/2020 επιστολή στον γενικό ελεγκτή πληροφορώντας τον με τα ακόλουθα:

  • Αναμένεται νέα διαβούλευση με τον ΟΚΥπΥ σε μία προσπάθεια να καταστεί δυνατή η ένταξη των Υγειονομικών Υπηρεσιών της ΕΦ στο ΓεΣΥ. Γεγονός, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του 106 ΣΝΕ και ταυτόχρονα θα υποβοηθήσει στην εξασφάλιση ιατρών ειδικοτήτων για κάλυψη των αναγκών της ΕΦ.
  • Ξεκίνησε η εξέταση του ενδεχόμενου ένταξης των αναγκών υγειονομικού υλικού της ΕΦ στις ποσότητες που θα αγοράζονται κεντρικά από τον ΟΚΥπΥ για εξασφάλιση καλύτερων τιμών. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της ανακύκλωσης των αποθεμάτων φαρμάκων στο μεσοδιάστημα της ζωής τους προκειμένου να αποφεύγεται το ενδεχόμενο να λήγουν με βασική επιλογή την επιστροφή για χρήση στο νοσοκομείο, τουλάχιστον, έναν χρόνο πριν τη λήξη τους.
  • Για άμβλυνση του προβλήματος της έλλειψης ιατρών στην ΕΦ, το ΓΕΕΦ έχει εισηγηθεί αριθμό μέτρων τα οποία μελετώνται από το Υπουργείο Άμυνας όπως την πρόσληψη συμβασιούχων ιατρών, την ενίσχυση της ΕΦ με αξιωματικούς ιατρούς από την Ελλάδα και τη χορήγηση αναβολής κατάταξης λόγω σπουδών στους φοιτητές αναγνωρισμένων ιατρικών σχολών της Κύπρου, ούτως ώστε, αυτοί μετά την αποφοίτησή τους να αξιοποιούνται ως ιατροί κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Τι δηλώνουν σήμερα

O βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας κάλεσε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού τον υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη να ενημερώσει τη Βουλή για το κατά πόσο λήφθηκε τελικά οποιαδήποτε απόφαση για αξιοποίηση του στρατιωτικού νοσοκομείου καθώς το ζήτημα απασχόλησε στο παρελθόν και την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής. Σε απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή στις 9/4/2021 ο υπουργός Άμυνας πληροφόρησε τους βουλευτές ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεις με τον ΟΚΥπΥ με στόχο την αξιοποίηση εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού επ’ ωφελεία της ΕΦ. «Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα τελεσφορήσει το αργότερο εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους», καταλήγει στην επιστολή του ο υπουργός.

 

Υποθέσεις πολιτογράφησης «επενδυτών» με ψευδή στοιχεία: Αυτοί δήλωναν ό,τι ήθελαν, εμείς κάναμε πως δεν ξέραμε

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού για άτομα ηλικίας 30 μέχρι 38 ετών – Δείτε πότε εμβολιάζεται η κάθε ηλικιακή ομάδα (κατάλογος)

Σε αυτά τα σημεία μπορείτε να πάτε για δωρεάν rapid τεστ την Τρίτη 4 Μαΐου (κατάλογος)

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.