«Βγες να πάρεις έναν καφέ»: Πώς ο Σολτς έβγαλε τον Όρμπαν από την αίθουσα για ενταξιακές συνομιλίες Ουκρανίας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 15.12.2023
«Βγες να πάρεις έναν καφέ»: Πώς ο Σολτς έβγαλε τον Όρμπαν από την αίθουσα για ενταξιακές συνομιλίες Ουκρανίας
Οι 26 ηγέτες της ΕΕ που βρίσκονταν στην αίθουσα μπόρεσαν να εγκρίνουν την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη με την απαιτούμενη ομοφωνία - Το παρασκήνιο στο «πράσινο φως» της ΕΕ για Ουκρανία

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας -και όχι τη χρηματοδότηση που αναβλήθηκε για το 2024- με έναν μάλλον παράδοξο τρόπο, μετά από τρεις ώρες αδιέξοδων συζητήσεων: ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, είπε στον Βίκτορ Όρμπαν να βγει λίγο από την αίθουσα και να… πάρει έναν καφέ.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το Politico. Ο Σολτς έκανε την πρόταση στον Ούγγρο ηγέτη μπροστά στους ομολόγους του της ΕΕ που συγκεντρώθηκαν γύρω από το κυκλικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Πέμπτης.

Μ’ αυτήν την ιδέα, οι 26 ηγέτες της ΕΕ που βρίσκονταν στην αίθουσα μπόρεσαν να εγκρίνουν την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη με την απαιτούμενη ομοφωνία.

Αφού οι δύο άνδρες μίλησαν, ο Όρμπαν αποχώρησε από την αίθουσα, ανοίγοντας το δρόμο για την ιστορική απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία μετά από ημέρες αβεβαιότητας, δεδομένης της έντονης αντίθεσης του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Η αξιοσημείωτη στρατηγική του Σολτς, την οποία περιέγραψαν στο POLITICO τρεις αξιωματούχοι με γνώση των γεγονότων, προκάλεσε έκπληξη στις Βρυξέλλες και όχι μόνο. Η απόδοση του καγκελαρίου στην ευρωπαϊκή σκηνή από τότε που διορίστηκε το 2021 ήταν απογοητευτική μέχρι στιγμής, με τους επικριτές να επισημαίνουν την έλλειψη τακτικής διαπραγμάτευσης και επικοινωνιακών δεξιοτήτων του σε σύγκριση με την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η ιδέα ότι ένας ηγέτης της ΕΕ έπρεπε να φύγει από την αίθουσα για να υπάρξει η απαιτούμενη ομοφωνία είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. Στην πραγματικότητα, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη δεν μπορούσαν να πουν εάν η κίνηση του Σολτς είχε ξαναγίνει στο παρελθόν.

Αφού οι ηγέτες της ΕΕ επικύρωσαν την απόφαση να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες, ο Όρμπαν είπε σε μια ανάρτηση στο Facebook: «Η Ουγγαρία δεν θέλει να είναι μέρος αυτής της λανθασμένης απόφασης!».

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε γιορτάσει την ανακοίνωση στο X, λέγοντας: «Ευχαριστώ τον Καγκελάριο Scholz για τις προσωπικές του προσπάθειες και τη Γερμανία για την ηγεσία της».

Στις αρχές του 2024 νέα Σύνοδος Κορυφής για τη στήριξη της Ουκρανίας

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος κορυφής για το πακέτο οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 50 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, στο οποίο μέχρι τώρα έχουν συμφωνήσει τα 26 κράτη-μέλη, εκτός από ένα.

Ο Σαρλ Μισέλ διευκρίνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί γύρω στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και πως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ομοφωνία. Εξήγησε, επίσης, ότι το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία περιλαμβάνεται στη συνολική αναθεώρηση του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (2021-2027) στο οποίο συμφωνούν τα 26 κράτη-μέλη. Αυτό σημαίνει ότι το σημείο εκκίνησης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι λιγότερο σύνθετο, ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε πως μέχρι την επόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα υπάρχει μια «λειτουργική λύση» για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι μέχρι τότε θα γίνει προετοιμασία για εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η απόφαση σε επίπεδο «27» στην ΕΕ. Τόνισε, επίσης, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να χορηγηθεί μια συνεκτική και αξιόπιστη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι τις επόμενες ημέρες θα εκταμιευθεί προς το Κίεβο η τελευταία δόση για φέτος, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει μια γέφυρα για να καλύψει το κενό έως ότου ληφθεί η απόφαση για τα 50 δισ.

