Σύνοδος Κορυφής: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις - Πού συμφωνούν οι ηγέτες για τα κορυφαία αξιώματα και τους στόχους πενταετίας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 27.6.2024
Σύνοδος Κορυφής:  Πυρετώδεις διαβουλεύσεις - Πού συμφωνούν οι ηγέτες για τα κορυφαία αξιώματα και τους στόχους πενταετίας
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Σύνοδος αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ ο Αντόνιο Κόστα φέρεται να «κλείδωσε» για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συνεδριάζουν (27/6, 18:00) στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Σύνοδος αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ ο Αντόνιο Κόστα φέρεται να «κλείδωσε» για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Κάγια Κάλας για επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής.

Στην ατζέντα της Συνόδου είναι και οι προτεραιότητες της πενταετίας, με φόντο τη γεωπολιτική ρευστότητα και τις οικονομικές προκλήσεις.

Διάθεση κατευνασμού της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δείχνουν οι ηγέτες της ΕΕ διαμηνύοντας ότι κανείς δεν αποκλείεται και ότι η όποιας μορφής πλατφόρμα σχηματίζεται για να διευκολύνει τις συζητήσεις, μετέδιδε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ (18:00) η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

«Η οργή της Ιταλίδας πρωπουργού στο άτυπο συμβούλιο και οι συνεχείς διαρροές για τη δυσαρέσκειά της προκάλεσαν ανησυχία στις Βρυξέλλες παρά το γεγονός ότι μόνη τγης δεν μπορεί να μπλοκάρει κάποια απόφαση και υπάρχει η ειδική πλειοψηφία που απαιτείται. Ωστόσο, δεν είναι προς όφελος των κανενός να τραβήξουν στο σχοινί και να στείλουν τη Μελόνι στην αγκαλιά του Όρμπαν» ανέφερε.

Η στρατηγική Μητσοτάκη στη Σύνοδο

Την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού προγράμματος, με έμφαση στην αεράμυνα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που οι «27» στις Βρυξέλλες δείχνουν έτοιμοι, σε αντίθεση με την έκτακτη Σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, να γεφυρώσουν τις διαφορές τους προτείνοντας:

  • Την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Τον πρώην Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, για τη θέση του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου
  • Την Εσθονή πρωθυπουργό, Μάγια Κάλας, για τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, πολιτικός συντάκτης Δημήτρης Γκάτσιος, το πρωί της Τρίτης και σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών, των κυρίων Μητσοτάκη και Τουσκ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των κυρίων Σολτς και Σάντσεθ για λογαριασμό των Σοσιαλιστών και των κυρίων Μακρόν και Ρούτε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων, υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών οικογενειών όσον αφορά στα πρόσωπα, κάτι που απομένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες.

Οι ταχύτητες που πρέπει να αναπτύξουν οι Βρυξέλλες, σε μία εποχή κρίσιμων γεωπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Ο «λευκός καπνός» για τις θέσεις της Ευρωπαϊκής ηγεσίας και, στη συνέχεια, η εντός του Ιουλίου διαδικασία ψηφοφορίας στο Στρασβούργο είναι τα «κλειδιά», προκειμένου οι 27 να στρέψουν το βλέμμα τους στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας.

Η ευρωπαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει, όπως έσπευσε να τονίσει ο πρωθυπουργός όλες τις ελληνικές προτεραιότητες, καθώς είναι εστιασμένη:

  • Στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
  • Στη στήριξη του αγροτικού τομέα
  • Στη διεύρυνση
  • Στο μεταναστευτικό
  • Στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναφέρει εντός του Συμβουλίου την κοινή πρόταση την οποία έχει διατυπώσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.

Παρασκηνιακές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις

Με την αίσθηση του επείγοντος προσέρχονταν στη Σύνοδο Κορυφής οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Τώρα συζητάμε με τους καλούς μας φίλους στην Ευρώπη και η βάσιμη ελπίδα είναι, φυσικά, ότι όλοι θα στηρίξουν

αυτήν την πρόταση, η οποία μπορεί να έχει την πλειοψηφία στην Ευρωβουλή» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η Τζόρτζα Μελόνι φαίνεται ότι προσέρχεται έτοιμη για καυγά, γιατί θεωρεί ότι η επιλογή των τριών προσώπων ήταν προαποφασισμένη και δεν λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η ευρωομάδα της πήρε την τρίτη θέση των Φιλελεύθερων και η Ιταλίδα πρωθυπουργός θέλει την αντιπροεδρία της Επιτροπές και πιο σκληρές πολιτικές. «Τo θεωρώ σουρεαλιστικό ότι στην πρώτη, αν και ανεπίσημη, Σύνοδο μετά τις εκλογές κάποιοι ήρθαν κατευθείαν με προτάσεις για τις κορυφαίες θέσεις» δήλωσε.

«Κανείς δεν σέβεται την Τζόρτζα Μελόνι και την Ιταλία περισσότερο από εμένα και πραγματικά πρόκειται για παρεξήγηση (ότι αποκλείστηκε)» σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι το Πολωνικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης μπορεί να φύγει από το ECR της Μελόνι και να δημιουργήσει νέα ακροδεξιά παράταξη με τον Όρμπαν, επειδή η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν θέλει να εντάξει το άστεγο προς το παρόν Φιντέζ. Αυτό θα της κοστίσει 20 έδρες και θα την επαναφέρει στην τέταρτη θέση.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία (για τις θέσεις) είναι κομματική. Ντροπή!» ανέφερε ο Βίκτορ Όρμπαν.

Σημειώνεται πως η Σύνοδος διεξάγεται τρεις μέρες πριν από τις γαλλικές εκλογές, που μπορεί να αναδείξουν για πρώτη φορά ακροδεξιά κυβέρνηση και λίγο πριν αναλάβει την προεδρία η Ουγγαρία, που θέλει να σταματήσει την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετέχει στη Σύνοδο και υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ertnews.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η γήρανση των κομμάτων και των ιδεολογιών - Γιατί δεν προσελκύουν νέους ψηφοφόρους
ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Η γήρανση των κομμάτων και των ιδεολογιών - Γιατί δεν προσελκύουν νέους ψηφοφόρους

Η γήρανση των κομμάτων και των ιδεολογιών - Γιατί δεν προσελκύουν νέους ψηφοφόρους

Ευρωεκλογές 2024: Το μήνυμα δεν ελήφθη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Το μήνυμα δεν ελήφθη

Ευρωεκλογές 2024: Το μήνυμα δεν ελήφθη

Ο πανικός στο ΑΚΕΛ και η «κοινωνική συμμαχία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πανικός στο ΑΚΕΛ και η «κοινωνική συμμαχία»

Ο πανικός στο ΑΚΕΛ και η «κοινωνική συμμαχία»

Υπάρχει πολιτικό μέλλον για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη;
ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπάρχει πολιτικό μέλλον για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη;

Υπάρχει πολιτικό μέλλον για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη;

Τα επιτόκια δεν έπληξαν κέρδη - ακίνητα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα επιτόκια δεν έπληξαν κέρδη - ακίνητα

Τα επιτόκια δεν έπληξαν κέρδη - ακίνητα