Στα σκαριά φαίνεται ότι μπαίνει από τους Ισπανούς και τους Μαροκινούς το μεγαλεπήβολο σχέδιο για την κατασκευή ενός τούνελ, που θα ενώσει για πρώτη φορά στην ιστορία οδικά και σιδηροδρομικά την Ευρώπη με την Αφρική.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα από το Μαρόκο, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το στενό του Γιβραλτάρ μαζί με την αντίστοιχη υπηρεσία από την πλευρά της Ισπανίας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαβουλεύσεις ώστε να αποφασιστεί η μέθοδος κατασκευής του τούνελ.
Ήδη, πάνω από 44 ωκεανογραφικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί στην περιοχή, καλύπτοντας μια επιφάνεια που ξεπερνά τα 10.000 χιλιόμετρα, ενώ έχουν συλλεχθεί σχεδόν 5.000 δείγματα από τον πυθμένα της θάλασσας. Παράλληλα και στη στεριά, μια σειρά από πηγάδια ανοίχθηκαν, ώστε να διερευνηθεί η ποιότητα του υπεδάφους.
Θυμίζουμε ότι στα μέσα του περασμένου Ιουνίου εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ από την ισπανική κυβέρνηση, ώστε να επαναπροσδιοριστούν τα σχέδια για τη δημιουργία της υποθαλάσσιας σήραγγας, η οποία θα συνδέει την Ισπανία με το Μαρόκο.
Η υποθαλάσσια σήραγγα θα συνδέσει το νοτιότερο άκρο της Ισπανίας και ειδικότερα την πόλη Ταρίφα με την Ταγγέρη στις βόρειες ακτές του Μαρόκου, διασχίζοντας το περίφημο στενό του Γιβραλτάρ.
Τα πρώτα σχέδια για τη δημιουργία της υποθαλάσσιας σήραγγας κατατέθηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του 1980, όταν και συστάθηκε μια κοινή επιτροπή, οι οποία θα επέβλεπε το έργο των κατασκευαστικών εταιρειών.
Σχεδόν 25 χρόνια μετά και ειδικότερα το 2006, η μελέτη του έργου ανατέθηκε σε μια ελβετική κατασκευαστική εταιρεία και δύο χρόνια αργότερα οι Ελβετοί έφτασαν στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού.
Παρά την κοινή θέληση των δύο κρατών που εμπλέκονται στη δημιουργία της υποθαλάσσιας σήραγγας, η κατασκευή της δεν προχώρησε και το έργο έμεινε για σχεδόν δύο δεκαετίες στα χαρτιά.
Το αρχικό πλάνο προέβλεπε την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής σήραγγας που θα συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική. Το μήκος της θα έφτανε τα 42 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 27,7 θα ήταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε βάθος έως και 475 μέτρα.
Πλέον, το πλάνο προβλέπει και τη δημιουργία οδικής σύνδεσης, η οποία πρόκειται να δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες. Μάλιστα, στο ίδιο έργο θα ενταχθεί και η κατασκευή και αγωγών μεταφοράς ορυκτών καυσίμων, εξασφαλίζοντας και την ενεργειακή σύνδεση Ισπανίας-Μαρόκου.
Στόχος των Ισπανών και των Μαροκινών είναι η νέα σήραγγα, εφόσον τελικά κατασκευαστεί, να είναι έτοιμη το 2030, τη χρονιά δηλαδή που θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο, ώστε να διευκολύνει τις απαραίτητες μετακινήσεις της διοργάνωσης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πηγή: carandmotor.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.