Πολλές χώρες της ΕΕ δεν έχουν επαρκές νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα των καρκινοπαθών ή όσων έχουν θεραπευτεί από τον καρκίνο, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες (όπως μεταξύ άλλων η Κύπρος) υπάρχουν ενικότερες πολιτικές για τη στήριξη ατόμων με χρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες, σύμφωνα μελέτη που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Κομισιόν.
Η μελέτη, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της η Επίτροπος για τα θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, «αναδεικνύει την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ατόμων των οποίων η ζωή έχει επηρεαστεί από τον καρκίνο», καθώς και παρά την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει όσον αφορά τη θεραπεία, «παραμένουν πολλές προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση της καθημερινής ζωής με τον καρκίνο».
«Πρέπει να σπάσουμε το στίγμα που συχνά επηρεάζει τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από αυτή την ασθένεια και να προστατεύσουμε το δικαίωμα να επιστρέψουν στην εργασία τους, να διατηρήσουν τη δουλειά τους και να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις» πρόσθεσε.
Η μελέτη καταγράφει πολιτικές και ορθές πρακτικές στην ΕΕ και του ΕΟΧ/ΕΖΕΣ για στήριξη των καρκινοπαθών και των προσώπων με ιστορικό καρκίνου, ώστε να παραμείνουν στην εργασία τους ή να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, και ήταν ένας από τους κύριους στόχους του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου.
Στην έκθεση καταγράφονται μια σειρά από συστάσεις για κάλυψη των κενών που απομένουν και των προκλήσεων όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, όπως η ανάγκη διεύρυνσης και ενίσχυσης των εθνικών πολιτικών, ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθηση, και εντατικοποίηση των εκστρατειών ενημέρωσης.
Βασικό εύρημα είναι πως σε πολλές χώρες της ΕΕ (μεταξύ τους και η Κύπρος) υπάρχει έλλειψη εθνικού νομοθετικού πλαισίου που να αφορά συγκεκριμένα τη διατήρηση θέσεων εργασίας ή επιστροφής στην εργασία ασθενών με καρκίνο ή επιζώντες.
Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται στη μελέτη, αρκετές οργανώσεις εφαρμόζουν μέτρα στήριξης, ενώ ορισμένες χώρες (όπως η Κύπρος) έχουν θεσπίσει γενικότερες πολιτικές για τη στήριξη ατόμων με χρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες.
Η έκθεση ήταν αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς και περιλαμβάνει ξεχωριστό παράρτημα για την κατάσταση και τις καλές πρακτικές σε κάθε χώρα. Η έκθεση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των εκδόσεων της ΕΕ ( https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/b6dd313d-8528-11ef-a67d-01aa75ed71a1 ).
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.