Θα συνεχιστεί η οικονομική στήριξη στην Ουκρανία, τόνισε η φον ντερ Λάιεν

Η στήριξη προς την Ουκρανία μπορεί να συνεχιστεί αδιάλειπτα ενόσω εκκρεμεί η έγκριση των 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η οποία συζητήθηκε την Πέμπτη αλλά δεν συμφωνήθηκε, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά το τέλος της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέντρο Σάντσεθ (εκ μέρους της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους).

Η κ. φον ντερ Λάιεν επεσήμανε αρχικά πως η στήριξη των 50 δις ευρώ αφορά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αποδέσμευση της τελευταίας δόσης 1,4 δισ. ευρώ σε μακροοικονομική στήριξη. Η δόση αυτή, ανέφερε, θα βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της για τις αρχές του 2024, οπότε και ελπίζει θα υπάρξει κατάληξη, ή μια επιχειρησιακή συμφωνία.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των 26 κρατών μελών για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο κ. Μισέλ έκανε λόγο συμφωνία που δεν αρκούσε για νομικά δεσμευτικά απόφαση, για αυτό και θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος, η οποία όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Το πακέτο στο οποίο συμφώνησαν οι 26 περιλαμβάνει μια σειρά από άλλες προτεραιότητες, με κύριες την μετανάστευση, την άμυνα και τις επενδύσεις στη πράσινη και τη ψηφιακή ανάπτυξη.

Η κ. φον ντερ Λάιεν εξήγησε ακόμα πως η αναθεώρηση του ΠΔΠ περιέχει ενίσχυση του προϋπολογισμού ως απάντηση στις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών, και πως χρειάστηκαν να γίνουν δύσκολες αποφάσεις για ανακατεύθυνση κονδυλίων και νέες προτεραιότητες.

Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως τα κονδύλια για την Ουκρανία έχουν παγώσει σε τρία «κομμάτια», με αυτό που θα αποδεσμευτεί να αφορά τα ταμεία συνοχής. Όπως είπε, και στις τρεις περιπτώσεις, αν η Ουγγαρία κάνει βήματα, θα τα κάνει και η Κομισιόν, βάσει των ίδιων αρχών που γνωρίζουν και ακολουθούν όλα τα κράτη μέλη.

Σε σχέση με τη δεύτερη μέρα της συνόδου και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μισέλ έκανε λόγο για στρατηγική συζήτηση που αφορά τους άμεσους γείτονες της ΕΕ, και τόνισε πως θα πρέπει η ΕΕ να μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αφού επανέλαβε τις θέσεις που έχει ήδη υιοθετήσει η ΕΕ, πρόσθεσε πως κάποιες χώρες ζητούν εκεχειρία, κάποιες ζητούν ανθρωπιστικές παύσεις, άλλες έθεσαν την ανάγκη κυρώσεων στη Χαμάς και καταδίκης των επιθέσεων ακραίων εποίκων, αλλά τόνισε ότι υπάρχει ευρεία δέσμευση για πρακτική ανθρωπιστική βοήθεια, κάνοντας αναφορά σε μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως τον θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για την επόμενη ημέρα, συζήτησαν την παροχή υπηρεσιακής βοήθειας για την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής, ώστε να μην έχει απλώς διοικητικές εξουσίες, αλλά πολιτική ισχύ.

Σχολίασε πως οι 27 είχαν στο παρελθόν υιοθετήσει συμπεράσματα και πως η σημερινή συνάντηση ήταν σημαντική λόγω του ότι δόθηκε η ευκαιρία συζήτησης και αναζήτησης περισσότερων πολιτικών συγκλίσεων.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν από την πλευρά της αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των αμάχων, ενώ τόνισε πως μεταξύ των κρατών μελών υπάρχει σύγκλιση στις αρχές να μην εκτοπιστούν κάτοικοι της Γάζας, να μην επιτραπεί στη Χαμάς να έχει καταφύγιο στην περιοχή, και στην ανάγκη μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τα παλαιστινιακά εδάφη, χωρίς μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία ή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ στη Γάζα.

Μιλώντας για τη διεύρυνση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη για ένα μέλλον όπου και οι έξι εταίροι στα Δυτικά Βαλκάνια εντάσσονται σε αυτήν. Μιλώντας για την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία, τόνισε πως η Κομισιόν θέλει το άνοιγμα της πρώτης ομάδας διαπραγματευτικών κεφαλαίων το συντομότερο, με στόχο την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σάντσεθ έκανε και αυτός λόγος για μια ιστορική απόφαση για τη διεύρυνση, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να στραφεί η προσοχή των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και στη Νότιο Γειτονία.

Πηγή: naftemporiki.gr / ΚΥΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν