Το «πραγματικό πρόβλημα» για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι «ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την στρατιωτική του επίθεση», κατήγγειλε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την επίθεσή του, η οποία δημιουργεί τεράστια εμπόδια στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας εκ νέου ότι «η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις απελπισμένες ανάγκες των κατοίκων της Γάζας και να τελειώσει ο εφιάλτης που βιώνουν».
Κρούουν τον κώδωνα για λιμό στη Γάζα, Μπορέλ και Λέναρτσιτς
Συγκλονισμένοι δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, σχολιάζοντας την πρόσφατη αξιολόγηση των αρμόδιων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας διατρέχει σοβαρό κίνδυνο λιμού.
«Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης», αναφέρουν οι Μπορέλ και Λέναρτσιτς. Σύμφωνα με την IPC, το 100% του πληθυσμού στη Γάζα εκτιμάται ότι βρίσκεται σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το ένα τέταρτο του πληθυσμού της αντιμετωπίζει καταστροφική πείνα και λιμό.
«Αυτό είναι πρωτοφανές. Καμία ανάλυση της IPC δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας οπουδήποτε στον κόσμο», τονίζουν.
«Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη που πρέπει να αφυπνίσει το παγκόσμιο να δράσει τώρα για να αποτρέψει μια θανατηφόρα ανθρωπιστική καταστροφή».
«Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι άνθρωποι να πεθαίνουν από την πείνα είναι να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων, να επιτραπεί η ασφαλής πρόσβαση των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και υγειονομικό προσωπικό σε όλη τη Γάζα και να παρασχεθεί επαρκής τροφή σε όλους τους αμάχους που έχουν ανάγκη, όπου κι αν βρίσκονται», σημειώνουν.
«Χρειαζόμαστε επειγόντως συνεχή, ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση για να αποφύγουμε την περαιτέρω επιδείνωση μιας ήδη καταστροφικής κατάστασης», υπογραμμίζουν.
Όπως σημειώνεται, το 2023 η ΕΕ αύξησε την ανθρωπιστική χρηματοδότηση για τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 46 εκατ. ευρώ προορίζονται ειδικά για επισιτιστική βοήθεια και για την κάλυψη υγειονομικών και άλλων βασικών αναγκών. Η ΕΕ παρέχει επίσης διατροφική βοήθεια μέσω των πτήσεων Humanitarian Air Bridge για τον πληθυσμό της Γάζας. Για το 2024 η ΕΕ έχει διαθέσει 125 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.
ΟΗΕ: Εγκρίθηκε ψήφισμα για την "ανεμπόδιστη πρόσβαση" της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα το σχέδιο απόφασης με το οποίο απαιτείται η ανεμπόδιστη και «σε ευρεία κλίμακα» είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να κάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός, κάτι που δεν ήθελαν οι ΗΠΑ.
Η απόφαση υιοθετήθηκε με 13 ψήφους υπέρ, καμία κατά και δύο αποχές, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Στο κείμενο αναφέρεται ότι απαιτείται «από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν αμέσως την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και «να ληφθούν κατεπειγόντως» μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».
Το Συμβούλιο απαιτεί επίσης να χρησιμοποιηθούν «όλες οι διαθέσιμες δίοδοι πρόσβασης και κυκλοφορίας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας» για τη μεταφορά καυσίμων, τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα.
«Ξέρουμε ότι δεν είναι τέλειο κείμενο, ξέρουμε ότι μόνο μια κατάπαυση του πυρός θα βάλει τέλος στην οδύνη», σχολίασε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Λάνα Ζάκι Νουσέιμπα, που προώθησε αυτό το ψήφισμα. «Όμως αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, θα πέσει λιμός στη Γάζα» και το κείμενο «απαντά με δράσεις στην απελπιστική κατάσταση του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε, πριν από την ψηφοφορία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Μια τροποποίηση που κατέθεσε η Ρωσία και ζητούσε την «άμεση παύση των εχθροπραξιών» δεν πέρασε λόγω του βέτο των ΗΠΑ. Δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ και τέσσερις απείχαν.
Είναι μόλις η δεύτερη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας καταφέρνει να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για το Μεσανατολικό. Το προηγούμενο, στις 15 Νοεμβρίου, ζητούσε «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο ενώ άλλα πέντε ψηφίσματα απορρίφθηκαν, επειδή οι ΗΠΑ ασκούσαν βέτο.
Στο σημερινό ψήφισμα πάντως, για ακόμη μια φορά, απουσιάζει η καταδίκη της Χαμάς, ακόμη και ονομαστική αναφορά στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάτι που προκαλεί οργή στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.