Το Κολούμπια ήταν μόνο η αρχή: Eξαπλώνεται το αμερικανικό κίνημα διαμαρτυρίας για τη Γάζα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 25.4.2024
Το Κολούμπια ήταν μόνο η αρχή: Eξαπλώνεται το αμερικανικό κίνημα διαμαρτυρίας για τη Γάζα
Οι φοιτητές ζητούν από τα πανεπιστήμια να διαχωριστούν από κάθε εταιρεία που προωθεί τις στρατιωτικές προσπάθειες του Ισραήλ στη Γάζα - και σε ορισμένες περιπτώσεις από το ίδιο το Ισραήλ

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες για τα πεπραγμένα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερες πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τη σύλληψη περισσότερων από 100 διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα. Αρκετοί είναι πλέον αυτοί που συγκρίνουν τις φοιτητικές διαδηλώσεις με το κίνημα κατά της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτών στον πόλεμο του Βιετνάμ τις δεκαετίες του 60’ και του 70’.

Μέχρι την Πέμπτη, η αστυνομία στη Βοστώνη και το Λος Άντζελες δήλωσε ότι είχε συλλάβει διαδηλωτές σε σχολεία των πόλεων αυτών και τουλάχιστον ένα πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι έκλεισε την πανεπιστημιούπολη του. Οι διαδηλώσεις της Τετάρτης στις πανεπιστημιουπόλεις τουλάχιστον δύο πανεπιστημίων περιλάμβαναν συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ ένα άλλο πανεπιστήμιο έκλεισε την πανεπιστημιούπολη του για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

Οι φοιτητές ζητούν από τα πανεπιστήμια να διαχωριστούν από κάθε εταιρεία που προωθεί τις στρατιωτικές προσπάθειες του Ισραήλ στη Γάζα - και σε ορισμένες περιπτώσεις από το ίδιο το Ισραήλ.

Οι διαμαρτυρίες σε πολλά πανεπιστήμια έχουν ενορχηστρωθεί από συνασπισμούς φοιτητικών ομάδων. Οι ομάδες δρουν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα, αν και οι φοιτητές λένε ότι εμπνέονται από συναδέλφους τους σε άλλα πανεπιστήμια, αναφέρει το Associated Press και παραθέτει την εικόνα που επικρατεί στα πανεπιστήμια ανά τις ΗΠΑ.

Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Διαδηλωτές φοιτητές που διαμαρτύρονται για τα όσα λαμβάνουν χώρα στη Λωρίδα της Γάζας έστησαν καταυλισμό σκηνών στο ελίτ πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα. Η αστυνομία προσπάθησε για πρώτη φορά να εκκαθαρίσει τον καταυλισμό την Πέμπτη, οπότε και συνέλαβε περισσότερους από 100 διαδηλωτές. Όμως η κίνηση αυτή γύρισε μπούμερανγκ, λειτουργώντας ως έμπνευση για άλλους φοιτητές σε όλη τη χώρα και παρακινώντας τους διαδηλωτές στο Κολούμπια να ανασυνταχθούν.

4833056636369490 image
ΗΠΑ πανεπιστήμιο διαδήλωση

Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου δήλωσαν νωρίς την Τετάρτη ότι παρατείνουν την προθεσμία για την αποχώρηση των διαδηλωτών. Είπαν ότι οι διαδηλωτές είχαν δεσμευτεί να απομακρύνουν σημαντικό αριθμό σκηνών και συμφώνησαν ότι μόνο φοιτητές θα παραμείνουν στον καταυλισμό. Είπαν επίσης ότι θα έκαναν τον καταυλισμό πιο φιλόξενο απαγορεύοντας κάθε γλώσσα που κάνει διακρίσεις ή παρενοχλητικά μηνύματα. Ο καταυλισμός στην πανεπιστημιούπολη του Άνω Μανχάταν φαινόταν ήρεμος και λίγο μικρότερος το πρωί της Τετάρτης.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον επισκέφθηκε την Τετάρτη το Κολούμπια για «να συναντηθεί με Εβραίους φοιτητές» λόγω ανησυχιών «για τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις». Ο Τζόνσον δήλωσε ότι το Ισραήλ και οι Εβραίοι φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη δεν θα μείνουν μόνοι τους. Οι διαδηλωτές που βρίσκονταν κοντά του είπαν ότι δεν μπορούσαν να τον ακούσουν και εκείνος απάντησε: «Απολαύστε την ελευθερία του λόγου σας».

