Στήριξη στην Ουκρανία και αμυντική θωράκιση αποφάσισαν οι «27» – Διαφωνίες στην ΕΕ για έκδοση ομολόγων

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 22.3.2024
Στήριξη στην Ουκρανία και αμυντική θωράκιση αποφάσισαν οι «27» – Διαφωνίες στην ΕΕ για έκδοση ομολόγων
Οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής συμφώνησαν να προχωρήσουν με το σχέδιο που προβλέπει ότι θα αγοραστούν όπλα με τους τόκους από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που είναι παγωμένα στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην δείχνει κανένα σημάδι ύφεσης, τη Ρωσία να απειλεί τη Δύση και τον φόβο για εκτροχιασμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή να κορυφώνεται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν στην ενίσχυση της συνολικής αμυντικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με φόντο τη μεγαλύτερη ρωσική επίθεση σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας και την πρώτη παραδοχή του Κρεμλίνου ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με την Ουκρανία, εξαιτίας της εμπλοκής των Δυτικών, οι «27» διαπίστωσαν πως απαιτείται κοινή αμυντική γραμμή.

Με τη Ρωσία να προετοιμάζει 100.000 ακόμη στρατιώτες για το μέτωπο και να έχει εξασφαλίσει στρατιωτικές προμήθειες από τους συμμάχους της, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και να λύσει το πρόβλημα της στρατιωτικής χρηματοδότησης της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής συμφώνησαν να προχωρήσουν με το σχέδιο που προβλέπει ότι θα αγοραστούν όπλα με τους τόκους από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που είναι παγωμένα στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αν υλοποιηθεί, το πρώτο δισεκατομμύριο θα είναι διαθέσιμο το καλοκαίρι αλλά για τον Ζελένσκι, θα είναι αργά: “Δυτυχώς, η χρήση των πυρομαχικών στο μέτωπο από τους στρατιώτες μας είναι ταπεινωτική για την Ευρώπη, με την έννοια ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο“.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιδρούν στο σχέδιο φοβούμενες ότι η κατάσχεση ρωσικής περιουσίας θα πλήξει το κύρος τους στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι θα τις κυνηγήσει στα δικαστήρια.

Για τον Ιούνιο παραπέμπεται και η έκθεση της Κομισιόν για τον τρόπο χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, λόγω των σοβαρών ενστάσεων των φειδωλών κρατών.

Διαφωνίες στην ΕΕ για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Κράτη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, αντιτίθενται στην ιδέα έκδοσης ομολόγων για να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της σχεδιαζόμενης χρήσης των κερδών που προκύπτουν από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθηθεί η Ουκρανία, δήλωσαν την Παρασκευή αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη να εργαστούν σε ένα σχέδιo που θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν την Ουκρανία εντός των επόμενων μηνών, κάτι το οποίο η Μόσχα είπε ότι θα ήταν κλοπή με «καταστροφικές συνέπειες» για τις τράπεζες.

Το σχέδιο για χρήση των κερδών από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία για τον πόλεμο, με τις δυνάμεις του Κιέβου να αγωνίζονται να συγκρατήσουν τα ρωσικά στρατεύματα και με την αμερικανική βοήθεια να έχει καθυστερήσει.

Οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ συμφώνησαν να εργαστούν πάνω σε μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα περισσότερα κέρδη θα διοχετεύονται σε ένα Ταμείο που θα διοικείται από την ΕΕ για αγορά όπλων. Αυτή η ιδέα διαφέρει από την εισήγηση για τη χρήση ομολόγων, η οποία προωθείται από το Βέλγιο και τις ΗΠΑ.

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, του οποίου η χώρα έχει την Προεδρία της ΕΕ, επιχειρηματολόγησε υπέρ της χρήσης των εσόδων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.

«Θα μπορούσαμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε για να πάμε στις αγορές και να τα χρησιμοποιήσουμε ως ετήσια πληρωμή τόκων και στη συνέχεια θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε ξανά και ξανά και να έχουμε πολύ μεγαλύτερο όγκο», είπε. Πρόσθεσε, όμως: «Καταλαβαίνω ότι σήμερα ίσως να είναι πολύ νωρίς γι' αυτό».

Αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι η Γαλλία είναι ανάμεσα στις χώρες που επίσης είναι αντίθετες με αυτή την ιδέα. Επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι και η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να προωθήσει παρόμοια ιδέα.

Σύμφωνα με το τρέχον ευρωπαϊκό σχέδιο, τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι πληρωμές τόκων, θα πηγαίνουν σε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, ένα ταμείο εκτός προϋπολογισμού που παρέχει στρατιωτική βοήθεια στις χώρες εκτός ΕΕ και το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την Ουκρανία.

Περίπου το 70% όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που είναι ακινητοποιημένα στη Δύση βρίσκονται στο βελγικό κεντρικό αποθετήριο τίτλων Euroclear, το οποίο διαθέτει το ισοδύναμο διαφόρων τίτλων και μετρητών της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αξίας 190 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρόταση αφορά στη χρήση των κερδών από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Ευρώπη, παρά τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία.

Η ΕΕ θα μπορούσε να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ από κέρδη ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία ήδη από τις αρχές Ιουλίου, είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη.

Μετρά τις πληγές της η Ουκρανία

Οχτώ φορές βομβάρδισαν το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ουκρανίας μέσα στη νύχτα οι Ρώσοι. Ταυτόχρονα έπλητταν με 90 πυραύλους και 60 drone δεκάδες ακόμη ενεργειακές εγκαταστάσεις, μεταξύ αυτών πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Προκάλεσαν μπλακ άουτ στο Χάρκοβο, κατέστρεψαν σπίτια και σκότωσαν αμάχους, καθώς η ουκρανική αεράμυνα δεν ήταν επαρκής, για να αντιμετωπίσει το μπαράζ.

Το μαζικό σφυροκόπημα ήταν εκδίκηση για τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο ρωσικό έδαφος αλλά συμπίπτει και με την κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής από τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο αλλάζει τον όρο “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και δηλώνει ότι είναι σε πόλεμο, γιατί, όπως λέει, έχει εμπλακεί ενεργά η Δύση στην Ουκρανία.

“Είναι ειδική στρατιωτική επιχείρηση κατ’ αρχήν αλλά στην πράξη έχει μετατραπεί σε πόλεμο για εμάς, αφότου η Δύση άρχισε σταδιακά να αυξάνει το επίπεδο της εμπλοκής της στην σύγκρουση” τόνισε ο Πεσκόφ.

Κι ενώ η Ουκρανία χάνει όλο και περισσότερα χωριά σε Ντονέτσκ και Ζαπορίζια, γιατί δεν έχει δυτικό οπλισμό για να τα υπερασπιστεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες την πιέζουν να σταματήσει τις επιθέσεις με τα δικής της κατασκευής drone στα ρωσικά διυλιστήρια. Σύμφωνα με τους Financial Times, η κυβέρνηση του Μπάιντεν ανησυχεί ότι θα αυξηθεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου, εν μέσω της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου, και ότι η Ρωσία θα εκδικηθεί. Το Κίεβο απαντά ότι είναι νόμιμοι στόχοι.

“Κατανοούμε τις εκκλήσεις των Αμερικανών εταίρων αλλά ταυτόχρονα εμείς πολεμάμε με όλες τις ικανότητες, τα μέσα και τις πρακτικές που διαθέτουμε” ήταν το σχόλιο της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Όλγας Στεφανίσινα.

Τη στιγμή πάντως που ο Πούτιν απειλεί σε κάθε ευκαιρία τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο, ο μοναδικός του σύμμαχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει υπερβολές μόνο από την πλευρά των Βρυξελλών. “Εδώ στις Βρυξέλλες υπάρχει πολεμική ατμόσφαιρα, γλώσσα του πολέμου, λογική του πολέμου. Εδώ, κατά κάποιο τρόπο, οι ηγέτες μιλούν σαν να διεξάγουν τον δικό τους πόλεμο ενάντια στη Ρωσία” τόνισε χαρακτηριστικά ο Βίκτορ Όρμπαν.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι…

