Βαριά τραυματισμένη η Χεζμπολάχ: 10 ανώτεροι διοικητές της σκοτώθηκαν μαζί με τον Ακίλ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 20.9.2024
Βαριά τραυματισμένη η Χεζμπολάχ: 10 ανώτεροι διοικητές της σκοτώθηκαν μαζί με τον Ακίλ
Τουλάχιστον 12 νεκροί και 66 τραυματίες - Ανησυχία εκφράζει η Λευκωσία για τις εξελίξεις στο Λίβανο

Αμέσως μετά από το άκρως επιτυχημένο σαμποτάζ του στη Χεζμπολάχ, με τους βομβητές και τους ασυρμάτους, το Ισραήλ κατάφερε να «αποψιλώσει» περαιτέρω τη Χεζμπολάχ – μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Σχεδόν δέκα ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Ιμπραχίμ Ακίλ, τον επικεφαλής της δύναμης αλ-Ραντουάν, μιας επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος, σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σήμερα (20/9) στη Βηρυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Tο θανατηφόρο αυτό πλήγμα είχε στόχο “να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ”»

«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν ένα στοχευμένο πλήγμα (στη) Βηρυτό, εξοντώνοντας τον Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της μονάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, διοικητή της μονάδας Ραντουάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι το θανατηφόρο αυτό πλήγμα είχε στόχο «να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε προσωρινό απολογισμό του για τη σημερινή ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε πως οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν από αυτή την ισραηλινή επιδρομή.

«Εργάζεται» ο Μπάιντεν

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο αυτήν την εβδομάδα για την κατάσταση στον Λίβανο, δήλωσε σήμερα ότι «εργάζεται» ώστε οι άμαχοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων, οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θέλει «να βεβαιωθεί ότι οι πληθυσμοί του βόρειου Ισραήλ και του νότιου Λιβάνου θα μπορέσουν να επιστρέψουν» στις εστίες τους. «Ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας, όλες οι ομάδες μας εργάζονται, μαζί με την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, για να το επιτύχουμε αυτό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι παραμένει ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Πολλά πράγματα δείχνουν μη ρεαλιστικά, μέχρι να συμβούν», τόνισε.

Εικόνες από το σημείο όπου σκοτώθηκαν τα στελέχη της Χεζμπολάχ:

4960954375053101 image

4960954539608079 image

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σκότωσε τον Ιμπραχίμ Ακίλ, ηγέτη επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σκότωσε σε αεροπορική επιδρομή σήμερα στη Βηρυτό τον ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, καθώς και άλλους διοικητές της δύναμης αλ-Ραντουάν, μιας επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν σε αυτή την ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Ο Ιμπραχίμ Ακίλ, γνωστός και με το όνομα Ταχσίν, ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ για το ρόλο του στις επιθέσεις κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, και τον ρόλο του σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών τον Οκτώβριο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 241 στρατιώτες.

Ο Νετανιάχου αναβάλλει κατά μία ημέρα την αναχώρησή του για Νέα Υόρκη

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου θα αναβάλει κατά μία ημέρα την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η αναβολή αυτή οφείλεται στην κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Νετανιάχου «ανέβαλε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ κατά μία ημέρα λόγω της κατάστασης ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ», όπου ο στρατός βρίσκεται απέναντι σε επανειλημμένες επιθέσεις με ρουκέτες από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τόνισε ο αξιωματούχος.

«Επί του παρόντος, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από το Ισραήλ την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου αντί για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.

Συνεχίζουμε και μετά τη δολοφονία του Ακίλ, λέει ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις ενέργειές του μετά τη δολοφονία του Ιμπραχίμ Ακίλ και ανώτερων διοικητών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

«Η ακολουθία των ενεργειών μας στη νέα φάση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας: η ασφαλής επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους», τόνισε ο Γκάλαντ με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Χ.

