Το ονομάζουν «έκδοση εισιτηρίου για κρυμμένο προορισμό» ή «πέταμα εισιτηρίων» αλλά ο όρος που έχει επικρατήσει είναι «Skiplagging» και δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι η πρακτική που εφαρμόζουν κάποιοι επιβάτες ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα από το κόστος του ταξιδιού τους. Στην ουσία «εκμεταλλεύονται» το δίκτυο ανταποκρίσεων των αεροπορικών εταιρειών καθώς το κόστος των απευθείας πτήσεων είναι συνήθως μεγαλύτερο από εκείνες με ενδιάμεσους σταθμούς.
Ο επιβάτης λοιπόν που θέλει να πάει από την πόλη Α στην πόλη Β, αντί να αναζητήσει και να κλείσει εισιτήριο σε μία απευθείας πτήση κλείνει εισιτήριο σε μία πτήση με τελικό προορισμό την πόλη Γ και ενδιάμεσο σταθμό τη πόλη Β όπου και αποβιβάζεται καθώς αυτός είναι και ο πραγματικός αλλά κρυφός προορισμός του.
Η πρακτική αυτή βέβαια δεν είναι κάτι άγνωστο για τις αεροπορικές εταιρείες καθώς τα ταξιδιωτικά γραφεία εδώ και χρόνια εφαρμόζουν μια πρόδρομη και αποδεκτή μορφή του Skiplagging δηλαδή, χρησιμοποιούν τις πτήσεις με ανταποκρίσεις προκειμένου να μειώσουν το κόστος των εισιτηρίων για τους πελάτες τους. Βέβαια, στα ταξίδια αυτά ο τελικός προορισμός δεν είναι κρυφός απλώς προτιμάται η επιλογή της ανταπόκρισης ως πιο φθηνή λύση από την απευθείας.
Τα τελευταία χρόνια όμως η πρακτική έχει ξεφύγει από τους επαγγελματίες του χώρου και έχει εξελιχθεί σε μαζικό φαινόμενο, ενώ υπάρχει και εξειδικευμένο site που δίνει εναλλακτικές πτήσεων με Skiplagging. Σε πρόσφατο άρθρο του το CNN φιλοξενούσε δηλώσεις επιβάτη που επιδίδεται συστηματικά σε Skiplagging και εκτιμούσε ότι έχει εξοικονομήσει ένα ποσό 3.000 – 4.000 δολαρίων με αυτόν τον τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια.
Το πρόβλημα για αεροπορικές
Σύμφωνα με τις αεροπορικές εταιρείες η πρακτική του Skiplagging παραβιάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις στις οποίες συμφωνεί ο πελάτης με την αγορά του εισιτηρίου. Ωστόσο πέρα από την νομιμότητα η πρακτική αυτή στερεί έσοδα από τις εταιρείες που καταλήγουν να έχουν κενές θέσεις από επιβάτες που αποβιβάστηκαν στον ενδιάμεσο σταθμό ενός ταξιδιού και όχι στον δηλωμένο ως τελικό προορισμό. Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να σημειωθούν καθυστερήσεις στην προσπάθεια να εντοπιστεί ο χαμένος επιβάτης της πτήσης.
Και παρότι οι εταιρείες κάνουν λόγο για παραβίαση εκ μέρους του πελάτη το skiplagging δεν είναι παράνομο και ως εξ τούτου δεν μπορούν να κινηθούν νομικά κατά εκείνων που το εφαρμόζουν. Αυτό που μπορούν να κάνουν όμως είναι να εντοπίσουν τους ταξιδιώτες που συστηματικά εφαρμόζουν την πρακτική αυτή και να λάβουν μέτρα εναντίον τους που εκτείνονται από τη στέρηση των δωρεάν μιλίων έως και την απαγόρευση πτήσης με τη συγκερκιμένη εταιρεία.
Πηγή: iefimerida.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.