*Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης
Μνημόνιο για τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας με στόχο την εκκαθάριση των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, υπό την επωνυμία MCM Blacksea, υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Άμεση αποστολή της συμμαχικής δύναμης είναι η περισυλλογή και απομάκρυνση των ναρκών που βρίσκονται ανεξέλεγκτες στην Μαύρη Θάλασσα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, απειλώντας την ασφάλεια της ναυσιπλοϊάς.
Το μνημόνιο υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν ακτές στη Μαύρη Θάλασσα: ο Γιασάρ Γκιουλέρ για την Τουρκία, ο Ατανάς Ζαπριάνοφ για τη Βουλγαρία και ο Άνγκελ Τίλβαρ για τη Ρουμανία.
Όσον αφορά στη συμμετοχή της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών ή άλλων χωρών που δεν γειτνιάζουν με την περιοχή, η τουρκική πλευρά επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ απαγορεύει σε πολεμικά πλοία τρίτων χωρών, κατ’ επέκταση και στα ναρκαλιευτικά τους, τη διέλευεσή τους από τα Στενά των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου και την έξοδό τους στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη, μια επιτροπή αποτελούμενη από τους διοικητές του Πολεμικού Ναυτικού των τριών χωρών θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο. Η επιτροπή αυτή θα λαμβάνει ομόφωνες αποφάσεις για τις δραστηριότητες της ομάδας εργασίας. Όταν προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες, μετά το τέλος του πολέμου, θα μπορούν να προσχωρήσουν στη συμφωνία κατόπιν ομόφωνης απόφασης και άλλες χώρες.
«Η συμμετοχή των χωρών που δεν έχουν ακτές στη Μαύρη Θάλασσα είναι δυνατή μόνο εάν αρθεί η εμπόλεμη κατάσταση. Μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση, υλικοτεχνική υποστήριξη και εξοπλισμό στη διαδικασία, αλλά δεν μπορούν να περάσουν πλοία. Η εγγύηση για την σταθερότητα στη Μαύρη Θάλασσα είναι το “Μοντρέ”. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατάσταση που να έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη του Μοντρέ» ανέφεραν τουρκικές πηγές.
«Ως Τουρκία, έχουμε εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ προσεκτικά, υπεύθυνα και αμερόληπτα, κάτι που διασφαλίζει την ισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, στην τελετή υπογραφής του μνημονίου. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία θα είναι ανοικτή μόνο σε πλοία των τριών παράκτιων συμμαχικών χωρών.
Παράλληλα, πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των αμυντικών συντακτών, ανέφερε ότι οι πρόνοιες της Συνθήκης του Μοντρέ εφαρμόζονται σχολαστικά. «Τα ναρκαλιευτικά πλοία που πωλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία δεν μπορούν να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το τέλος του πολέμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ενημερωθεί για την κατάσταση αυτή και δεν έχει κανένα αίτημα για το θέμα αυτό προς το παρόν. Στο πλαίσιο της δύναμης MCM Blacksea, συνολικά τέσσερα πλοία, ένα ναρκαλιευτικό πλοίο από κάθε χώρα και ένα πλοίο διοίκησης θα αναλάβουν καθήκοντας στη Μαύρη Θάλασσα» προσέθεσε η ίδια πηγή.
Πηγή: ertnews.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.