Ο Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της δύναμης αλ-Ραντουάν, μιας επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος, μαζί με σχεδόν 10 ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σήμερα στη Βηρυτό, ανακοίνωσε νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτήν την επιδρομή που προκάλεσε την κατάρρευση δύο κτιρίων σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Ο αριθμός των νεκρών «ανέρχεται σε 12 και οι τραυματίες σε 66, εκ των οποίων οι εννέα σε κρίσιμη κατάσταση», ανέφερε το Υπουργείο.

Η Χαμάς καταδικάζει το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, χαρακτηρίζοντάς το "ωμή κλιμάκωση"

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που συγκρούεται με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καταδίκασε σήμερα το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, από το οποίο σκοτώθηκε ο επικεφαλής μιας επίλεκτης μονάδας της Χεζμπολάχ.

Η Χαμάς «καταδικάζει τη βίαιη και τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η αεροπορία του σιωνιστή εχθρού στα νότια προάστια της Βηρυτού», ανέφερε στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ωμή κλιμάκωση».

Η ΚΔ προειδοποιεί για καταστροφικές συνέπειες από κλιμάκωση κρίσης στην περιοχή

Ανησυχία εκφράζει η Λευκωσία για τις εξελίξεις στο Λίβανο και τονίζει ότι ευρύτερη κλιμάκωση θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Κύπρος παρακολουθεί στενά τις ανησυχητικές εξελίξεις στον γειτονικό Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή και επαναλαμβάνει την έκκληση προς όλα τα μέρη να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Τονίζει ότι οι πολίτες πρέπει πάντα να προστατεύονται, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει πλήρως τις συνεχιζόμενες προσπάθειες διαμεσολάβησης, τόσο όσον αφορά κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής από τις ΗΠΑ και Γαλλία, όσο και τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ με στόχο την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Επαναλαμβάνουμε ότι μια ευρύτερη κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα και ευρύτερες καταστροφικές συνέπειες», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Έκκληση του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση

Ο ΟΗΕ, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» για την κατάσταση στον Λίβανο μετά τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα αυτή, έκανε έκκληση για «αποκλιμάκωση» και «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Ανησυχούμε πολύ για την αυξανόμενη κλιμάκωση γύρω από τη Γαλάζια Γραμμή, συμπεριλαμβανομένων και των φονικών πληγμάτων σήμερα στη Βηρυτό. Καλούμε όλες τις πλευρές σε άμεση αποκλιμάκωση. Όλος ο κόσμος πρέπει να επιδείξει μέγιστη αυτοσυγκράτηση» τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Διλήμματα στη Γερμανία προκαλεί η αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση της έντασης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ αυξάνει για το Βερολίνο το δίλημμα ως προς τη σχέση του με το κράτος του Ισραήλ, για την ασφάλεια του οποίου η Γερμανία θεωρεί ότι έχει ιστορική υποχρέωση.

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έκανε έκκληση μέσω της πλατφόρμας X προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Ως προς τον Λίβανο, από την πλευρά της Καγκελαρίας και του γραφείου της Μπέρμποκ αναγνωρίζεται ότι η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ δεν μπορεί να γίνει για πολύ ανεκτή, δεδομένου ότι λόγω των επιθέσεων της Χεζμπολάχ στην περιοχή, περισσότεροι από 60.000 Ισραηλινοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν προσπαθήσει από κοινού να ξεκαθαρίσουν στον Λίβανο, ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να αποσυρθεί από τα σύνορα, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ.

Κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ πρόσφατα επέκριναν ανοιχτά τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Μπέρμποκ, αναφέροντας ότι η στάση της είναι αυξανόμενα μονόπλευρη εναντίον του Ισραήλ, σε αντίθεση με τον Καγκελάριο.

Παράλληλα και ο Καγκελάριος Σολτς έχει πρόσφατα ζητήσει από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, ενώ η Καγκελαρία συντάσσεται με τη σαφή κριτική της Αναλένα Μπέρμποκ στις ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη.