Πανεπιστήμιο του Τέξας – Παράρτημα του Όστιν

Δεκάδες αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι έφιπποι που κρατούσαν γκλομπ, συνέλαβαν με τη βία περισσότερους από δύο δωδεκάδες φοιτητές διαδηλωτές και έναν φωτογράφο τοπικών ειδήσεων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν την Τετάρτη, αφού αξιωματούχοι του πανεπιστημίου και ο κυβερνήτης κάλεσαν τις αρχές.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι είχαν προγραμματίσει πορεία προς το κεντρικό σημείο της πανεπιστημιούπολης, όπου οι φοιτητές θα καταλάμβαναν το χώρο και θα φιλοξενούσαν εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του απογεύματος. Ωστόσο, το πανεπιστήμιο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν θα ανεχθεί διαταραχές» όπως αυτές σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, 34 άτομα είχαν συλληφθεί σε σχέση με τη διαμαρτυρία, σύμφωνα με ανάρτηση στην κοινωνική πλατφόρμα X από το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Sheridan Nolen δήλωσε ότι οι αστυνομικοί είχαν ανταποκριθεί κατόπιν αιτήματος των αξιωματούχων του πανεπιστημίου και του κυβερνήτη Greg Abbott.

Ο Abbott δήλωσε στο X ότι οι διαδηλωτές ανήκουν στη φυλακή και ότι κάθε φοιτητής που συμμετέχει σε διαδηλώσεις γεμάτες μίσος και αντισημιτισμό, όπως είπε, σε οποιοδήποτε δημόσιο κολέγιο ή πανεπιστήμιο της πολιτείας θα πρέπει να αποβληθεί.

Ένας φωτογράφος που κάλυπτε τη διαδήλωση για τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων, αφού βρέθηκε σε μια συμπλοκή μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και των φοιτητών. Ο σταθμός επιβεβαίωσε τη σύλληψη στο διαδικτυακό του ρεπορτάζ. Ένας άλλος δημοσιογράφος έπεσε κάτω στο χάος και εθεάθη αιμόφυρτος πριν η αστυνομία τον βοηθήσει στο ιατρικό προσωπικό των επειγόντων περιστατικών, το οποίο του έδεσε το κεφάλι.

4833056928657427 image

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Jay Hartzell δήλωσε ότι οι ειρηνικές διαμαρτυρίες στο πλαίσιο των κανόνων του πανεπιστημίου είναι αποδεκτές, αλλά ότι η παραβίαση των κανόνων και η διατάραξη της ικανότητας της διενέργειας των μαθημάτων δεν επιτρέπονται.

«Οι κανόνες μας έχουν σημασία και θα επιβληθούν», ανέφερε η δήλωσή του. «Το πανεπιστήμιό μας δεν θα καταληφθεί».

Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας

Το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι 93 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς. Το πανεπιστήμιο ανήρτησε στο Χ την Τετάρτη ότι έκλεισε την πανεπιστημιούπολη και ότι η αστυνομία θα συλλάβει όσους δεν αποχωρήσουν.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας η αστυνομία αφαίρεσε αρκετές σκηνές και στη συνέχεια μπήκε σε έναν αγώνα με τους διαδηλωτές για το τράβηγμα των σκηνών μπρος-πίσω, πριν υποχωρήσει. Κάποια στιγμή, η αστυνομία του USC συνέλαβε έναν άνδρα και τον έβαλε σε ένα όχημα. Το πλήθος περικύκλωσε το αυτοκίνητο και φώναζε «Αφήστε τον να φύγει!» και οι αστυνομικοί τελικά το έκαναν. Ο άνδρας χαιρέτησε τους διαδηλωτές για να τους υποδείξει ότι πρέπει να επιστρέψουν στο πάρκο.

Πανεπιστήμιο του Οχάιο

Δύο φοιτητές που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στην πανεπιστημιούπολη συνελήφθησαν την Τρίτη και κατηγορήθηκαν για εγκληματική καταπάτηση, μετά από «επανειλημμένες προειδοποιήσεις να ησυχάσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου.

Περίπου 50 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης για να μοιραστούν ιστορίες για τις σχέσεις τους με τον παλαιστινιακό λαό πριν από την πορεία. Ενώ σταμάτησαν σε ένα κτίριο στην ιατρική πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου, δύο άτομα έγιναν «ενοχλητικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με την πανεπιστημιακή πολιτική, οι φοιτητές που συνελήφθησαν θα παραπεμφθούν στο γραφείο συμπεριφοράς των φοιτητών.

Χάρβαρντ

Προσπαθώντας να μείνει μπροστά από τις διαδηλώσεις, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, κλείδωσε τις περισσότερες πύλες στη διάσημη αυλή του Χάρβαρντ πριν από τα μαθήματα τη Δευτέρα και περιόρισε την πρόσβαση σε όσους είχαν σχολική ταυτότητα. Η σχολή ανάρτησε επίσης πινακίδες που προειδοποιούσαν να μην στήνονται σκηνές ή τραπέζια στην πανεπιστημιούπολη χωρίς άδεια. Αυτές οι προσπάθειες δεν εμπόδισαν τους διαδηλωτές να στήσουν έναν καταυλισμό με 14 σκηνές την Τετάρτη, ο οποίος ήρθε μετά από μια συγκέντρωση ενάντια στην αναστολή της Επιτροπής Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη των προπτυχιακών φοιτητών του Χάρβαρντ από το πανεπιστήμιο.

Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας

Οι διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο χρησιμοποίησαν έπιπλα, σκηνές, αλυσίδες για να αποκλείσουν τις εισόδους ενός ακαδημαϊκού και διοικητικού κτιρίου τη Δευτέρα. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Δεν σας φοβόμαστε!» πριν αστυνομικοί με εξοπλισμό για αντιμετώπιση ταραχών τους σπρώξουν στην είσοδο του κτιρίου, όπως δείχνει βίντεο. Οι υπάλληλοι του πανεπιστημίου έκλεισαν την πανεπιστημιούπολη μέχρι το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι η διδασκαλία θα συνεχίσει να είναι απομακρυσμένη. Σε ανακοίνωσή τους την Τρίτη ανέφεραν ότι οι φοιτητές είχαν καταλάβει ένα δεύτερο κτίριο και τρεις φοιτητές είχαν συλληφθεί. Την Τετάρτη, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κάποια άγνωστα άτομα που δεν είναι φοιτητές βρίσκονταν επίσης μέσα σε ένα από τα κατεχόμενα κτίρια. Το Χάμπολντ βρίσκεται περίπου 480 χιλιόμετρα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Κολλέγιο Emerson

Η αστυνομία της Βοστώνης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 108 άτομα συνελήφθησαν σε καταυλισμό στο Κολλέγιο Emerson. Η αστυνομία δήλωσε ότι τέσσερις αστυνομικοί υπέστησαν τραυματισμούς που δεν θεωρούνται απειλητικοί για τη ζωή. Οι συλληφθέντες αναμένεται να παρουσιαστούν στο δημοτικό δικαστήριο της Βοστώνης.

Την Τρίτη, περίπου 80 φοιτητές και άλλοι υποστηρικτές του Emerson κατέλαβαν μια πολυσύχναστη αυλή στην πανεπιστημιούπολη στο κέντρο της Βοστώνης. Οι αξιωματούχοι του κολεγίου προειδοποίησαν τους φοιτητές την Τετάρτη ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές παραβίαζαν τις διατάξεις της πόλης, μεταξύ άλλων αποκλείοντας δρόμο και πυροσβεστικούς κρουνούς και παραβιάζοντας τους νόμους περί θορύβου. Το σχολείο δήλωσε ότι το δρομάκι όπου κάποιοι διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές ανήκει στην πόλη και η αστυνομία της Βοστώνης έχει προειδοποιήσει για επικείμενη δράση. Το κολέγιο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αστυνομία της πανεπιστημιούπολης προσέφερε υπηρεσίες συνοδείας για τους φοιτητές, αφού οι αξιωματούχοι «έλαβαν αξιόπιστες αναφορές ότι ορισμένοι διαδηλωτές επιδίδονται σε στοχευμένη παρενόχληση και εκφοβισμό Εβραίων υποστηρικτών του Ισραήλ».

Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ένας καταυλισμός που στήθηκε από φοιτητές διογκώθηκε σε εκατοντάδες διαδηλωτές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι 133 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση. Είπαν ότι όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι με κλήσεις για να εμφανιστούν στο δικαστήριο με την κατηγορία της διατάραξης της δημόσιας τάξης.

Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

Ένας καταυλισμός στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ είχε αυξηθεί σε περίπου 40 σκηνές την Τρίτη. Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να ταυτοποιηθούν στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι φοβούνται αντίποινα από το πανεπιστήμιο. Ένας φοιτητής στεκόταν κοντά στον καταυλισμό μοιράζοντας μικρές σημαίες του Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν ήθελε οι Εβραίοι φοιτητές που περπατούσαν στην πανεπιστημιούπολη να βλέπουν μόνο τους διαδηλωτές.

Πανεπιστήμιο της Μινεσότα

Η Αμερικανίδα βουλευτής Ilhan Omar συμμετείχε σε διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα την Τρίτη, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη εννέα διαδηλωτών όταν η αστυνομία κατέβασε έναν καταυλισμό μπροστά από τη βιβλιοθήκη. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να απαιτήσουν την απελευθέρωσή τους. Η κόρη της Omar ήταν μεταξύ των διαδηλωτών που συνελήφθησαν στο Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα.

Την Τετάρτη, περισσότεροι από 80 καθηγητές και επίκουροι καθηγητές υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούσαν τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Μινεσότα να αποσύρει τις όποιες κατηγορίες, να άρει κάθε απαγόρευση της παρουσίας των συλληφθέντων στην πανεπιστημιούπολη και να επιτρέψει μελλοντικές κατασκηνώσεις.

Πανεπιστήμιο του Γέιλ

Η αστυνομία συνέλαβε 48 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων τέσσερις που δεν ήταν φοιτητές, αφού αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν έναν καταυλισμό σε μια πλατεία στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, τη Δευτέρα.

Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ

Οι διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ, είχαν στήσει περίπου 30 σκηνές μέχρι την Τρίτη.

Πηγή: ethnos.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πάσχα με κακοκαιρία: Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση μέχρι τις 7 το απόγευμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάσχα με κακοκαιρία: Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση μέχρι τις 7 το απόγευμα

Πάσχα με κακοκαιρία: Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση μέχρι τις 7 το απόγευμα

Φωτιά σε περιπολικό, μολότοφ, κροτίδες και πέτρες είχε η νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου - Τι αναφέρει η Αστυνομία (φωτος&βίντεο)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά σε περιπολικό, μολότοφ, κροτίδες και πέτρες είχε η νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου - Τι αναφέρει η Αστυνομία (φωτος&βίντεο)

Φωτιά σε περιπολικό, μολότοφ, κροτίδες και πέτρες είχε η νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου - Τι αναφέρει η Αστυνομία (φωτος&βίντεο)

Για «οργανωμένη επίθεση» κάνει λόγο η Αστυνομία για επεισόδια Ύψωνα - Πέραν των 30 οι συλλήψεις νεαρών, αξιολογούν τεκμήρια
ΚΥΠΡΟΣ

Για «οργανωμένη επίθεση» κάνει λόγο η Αστυνομία για επεισόδια Ύψωνα - Πέραν των 30 οι συλλήψεις νεαρών, αξιολογούν τεκμήρια

Για «οργανωμένη επίθεση» κάνει λόγο η Αστυνομία για επεισόδια Ύψωνα - Πέραν των 30 οι συλλήψεις νεαρών, αξιολογούν τεκμήρια

Μέση Ανατολή: Στον «πλήρη τερματισμό του πολέμου» σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Στον «πλήρη τερματισμό του πολέμου» σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία

Μέση Ανατολή: Στον «πλήρη τερματισμό του πολέμου» σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία

Πώς ένα PCR μπορεί να σώσει ζωές;
ΚΥΠΡΟΣ

Πώς ένα PCR μπορεί να σώσει ζωές;

Πώς ένα PCR μπορεί να σώσει ζωές;