«Κυνική» χαρακτήρισε τη δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με την οποία η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ερωτηθείς από το ΕΡΤNews εάν η ΕΕ είναι έτοιμη και προετοιμασμένη για πόλεμο μετά τις δηλώσεις του Κρεμλίνου, ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει ότι πρόκειται για «εισβολή πλήρους κλίμακας, με άλλα λόγια πόλεμος. Πρόκειται για πόλεμο επιθετικότητας που ξεκίνησε από την Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας». Προσέθεσε ότι αυτό δείχνει ότι η ΕΕ πράττει σωστά που εργάζεται για την ενίσχυση και την βελτίωση της αμυντικής μας ετοιμότητα.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θέλω να σπείρουμε άγχος στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Από την άλλη, πρέπει να είμαστε σαφείς και να πούμε στους πολίτες της ΕΕ, εάν θέλουμε ειρήνη και θέλουμε ειρήνη, εάν θέλουμε ασφάλεια και σταθερότητα, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την αμυντική μας ικανότητα και να οικοδομήσουμε μια αληθινή ΕΕ σε σχέση με την άμυνα» προσέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας στην ίδια ερώτηση τόνισε ότι «η Ρωσία είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία από το 2022 και η σημερινή δήλωση αποδεικνύει ότι το Κρεμλίνο πρόδωσε τον ρωσικό λαό τα τελευταία δύο χρόνια κρύβοντας τα γεγονότα και αρνούμενοι ότι είναι σε πόλεμο».

Ανησυχία με το βλέμμα στη Μόσχα

Η ανησυχία για επέκταση των εχθροπραξιών εντείνεται, με κορυφαίο Γερμανό αξιωματούχο να εκτιμά πως η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ευρώπη τα αμέσως επόμενα χρόνια, ίσως το 2026.

Κι αυτό γιατί η παραγωγή όπλων έχει εντατικοποιηθεί στη Ρωσία σε τέτοιο βαθμό ώστε θα μπορούσε να διπλασιάσει τη στρατιωτική της ισχύ σε πέντε χρόνια, κυρίως στα συμβατικά όπλα. Αυτή είναι η εκτίμηση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγουν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται εντατικά για μία μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ. Αυτό δείχνει, για παράδειγμα, η αναδιάρθρωση του ρωσικού στρατού, οι μετακινήσεις στρατευμάτων και η ανάπτυξη πυραύλων στα δυτικά της Ρωσίας. Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ το 2026 δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι κάτι αποδυναμώθηκε στον πόλεμο, αλλά η εκτίμηση των Γερμανών ταυτίζεται με την αγωνία των Βαλτικών χωρών. Στη Λιθουανία, για παράδειγμα, εκτιμούν ότι η Μόσχα ακολουθεί μια διπλή στρατηγική αφενός πόλεμος στην Ουκρανία και αφετέρου προετοιμασία για μια μακροχρόνια αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα Βερολίνο και Παρίσι ανακοίνωναν συμφωνία για την από κοινού κατασκευή άρματος μάχης νέας γενιάς. Η γαλλογερμανική εταιρεία θα έχει παράρτημα και στην Ουκρανία.

Πηγή: ertnews.gr / ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πρ. Χριστοδουλίδης: Τους επόμενους μήνες θα λάβουμε κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις - «Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Χριστοδουλίδης: Τους επόμενους μήνες θα λάβουμε κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις - «Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία»

Πρ. Χριστοδουλίδης: Τους επόμενους μήνες θα λάβουμε κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις - «Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία»

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Ερντογάν: Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο - Άμεση η αντίδραση της Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο - Άμεση η αντίδραση της Αθήνας

Ερντογάν: Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο - Άμεση η αντίδραση της Αθήνας

«Φτάνει. Yeter. Enough.»: To βίντεο της Προεδρίας για τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή
ΚΥΠΡΟΣ

«Φτάνει. Yeter. Enough.»: To βίντεο της Προεδρίας για τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή

«Φτάνει. Yeter. Enough.»: To βίντεο της Προεδρίας για τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή

Εκλογές ΗΠΑ: Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τον Τζο Μπάιντεν - Ποιοι ζητούν να αποσυρθεί
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τον Τζο Μπάιντεν - Ποιοι ζητούν να αποσυρθεί

Εκλογές ΗΠΑ: Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τον Τζο Μπάιντεν - Ποιοι ζητούν να αποσυρθεί