POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Κυπριακές λέξεις made in Italy



Από πού νομίζεις πως προέρχονται οι λέξεις «φουντάνα», «κόρτα», «καντούνι» ή ακόμα και το «τραττάρω».

Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς πως η κυπριακή διάλεκτος διαθέτει μόνο λέξεις ελληνογενείς την ώρα που διαχρονικά έχουν αποικήσει στο νησί μας διάφοροι κατακτητές από τις γύρω περιοχές αφήνοντας το στίγμα τους αρχιτεκτονικά αλλά και γλωσσικά.

Φράγκοι, Τούρκοι, Ασσύριοι, Ενετοί και άλλοι, στο πέρασμά τους από την Κύπρο κατάφεραν να δημιουργήσουν και να αφήσουν ένας μέρος της κουλτούρας τους στους ντόπιους, οι οποίοι το ενσωμάτωσαν στην καθημερινότητά τους και το κράτησαν ζωντανό ανάμεσα στους αιώνες.

Πόσες φορές, άλλωστε, μεγαλώνοντας δεν αναρωτιόμασταν για την προέλευση διαφόρων λέξεων που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γονείς μας, και μας ακούγονταν περίεργες. Όταν για παράδειγμα σου έλεγε ο παππούς να «ανοίξεις τη φουντάνα» για να ποτίσετε ή σου πρόσφερε «μια κόρτα ψωμί» στο μεσημεριανό.

Λέξεις-δάνεια από τον καιρό της Ενετοκρατίας που πλέον έχουν ενσωματωθεί με την κυπριακή διάλεκτο και χρησιμοποιούνται και από τις επόμενες γενιές. Ποιος δεν θα σου πει για το «καντούνι» που βρίσκεται το περίπτερο της γειτονιάς του; Ή ποιος δεν χρησιμοποιεί στην εκκλησία τη λέξη «σκάμνος» (από το λατινικό ‘Scamnum’ που σημαίνει πάγκος).

Η σχέση της Κύπρου με την Ιταλία ήταν πάντα ιδιαίτερα στενή και θερμή, λόγω και της Μεσογείου που μας συνδέει, οι κουλτούρες μας περιλαμβάνουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως  η αξία και το στενό δέσιμο με την οικογένεια αλλά και οι σχέσεις με τον Θεό και τη θρησκεία. Ωστόσο, ένα από το βασικότερα κοινά χαρακτηριστικά που μας δένουν με την Ιταλία είναι η αγάπη και η εξάρτηση με το καλό και πλούσιο φαγητό.

Το φαγητό τόσο για τους Κύπριους, όσο και τους Ιταλούς, αποτελεί σημείο αναφοράς καθώς όλη τους η καθημερινότητα περικλείεται από το τι θα μαγειρέψουν το μεσημέρι και το τι θα φάνε το βράδυ.

Ενώ ποιος μπορεί να διαφωνήσει πως μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα των Κυπρίων τα τελευταία χρόνια είναι οι μακαρονάδες και οι πίτσες; Γεύσεις που κατέχουν εξέχουσα  θέση στα σπίτια μας και που για χρόνια αποτελούσαν και αποτελούν βασικό μέρος της εβδομαδιαίας διατροφής μας, και από τις πρώτες επιλογές στις παραγγελίες delivery, όταν δεν θέλαμε σουβλάκια.

Η εβδομάδα, 14-20 Δεκεμβρίου, είναι αφιερωμένη στην ιταλική κουζίνα και η Ιταλική Πρεσβεία της Κύπρου μαζί με το Italian Trade Agency διοργανώνουν για 5η χρονιά την «Εβδομάδα Ιταλικής Κουζίνας», που σκοπό έχει να γνωρίσει σε όλο τον κόσμο την αυθεντική ιταλική γαστρονομία του χθες και του σήμερα.

Αν θες να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το ποια τα εστιατόρια μπορείς να επισκεφθείς ή ακόμα και από ποια καταστήματα μπορείς να προμηθευτείς φρέσκα προϊόντα για να φτιάξεις το δικό σου Ιταλικό γεύμα,  μπορείς να βρεις το αναλυτικό πρόγραμμα της εβδομάδας Ιταλική Κουζίνας εδώ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.