Πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα έστειλε το Ιράν μετά την καταστροφή σκαφών των Χούθι από τις ΗΠΑ σε μια κίνηση που ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης και περιπλέκει τον στόχο της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για τη διασφάλιση του ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο θαλάσσιου διαδρόμου.
Το ιρανικό αντιτορπιλικό Alborz διέσχισε το στενό Μπαμπ-Ελ Μαντέμπ μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν χωρίς να παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για την αποστολή του πλοίου.
Η εμπλοκή του Ιράν, μία μέρα μετά την βύθιση των σκαφών των Χούθι από τις ΗΠΑ έρχεται να επιτείνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην Ερυθρά Θάλασσα, απ’ όπου διέρχεται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, μεταδίδει το Bloomberg. Η κίνηση της Τεχεράνης θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση για την διεθνή δύναμη κρούσης υπό τις ΗΠΑ, που αποβλέπει στον τερματισμό των επιθέσεων σε πλοία από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν ένα τμήμα της βορειοδυτικής Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά και του λιμανιού Αλ Χουντάιντα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Επαφές των Χούθι με το Ιράν
Αντιπροσωπεία των Χούθι συναντήθηκε με αξιωματούχους στην Τεχεράνη μετά τον θάνατο από τα πυρά αμερικανικών ελικοπτέρων δέκα μελών τους στη διάρκεια επίθεσής τους κατά δανέζικου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, ο κολοσσός Maersk ανέστειλε τη διέλευση πλοίων της μέσω της Ερυθράς Θάλασσας για 48 ώρες, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση.
Οι Χούθι ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο επιθέσεις κατά πλοίων που όπως υποστήριζαν ήταν ισραηλινής ιδιοκτησίας ή κατευθύνονταν σε ισραηλινά λιμάνια σε μια προσπάθεια να τερματίσουν τις επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα
Σε διάστημα ενός μηνός οι Χούθι κατέλαβαν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και εξαπέλυσαν πάνω από εκατό επιθέσεις με πυραύλους και drones στοχοθετώντας δέκα εμπορικά πλοία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Από τις 19 Δεκεμβρίου ανέλαβε δράση η πολυεθνική επιχείρηση "Prosperity Guardian" για την προστασία των εμπορικών πλοίων της ζωής των ναυτικών στην Ερυθρά Θάλασσα με τη συμμετοχή σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και άλλων εννέα χωρών – και της Ελλάδας -.
Την Κυριακή ελικόπτερα από δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά στην Ερυθρά Θάλασσα, το USS Eisenhower και το USS Gravely, ανταποκρίθηκαν σε σήμα κινδύνου από το Maersk Hangzhou καθώς οι Χούθι με τέσσερα ταχύπλοα προσπαθούσαν να κάνουν ρεσάλτο στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Οι αντάρτες Χούθι αγνόησαν τις προφορικές προειδοποιήσεις, έβαλαν κατά του ελικοπτέρου, το οποίο ανταπέδωσε τα πυρά βυθίζοντας τρία από τα σκάφη.
Ήταν η δεύτερη μεγάλη επίθεση των Χούθι σε διάστημα μικρότερο μιας μέρας κατά πλοίου και συνέβη μετά την ανακοίνωση της Δανίας ότι στέλνει μια φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για να ενταχθεί στην πολυεθνική δύναμη υπό τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για «βαθιά εμπλοκή» στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που η Τεχεράνη αρνήθηκε, αλλά είπε ότι κατανοεί τον λόγο για τις ενέργειές τους. Το Ιράν δεν έχει αρνηθεί ότι υποστηρίζει τους Χούθι αφότου οι σιίτες αντάρτες ανέτρεψαν το 2014 τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης.
Ο Γιάχια Σαρί, εκπρόσωπος των Χούθι επιβεβαίωσε το περιστατικό και είπε ότι δέκα από τους αντάρτες ήταν νεκροί ή αγνοούμενοι. Κάλεσε τους Υεμενίτες, τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους να είναι «έτοιμοι για όλες τις επιλογές για την αντιμετώπιση της αμερικανικής κλιμάκωσης». Η επίδειξη δύναμης του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα συνέπεσε με την επίσκεψη στην Τεχεράνη από τον Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, εκπρόσωπο των Χούθι και επικεφαλής διαπραγματευτή τους. Τη Δευτέρα, συναντήθηκε με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν μετά από συνομιλίες με τον Αλί Ακμπάρ Αχμαντιάν, γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, σύμφωνα με το ιρανικό Nour News.
Το Ιράν κατηγορεί ΗΠΑ και δυτικές κυβερνήσεις για δύο μέτρα και δύο σταθμά
Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, κατήγγειλε τις ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις για δύο μέτρα και δύο σταθμά μετά από τηλεφωνική συνομιλία του με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προέτρεψε την Τεχεράνη να χαλιναγωγήσει τους Χούθι.
«Δεν μπορεί να επιτρέπεται στο Ισραήλ να σφαγιάζει γυναίκες και παιδιά και να πραγματοποιεί γενοκτονία στη Γάζα και να βάζει φωτιά στην περιοχή, αλλά να θεωρείτε ότι το σταμάτημα ενός ισραηλινού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια αυτής της οικονομικής πλωτής οδού», είπε ο Ιρανός ΥΠ ΕΞ.
Οι επιδιώξεις του Ιράν
Οι κινήσεις της Τεχεράνης εξυπηρετούν τελικά την δική της ατζέντα προβολής ισχύος και εκδίωξης της Ουάσιγκτον από την περιοχή, σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτων και αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζόελ Ρέιμπερν.
«Αυτό σκόπευε πάντα να κάνει το ιρανικό καθεστώς με το προκεχωρημένο φυλάκιό του στην Υεμένη», πρόσθεσε. Το Ιράν θεωρεί ότι μπορεί να επιβληθεί ως «μια μεγάλη δύναμη στην περιοχή και τις πλωτές οδούς της».
Πηγή: iefimerida.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.