Αν η Μόσχα δεν καταλήξει «τώρα» σε συμφωνία για την Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα έχει άλλη επιλογή από «την επιβολή υψηλών φόρων, δασμών και κυρώσεων σε ό,τι πουλάει η Ρωσία στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες», που συμμετέχουν στον πόλεμο.
«Ήρθε η ώρα ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, λέγοντας: «Δεν προσπαθώ να βλάψω τη Ρωσία. Αγαπώ τον ρωσικό λαό και πάντα είχα μια πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν».
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν προσδιόρισε τις χώρες που θεωρεί ότι συμμετέχουν στον πόλεμο.
Η ρωσική διπλωματία λέει ότι ετοιμάζεται για πρώτη επαφή Πούτιν-Τραμπ
Η ρωσική διπλωματία ετοιμάζεται για την πρώτη επαφή των Προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η οποία όμως «δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί». «Όταν μάλλον ακούσουμε κάτι πιο σαφές και συγκεκριμένο από την Ουάσιγκτον, τότε θα ασχοληθούμε με τον συντονισμό των χρονοδιαγραμμάτων και των οργανωτικών πτυχών», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Γνωστός για τον χειρισμό των λεγόμενων «τελεσιγράφων Πούτιν», που του είχε αναθέσει το Δεκέμβριο του 2021 ο Ρώσος Πρόεδρος, ο κ. Ριαμπκόφ χαρακτήρισε «έστω ένα όχι μεγάλο παράθυρο δυνατοτήτων» την νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, σε σύγκριση με «την απελπισία σε όλες τις πτυχές του προηγούμενου κυρίου του Λευκού Οίκου [Τζο Μπάιντεν]».
Όπως αποκάλυψε ο κ. Ριαμπκόφ, η Μόσχα αναμένει από τις ΗΠΑ την έγκριση της υποψηφιότητας του νέου πρεσβευτή της Ρωσίας, που δεν έχει ακόμη μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, χωρίς όμως να υπάρχουν κάποιες προθεσμίες γι’ αυτή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ από τον Νοέμβριο του 2024 έχει εμφανιστεί στα ρωσικά ΜΜΕ το όνομα του Αλεξάντρ Νταρτσίεφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Βορείου Αμερικής του ρωσικού ΥΠΕΞ, ως πιθανότερου πρεσβευτή της Ρωσίας, στη θέση του Ανατόλι Αντόνοφ, που ολοκλήρωσε πρόσφατα τη θητεία του, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχουν επίσημες επιβεβαιώσεις για την επιλογή αυτή.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι και ποιον θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πώς να οικοδομήσουμε καλύτερα τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, πώς να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους», είπε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης απευθυνόμενος στην ηγεσία του ιστορικού Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, εκτιμώντας ότι «πιθανώς θα δούμε μια εντατικοποίηση των ενδοαμερικανικών τριβών και, ίσως, ακόμη και διαμάχες», γι’ αυτό και «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή», ώστε να καταστεί σαφές, πώς θα επηρεαστεί «το περίγραμμα της πορείας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».
Κατά τη γνώμη του Σεργκέι Ριαμπκόφ ο Ντόναλντ Τραμπ καθοδηγείται αναμφίβολα από την ιδέα «του ιστορικού μεσσιανισμού» και «δεν είναι τυχαίο ότι δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι ο Θεός τον έσωσε για να κάνει τη χώρα του και πάλι μεγάλη. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που μάλλον απουσίαζε στο παρελθόν από την άποψη του αντικειμένου της έρευνας».
«Με τη νίκη του Τραμπ, σε αντίθεση με τις προβλέψεις και την κυρίαρχη στην αμερικανική διεθνή πολιτική επιστήμη ομάδα των φιλελεύθερων-παγκοσμιοποιητών, οι ΗΠΑ εισέρχονται - πιθανώς έχουν ήδη εισέλθει - σε μια νέα πραγματικότητα εθνικολαϊκισμού, κλασικού επεκτατισμού με αξίωση του δόγματος Ντονρόε [Σ.Σ. κατά το δόγμα Μονρόε, με χρήση των αρχικών του Ντόναλντ] όπως έχει ήδη εκφραστεί, και γεωπολιτικής ισχύος χωρίς ανθρωπιστικά, έμφυλα και άλλα περιτυλίγματα», σημείωσε ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών.
Προέβλεψε μάλιστα ότι «η επικείμενη περίοδος θα συνδεθεί όχι μόνο με σημαντικό αριθμό προκλήσεων, αλλά και με αυξημένο ρυθμό αλλαγών και υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και φτωχής προβλεψιμότητας», γι’ αυτό και θα αυξηθεί η σημασία των ερευνητικών ιδρυμάτων διεθνών σπουδών όπως το εν λόγω ρωσικό Ινστιτούτο.
Ουκρανία: Χρειάζονται τουλάχιστον 200.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες για να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε ότι τουλάχιστον 200.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες θα πρέπει να αναπτυχθούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας σε περίπτωση εκεχειρίας με τη Ρωσία και για να αποφευχθεί μια νέα εισβολή, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε σήμερα από το Κίεβο.
"200.000, είναι το λιγότερο. Είναι το ελάχιστο. Διαφορετικά δεν είναι τίποτα", είχε δηλώσει την Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από τον ιστότοπο της προεδρίας.
Είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος αναφέρει δημόσια τον αριθμό μιας τέτοιας στρατιωτικής δύναμης καθώς το σχέδιο αυτό συζητείται στα παρασκήνια εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει την ιδέα να σταθμεύουν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία για να επιβλέπουν μια ενδεχομένη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, η οποία άρχισε πριν από τρία χρόνια την εισβολή στη γειτονική της χώρα και έχει καταλάβει σήμερα σχεδόν το 20% των εδαφών της στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας.
Εδώ και εβδομάδες, εντείνονται οι φήμες για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις ώστε να τεθεί τέλος στη σύγκρουση, κι ενώ υπάρχουν ερωτήματα για τη θέση που θα υιοθετήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο κύριος πάροχος στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.
Ο Τραμπ έκρινε την Τρίτη ότι είναι "πιθανές" νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εάν η Μόσχα δεν διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Δήλωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα "εξετάσουν" τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι μιλώντας στο Νταβός δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να εφαρμόσει "συνολικές κυρώσεις" κατά της Ρωσίας, ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα και να "δώσει στην Ουκρανία όλα τα όπλα που ζητά" για να απειλήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
"Εκτός ασφαλώς από τα πυρηνικά όπλα, είμαστε λογικοί άνθρωποι", πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Πριν καν από την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι προετοιμάζει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να "τελειώσουμε" με αυτή τη σύγκρουση.
"Δεν εκπλήσσομαι επομένως που οι ΗΠΑ έχουν επαφές με τον Πούτιν" αλλά η Ουκρανία πρέπει να είναι "μια προτεραιότητα" για τον Αμερικανό πρόεδρο, εκτίμησε ο Ζελένσκι.
"Γιατί είμαστε σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Εμείς είμαστε το θύμα. Ο Πούτιν είναι ο κατακτητής. Και δεν αρχίσαμε εμείς τον πόλεμο, αυτός τον άρχισε", τόνισε.
Το να σταματήσει τον πόλεμο που μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από κάθε πλευρά και κατέστρεψε στην Ουκρανία "θα είναι πολύ δύσκολο για τον πρόεδρο Τραμπ", προειδοποίησε ακόμη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
"Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο Πούτιν δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος" γιατί δεν έχει πετύχει "τον βασικό του στόχο: την ανεξαρτησία της Ουκρανίας", δήλωσε ο Ζελένσκι. "Να την καταστρέψει, αυτό είναι το όνειρό του".
Η Ουκρανία "δεν θα αναγνωρίσει" τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικά, "ακόμη κι αν όλοι οι σύμμαχοι ενωθούν" για να το απαιτήσουν, δήλωσε αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να τα παραχωρήσει για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
"Δεν θα υπάρξει συγγνώμη, ούτε νομική αναγνώριση, αλλά εμείς πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να τελειώσει η θερμή φάση του πολέμου", δήλωσε ο Ζελένσκι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.