ΗΠΑ: Το Ισραήλ έλαβε υπόψη τις ανησυχίες μας για τη Ράφα

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 22.5.2024
ΗΠΑ: Το Ισραήλ έλαβε υπόψη τις ανησυχίες μας για τη Ράφα
«Οι Ισραηλινοί αναθεώρησαν τα σχέδιά τους. Έλαβαν υπόψη πολλές από τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει», διαβεβαίωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος έκρινε χθες Τρίτη πως το Ισραήλ «έλαβε υπόψη» τις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Ισραηλινοί αναθεώρησαν τα σχέδιά τους. Έλαβαν υπόψη πολλές από τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει», διαβεβαίωσε δημοσιογράφους.

«Πρόκειται για συζήτηση που συνεχίζεται» κι είναι «εποικοδομητική», πρόσθεσε, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αναφερόταν στις συζητήσεις μεταξύ του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, και κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, το Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ.

«Αυτό που μετράει είναι τι γίνεται πραγματικά» στο πεδίο, πρόσθεσε. «Δεν δίνουμε πράσινο φως στις ισραηλινές επιχειρήσεις—δεν είναι αυτός ο ρόλος μας», έσπευσε να συμπληρώσει.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στη διεξαγωγή χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα.

Το Ισραήλ άρχισε την 7η Μαΐου χερσαίες επιχειρήσεις σε ανατολικούς τομείς της Ράφας, παρά την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, που ανησυχεί για την τύχη των ενός εκατ. και πλέον αμάχων που είχαν καταφύγει στην πόλη αυτή και είχαν παγιδευτεί.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε μαζική εσπευσμένη απομάκρυνση αμάχων από τη Ράφα, όπου λέει πως θέλει να καταστρέψει τα τελευταία, κατ' αυτόν, τάγματα της Χαμάς, το δίκτυο υπόγειων σηράγγων και να διασώσει ομήρους.

Στο μεταξύ, η λειτουργία δυο νοσοκομείων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας απειλείται, εξαιτίας των μαχών σε εξέλιξη ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στον στρατιωτικό βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, προειδοποίησαν χθες Τρίτη αξιωματούχοι, τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητική οργάνωση.

Το νοσοκομείο Αλ Άουντα, όχι μακριά από τον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, πολιορκείτο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπηρεσιακός Διευθυντής του, ο Δρ. Μοχάμαντ Σάλεχ.

Μίλησε για πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον κτιρίων του νοσοκομείου και «ελεύθερους σκοπευτές» παρόντες «γύρω του και σε γειτονικά σπίτια».

«Ιατρικό προσωπικό και ασθενείς βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο. Η μετακίνησή τους από τη μια υπηρεσία στην άλλη κι από το ένα κτίριο του νοσοκομείου στο άλλο είναι εξαιρετικά δύσκολη», υπογράμμισε.

Όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του για να του ζητήσει σχόλιο για το νοσοκομείο το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε.

Ο Ρικ Πέπερκορν, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στα Παλαιστινιακά Εδάφη, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για «ασταμάτητα» πυρά τα οποία «προκάλεσαν ζημιές σε υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργία του νοσοκομείου», μέσα στο οποίο «έχουν παγιδευτεί» 148 μέλη του προσωπικού και 22 ασθενείς.

Η Ντούνια Ντεχίλι, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν μπαίνει ούτε βγαίνει κανείς και τίποτα» στο νοσοκομείο, εξαιτίας του φόβου ότι θα γίνει στόχος των ελεύθερων σκοπευτών.

Το νοσοκομείο είχε ήδη πολιορκηθεί τον Δεκέμβριο για μέρες.

«Το προσωπικό του νοσοκομείου φοβάται πως να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο, με ιατρικές ομάδες να γίνονται στόχοι, το νοσοκομείο να καταλαμβάνεται εξ εφόδου και το προσωπικό να συλλαμβάνεται», εξήγησε ο Μοχάμαντ Σάλεχ.

Στον παλαιστινιακό θύλακα, τον οποίο σφυροκοπεί ο ισραηλινός στρατός μετά την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, δεν απομένουν σε λειτουργία παρά 13 από τα 36 νοσοκομεία κι αυτά μόνο εν μέρει, τόνιζε τη 17η Μαΐου ο ΠΟΥ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγορούν τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως κέντρα διοίκησης, κάτι που αρνείται το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Το Σάββατο, η Χαμάς ανέφερε ότι η πολιορκία του καταυλισμού προσφύγων Τζαμπάλια, κοντά στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, συνεχιζόταν για έβδομη ημέρα, κάνοντας λόγο για «εντατικοποίηση των επιδρομών».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τη 12η Μαΐου πως άρχισαν να διεξάγουν «επιχείρηση» στην Τζαμπάλια, αφού διέταξαν μια ημέρα νωρίτερα τον άμαχο πληθυσμό να φύγει προσωρινά, επικαλούμενος προσπάθεια «της Χαμάς να αναδιοργανώσει την τρομοκρατική υποδομή και τις επιχειρήσεις της στη ζώνη» αυτή.

Οι πληροφορίες για το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, βόρεια από την Τζαμπάλια, «είναι ακόμα πιο ανησυχητικές», υπογράμμισε ο κ. Πέπερκορν.