Στη συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη Τετάρτη η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία ενός ψηφίσματος, το οποίο ζητούσε τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, ισχυριζόμενη ότι το ψήφισμα υπολείπεται σε πολλά σημεία της αντίστοιχης γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου, καθώς δεν επισημαίνει την ανάγκη αμέσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, ενώ υποτιμά το νόμιμο συμφέρον ασφάλειας του Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα.

Σύσκεψη επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων στο Λονδίνο για τον Λίβανο

Σύσκεψη της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, διεξήχθη το πρωί στο Λονδίνο υπό τον Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, με αντικείμενο την κλιμάκωση της έντασης στον Λίβανο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Λάμι ήθελε να βεβαιωθεί πως η Κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε παν ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι η βρετανική Κυβέρνηση είχε ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία στις βάσεις του ΗΒ στην Κύπρο για την περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση του Λιβάνου. Στο Ακρωτήρι είχαν σταλεί επίσης προληπτικά τουλάχιστον 100 γιατροί και νοσηλευτές από το βρετανικό NHS.

Ακόμα περισσότεροι στρατιώτες σε μονάδες του Ην. Βασιλείου ήταν σε ετοιμότητα να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Πιστεύεται ότι αυτός ο βαθμός ετοιμότητας είχε χαλαρώσει τις τελευταίες εβδομάδες, αν και στην ανατολική Μεσόγειο ή στη γύρω περιοχή παραμένουν δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, το αντιτορπιλικό HMS Duncan και το αποβατικό RFA Cardigan Bay.

Η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει ξανά αναβάθμιση της ετοιμότητας μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, αν και κυβερνητική πηγή του Sky News τόνισε ότι η προετοιμασία δεν πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη ότι επίκειται κάποια επιχείρηση εκκένωσης.

Ο Ντέιβιντ Λάμι είχε ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν το θερινό της διάλειμμα πως περίπου 16.000 Βρετανοί υπήκοοι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Έπειτα από βραδινή συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε μέσω X τους Βρετανούς που είναι στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα τώρα που «υπάρχουν ακόμα εμπορικές επιλογές».

Πηγή: in.gr / ΚΥΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
O DBRS επιβεβαιώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε BBB (High)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O DBRS επιβεβαιώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε BBB (High)

O DBRS επιβεβαιώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε BBB (High)

Πρ. Χριστοδουλίδης: «Διαχρονικά οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας είναι δύσκολες»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρ. Χριστοδουλίδης: «Διαχρονικά οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας είναι δύσκολες»

Πρ. Χριστοδουλίδης: «Διαχρονικά οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας είναι δύσκολες»

Ελλάδα-Κύπρος υπέγραψαν Πλαίσιο Κατανόησης για την Ηλεκτρική Διασύνδεση - Η κοινή ανακοίνωση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα-Κύπρος υπέγραψαν Πλαίσιο Κατανόησης για την Ηλεκτρική Διασύνδεση - Η κοινή ανακοίνωση

Ελλάδα-Κύπρος υπέγραψαν Πλαίσιο Κατανόησης για την Ηλεκτρική Διασύνδεση - Η κοινή ανακοίνωση

Χάρις ή Τραμπ; Τα δυνατά και τα τρωτά σημεία των υποψήφιων προέδρων, η ψήφος των νέων και η Τέιλορ Σουίφτ
ΚΟΣΜΟΣ

Χάρις ή Τραμπ; Τα δυνατά και τα τρωτά σημεία των υποψήφιων προέδρων, η ψήφος των νέων και η Τέιλορ Σουίφτ

Χάρις ή Τραμπ; Τα δυνατά και τα τρωτά σημεία των υποψήφιων προέδρων, η ψήφος των νέων και η Τέιλορ Σουίφτ

Το Beonix φούλαρε τα ξενοδοχεία της Λεμεσού
ΚΥΠΡΟΣ

Το Beonix φούλαρε τα ξενοδοχεία της Λεμεσού

Το Beonix φούλαρε τα ξενοδοχεία της Λεμεσού