Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), που ηγείται μεγάλης επίθεσης συνασπισμού ανταρτών που ξεκίνησε πριν από μέρες στη βόρεια Συρία, επισκέφθηκε σήμερα την εμβληματική ακρόπολη του Χαλεπιού, σύμφωνα με το κανάλι του συνασπισμού ανταρτών στο Telegram.
Στις εικόνες, ο Αμπού Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι φαίνεται να επισκέπτεται την ιστορική τοποθεσία, χαιρετίζοντας υποστηρικτές του στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Συρίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας κατελήφθη από αντάρτες την περασμένη εβδομάδα.
🚨🇸🇾
HTS em Aleppo: visita simbólica ou provocação?O líder da HTS, Abu Mohammad al-Julani, visitou a Cidadela de Aleppo, marcando presença em um dos locais históricos mais icônicos da Síria. #HTS #Aleppo #Geopolítica #Siria#Syrian pic.twitter.com/TWCEjKXi4m
— Real News Index (@RealNewsIndex) December 4, 2024
Αντάρτες που έχουν εξαπολύσει ευρείας κλίμακας έφοδο στη βόρεια Συρία από την περασμένη Τετάρτη, βρίσκονται πλέον «προ των πυλών» της Χάμας, του τέταρτου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της χώρας, πολλοί κάτοικοι της οποίας τράπηκαν σε φυγή, ανέφερε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως έστειλε ενισχύσεις.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ με διάταγμα του σήμερα αποφάσισε να αυξήσει κατά 50% τις αμοιβές επαγγελματιών στρατιωτικών. Το κρατικό συριακό πρακτορείο SANA δημοσίευσε το κείμενο του διατάγματος. Η απόφαση του Σύρου προέδρου δεν αφορά εφέδρους ή απόστρατους.
Από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, το εθνικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 99% της αξίας του και περισσότερο από το 90% του πληθυσμού στη Συρία ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Με 20 δολάριο μισθό το μήνα, οι στρατιώτες βρίσκονται αντιμέτωποι με φτώχεια, με χαμηλό ηθικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναλυτής Φαμπρίς Μπαλάνς.
Ο συριακός στρατός αποτελείται γενικά από εθελοντές, μόνιμους και εφέδρους. Ο αριθμός του υπολογιζόταν πριν τον πόλεμο σε 300.000 άνδρες. Αλλά το 2015, δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπολόγισαν ότι έχασε το μισό από το σύνολο του στρατεύματος λόγω θανάτων και λιποταξιών κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Περισσότεροι από 115.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών αυτών που μαίνονται από την περασμένη Τετάρτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής περιφερειακός συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Συρία. «Έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που εντάθηκε ο πόλεμος στη Συρία, περισσότεροι από 115.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στην Ιντλίμπ και στο βόρειο Χαλέπι», είπε, μετά από επίσκεψη που έκανε στην Ιντλίμπ, μια πόλη που βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία.
Οι μάχες έχουν αφήσει περισσότερους από 704 νεκρούς από την έναρξη της επίθεσης των αντικαθεστωτικών, τόνισε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο. «Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 704», δήλωσε το Συριακό Παρατηρητήριο, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για 361 μαχητές του συνασπισμού των ανταρτών, 233 στρατιώτες και μαχητές της κυβέρνησης και 110 άμαχοι πολίτες.
Η Άγκυρα ελπίζει ότι θα υπάρξει «κύμα επιστροφής» προσφύγων στο Χαλέπι, μετά την κατάληψή του από τους αντάρτες
Η Τουρκία, χώρα που φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια Σύρους, προβλέπει ότι θα υπάρξει κύμα επιστροφής των προσφύγων στη βόρεια Συρία εάν σταθεροποιηθεί η κατάσταση γύρω από το Χαλέπι, το οποίο κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι αντάρτες που αντιτίθενται στο καθεστώς της Δαμασκού.
«Ξέρουμε ότι οι Χαλεπιανοί αγαπούν πολύ το Χαλέπι. Τους συναντούμε (…) και είναι πολύ ενθουσιασμένοι. Αλλά σε εκείνους που λένε ότι θέλουν να επιστρέψουν τώρα (στη Συρία), λέμε: περιμένετε, δεν είναι ασφαλές προς το παρόν», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.
«Όλοι επιθυμούν να επιστρέψουν στα εδάφη αυτά, μόλις δουν ότι επικρατεί ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, το 42% των Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία κατάγονται από την περιοχή του Χαλεπιού, συνολικά 1,25 εκατ. άνθρωποι. «Θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον» για την επιστροφή τους, προέβλεψε.
Το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων –κάτι που ζητούν ένα μέρος της αντιπολίτευσης και των Τούρκων πολιτών – είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του 2023 για τις προεδρικές εκλογές. Περίπου 880.000 Σύροι έχουν καταφύγει στις επαρχίες Γκαζίαντεπ, Σανλιούρφα και Χατάι, που συνορεύουν με τη Συρία. Άλλες 500.000 πήγαν στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Η Τουρκία, ο στρατός της οποίας έχει θέσει υπό τον έλεγχό του ζώνες στη βόρεια Συρία, λέει ότι περισσότεροι από 110.000 Σύροι επέστρεψαν στη χώρα τους από τις αρχές του έτους. Οι αναλυτές ωστόσο αμφιβάλλουν κατά πόσο θα υπάρξει ένα κίνημα επιστροφής, δεδομένου ότι ορισμένοι πρόσφυγες ζουν στο τουρκικό έδαφος εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Επίσης, 1,5 εκατομμύριο από αυτούς είναι μικρότεροι των 18 ετών και έχουν φοιτήσει σχεδόν αποκλειστικά σε τουρκικά σχολεία.
«Αυτόν τον χειμώνα επομένως οι άνθρωποι δεν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κατεστραμμένα σπίτια (…) και, επιπλέον, χωρίς εργασία, ούτε συστήματα εκπαίδευσης και υγείας», είπε ένας εργαζόμενος ανθρωπιστικής υπηρεσίας. Ο ίδιος όμως θεωρεί πιθανόν ορισμένοι να ταξιδέψουν μέχρι το Χαλέπι για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Η επιστροφή, πρόσθεσε, «θα εξαρτηθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο οι αντάρτες θα καταφέρουν να εδραιώσουν ή όχι την παρουσία τους στα εδάφη που κατέλαβαν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.