«Την περασμένη εβδομάδα, με την εντατικοποίηση των εχθροπραξιών γύρω από το νοσοκομείο, η ροή ασθενών και τραυματιών αυξήθηκε όμως πλέον πλήττεται και το νοσοκομείο», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή, απομένουν ακόμη 20 μέλη του υγειονομικού προσωπικού και 13 ασθενείς» και βρίσκεται σε εξέλιξη «εσπευσμένη απομάκρυνσή τους».

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν παραδέχθηκε χθες Τρίτη πως δεν είναι σίγουρος για το εάν ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς για να συναφθεί συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

«Δεν μπορώ να σας πω αν το Ισραήλ, είτε πρόκειται για τον Πρωθυπουργό ή για τη χώρα στο σύνολό της, είναι έτοιμο αυτή τη στιγμή για αυτό που θα ήταν απαραίτητο να καταλήξει σε εξομάλυνση» των σχέσεων με το σουνιτικό βασίλειο, είπε ο κ. Μπλίνκεν ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

«Καθώς γι' αυτό θα απαιτηθεί να τερματιστεί (ο πόλεμος στη) Λωρίδα της Γάζας. Και αυτό απαιτεί αξιόπιστη οδό προς (το να ιδρυθεί) παλαιστινιακό κράτος. Είναι σε θέση και επιθυμούν να το κάνουν αυτή τη στιγμή; Δεν γνωρίζω», είπε.

Η δήλωση αυτή του κ. Μπλίνκεν καταγράφεται καθώς η Ουάσιγκτον λέει πως προχωρούν οι συνομιλίες των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ασφαλείας: είναι πλέον σε απόσταση «επαφής» η επίτευξή της, κατά τον κ. Μπλίνκεν.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, συζήτησε το Σάββατο με τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατόπιν μετέβη στο Ισραήλ, όπου αναφέρθηκε στη «δυνατότητα» σύναψης συμφωνίας εξομάλυνσης των δυο χωρών.

Η αμερικανική Κυβέρνηση επιδιώκει να κλειστεί συμφωνία δυνάμει της οποίας η μοναρχία του Κόλπου θα αναγνωρίσει το Ισραήλ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και αμερικανικής βοήθειας στο σαουδαραβικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας. Για αυτή γίνονται διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες.

Όμως το Ριάντ θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός απορρίπτει και τα δύο.

Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν θα τασσόταν υπέρ, είπε ένας από τους ηγέτες της, ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, καθώς η όποια συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο.

«Θεωρώ πως αυτό πρέπει να γίνει επί δικής σας κυβέρνησης», είπε ο Γερουσιαστής, που θεωρείται πως βρίσκεται πολύ κοντά στον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προβλέποντας πως οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι θα ενέκριναν τη συμφωνία.

Ωστόσο ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι διερωτήθηκε αν πρέπει να κλειστεί τέτοια συμφωνία τόσο γρήγορα.

«Γιατί να βιαστούμε να κλείσουμε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία όταν γνωρίζουμε καν ποιες δεσμεύσεις θα ήταν διατεθειμένο να αναλάβει το Ισραήλ;» ρώτησε, διερωτώμενος επίσης αν η Ουάσιγκτον μπορεί να «δείξει εμπιστοσύνη» στο Ριάντ.

Πρόκειται άλλωστε για τη χώρα που «πριν από τέσσερα χρόνια έκανε κομματάκια δημοσιογράφο που ζούσε στην Αμερική», θύμισε, παραπέμποντας στην πολύκροτη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Πρόκειται επίσης για τη χώρα που «πριν από δυο χρόνια μας γύρισε την πλάτη όταν της ζητήσαμε να ταχθεί στο πλευρό μας στις τάξεις του ΟΠΕΚ+ και προτίμησε να επιλέξει τη Ρωσία», συμπλήρωσε.

Η σύναψη συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, κατ' εικόνα άλλων συμφωνιών με αραβικά κράτη, αποτελεί διακηρυγμένο μέγα διπλωματικό στόχο της κυβέρνησης του Προέδρου Μπάιντεν.

Εξάλλου, ο Ισραηλινός Υπουργός Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι το Ισραήλ ανακαλεί την απόφασή του να αναστείλει τη ζωντανή μετάδοση από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press εικόνων από τη Γάζα, μετά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον για το θέμα.

"Δεδομένου ότι το Υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να εξετάσει το θέμα των μεταδόσεων" από την πόλη Σντερότ, πολύ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, "και του κινδύνου για τις δυνάμεις μας, έδωσα εντολή να ακυρωθεί η επιχείρηση και να επιστραφεί ο εξοπλισμός στο πρακτορείο AP", μέχρι το Υπουργείο Άμυνας να αποφασίσει, επισημαίνει ο Σλόμο Κάρχι σύμφωνα με ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές αρχές κατέσχεσαν νωρίτερα χθες εξοπλισμό του AP λέγοντας ότι το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο παραβίασε τον νόμο παρέχοντας ζωντανή ροή εικόνας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera - του οποίου έχει απαγορευτεί η μετάδοση στο Ισραήλ - σύμφωνα με το AP και το Υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας